Dobrý den mám notebook IBM T42 a v něm nový SSD disk HD TRANSCEND SSD disk PSD330 32GB 2,5" IDE PATA
Problém zde nastává v tom, že v BIOSU nelze změnit AHCI mód, nebo jsem to alespon nenalezl, nevím zda-li není potřeba update biosu ?
Další problém je v tom, že instalace respektive kopírování souborů v 1. textové části instalace Windows XP trvá možná hodinu, což mi příjde z USB klíčenky na SSD disk poměrně hodně ?
Někde jsem snad četl o zarovnání oddílů pomocí instalátoru Windows7, nicméně přes něj mě to ale potom nechce zkousknout W XP instalátor a chce jej znovu naformátovat. Při instalaci na FAT souborový systém to někdě před půlkou hodí chybu kopírování nějakého souboru.
Díky moc za rady ! :)
Instalace Windows XP na SSD disk Vyřešeno
- Martinor
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Instalace Windows XP na SSD disk
Lenovo IdeaPad S540-15IWL- verze 81SW000VCK
-
- Pohlaví:
Re: Instalace Windows XP na SSD disk
Především si musíš uvědomit, že AHCI je výsadou pro SATA. PATA nic takového neumí. To je důvod, proč tato nabídka v BIOSu chybí a ani případný update ji nedoplní.
Instalace XP z flashky je už sama o sobě komplikovaná. Takže rozhodně doporučuji instalaci z CD.
XP samy o sobě SSD neumí, ale vůbec by neměly mít problém s nainstalováním na SSD, kde je NTFS vytvořen ve Win7.
Instalace XP z flashky je už sama o sobě komplikovaná. Takže rozhodně doporučuji instalaci z CD.
XP samy o sobě SSD neumí, ale vůbec by neměly mít problém s nainstalováním na SSD, kde je NTFS vytvořen ve Win7.
- Martinor
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Oka nějak to vyzkouším. Co je potřeba potom udělat v systému aby disk pracoval v pohodě ? Defragmentace, virtuální pamět?
-
- Pohlaví:
defragmentace na SSD nikdy. Virtuální pamětí myslíš swap? jinak prohledej net. Kdysi se na téma XP a SSD psalo hodně, tak nějaké tipy objevíš. Chce to určitě zprovoznit trim.
-
- Pohlaví:
Nerad bych se pletl, ale pokud si dobře pamatuji, tak když vyšly SSD disky, tak někteří výrobci k nim dodávali speciální aplikaci, která XP donutila zacházet s SSD slušně - včetně trimu.
-
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
No a kdo to ještě dnes dělá?SSD je především určen W7 a výš.
-
- Pohlaví:
Dnes už pochopitelně nikdo. Stejně tak už nikdo nedodává ovladače AHCI pro XP na disketě. Ale dělalo se to a fungovalo.
-
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Právě proto jsem dal druhý odkaz,kde může použí nlite a udělat instalaci.Bohužel se bude muset obejít bez trimu.Aktualizace by ještě mohly jít přes wsus offline,ale nezkoušel jsem to.
-
- Pohlaví:
Tak ten odkaz jsi tam dal zbytečně, protože tazatel hned v úvodu píše, že se jedná o PATA disk.
-
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Jo tak toho jsem si nevšiml.
- Martinor
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Instalace Windows XP na SSD disk Vyřešeno
Ok díky chlapy, všechno funguje jak má, běhá to fakt svižně. Základní problém kopírování při instalaci z USB byl formát flash disku. Měl jsem FAT32 ale NTFS je asi o 1000x rychlejší. Vypnul jsem virtuální pamět, Prefetech. Poupravil jsem trochu animace XPček aby byl rychlejší výkon. Doufám že jsem na nic nezapoměl a vše poběží. PS: na stránkách výrobce je sice software pro určený disk nicméně nepodporuje XP (trim funkce v něm je)
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Instalace Windows 11 - nevidím nový M.2 disk Příloha(y)
od lukas.sei » 29 kvě 2025 09:48 » v Windows 11, 10, 8... - 8
- 3548
-
od šulda
Zobrazit poslední příspěvek
30 kvě 2025 11:32
-
-
- 4
- 3982
-
od Petison