Jak zformátovat WinXP

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

HarryShowman
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Jak zformátovat WinXP

Příspěvekod HarryShowman » 07 črc 2007 05:15

Zdravim,
potřeboval bych poradit jak zformátovat Windows XP Professional. Nedaří se mě spustit - přeinstalovávat nechci. Chci starší Windows ... asi Millenium Edition nebo 98 SE. Ale o to nejde ... chci prostě zformátovat WinXP při nedokončené instalaci. Prosím poraďte ... nevím jak ... je 05:15 ráno a mě se to pořád nedaří. Hlavně případný postup pište prosím krok po kroku - nejsem moc zkušený uživatel

Díky za rychlou pomoc

Reklama
mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 07 črc 2007 08:16

Nevím, čemu říkáš zformátovat win xp. Systém ti nedovolí formátovat disk, na kterém je naistalovaný. Tady je jediná (?) možnost provést novou instalaci a v jejím průběhu zvolit formát.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 07 črc 2007 08:32

Formátovat můžeš harddisk, ale ne software (windows).
Pokud máš na mysli to, že chceš všechno smazat, disk naformátovat a úplně z čisté vody znova nainstalovat windows, pak není nic jednoduššího – nabootuj z instalačního CD a před instalací zvol formátování disku – to ti bude během instalačního procesu nabídnuto.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 07 črc 2007 08:37

Kdybych rychleji četl než psal…
Takže ještě doplňuji:

Chceš-li instalovat starší windows (98. ME), předpokládám, že máš disk naformátovaný jako NTFS, přičemž tato starší okna s ním neumějí pracovat – potřebují FAT32.
Když nabootuješ z instalačky 98 nebo ME a nenabídnou ti přeformátování (nerozpoznají disk), nabootuj z toho CD bez instalace a spusť FDISK – zruš celou partition a vytvoř ji znova; tu pak už jako FAT32 naformátuješ.

jarod72pm
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

re

Příspěvekod jarod72pm » 07 črc 2007 09:42

no to je teda dost husté :lol: :lol: :lol:
pokud je disk v NTFS normálně šoupni tam instalačku(CDčko co z toho bootuješ) winXP přeformátuj to v ní na FAT32 pak ukonči instalaci a vydělej tu instalačku šoupni tam disketu+WIN98 nebo milenium a instaluj.
Proč to dělat složitě když to jde i takto :woot:
AMD FX 8370 +Freezer i30,Asus M5A97 EVO 2.0,GIGABYTE GV-N1060WF2OC-6GD,Kingston 2x8GB 1866MHz,case Zalman Z9,SSD 256GB Crucial MX ,WD Green 1TB 7200rpm SATA2,Zdroj Seasonic M12II 750W,Externí Seagate 1TB e-sata.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Re: re

Příspěvekod Myloš » 07 črc 2007 09:49

jarod72pm píše:no to je teda dost husté :lol: :lol: :lol:
pokud je disk v NTFS normálně šoupni tam instalačku(CDčko co z toho bootuješ) winXP přeformátuj to v ní na FAT32 pak ukonči instalaci a vydělej tu instalačku šoupni tam disketu+WIN98 nebo milenium a instaluj.
Proč to dělat složitě když to jde i takto :woot:
Ty jsi ale filuta :lol: :lol: :lol:
Pokud je disk velký 32GB či větší (což se dá při velikostech současných disků předpokládat), je tvé řešení neproveditelné.

UPD.: viz též http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php? ... opic=39378

jarod72pm
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

re

Příspěvekod jarod72pm » 07 črc 2007 11:28

jo já jsem někdy filuta toto jsem provedl kdysi na mém WD disku io kapacitě 80GB
a u synovce Maxtor 120GB velikost nevím kdes došels na takovou kravinu s tou velikostí :lol: :lol: :lol: :lol:
AMD FX 8370 +Freezer i30,Asus M5A97 EVO 2.0,GIGABYTE GV-N1060WF2OC-6GD,Kingston 2x8GB 1866MHz,case Zalman Z9,SSD 256GB Crucial MX ,WD Green 1TB 7200rpm SATA2,Zdroj Seasonic M12II 750W,Externí Seagate 1TB e-sata.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Re: re

Příspěvekod Myloš » 07 črc 2007 11:43

jarod72pm píše:jo já jsem někdy filuta toto jsem provedl kdysi na mém WD disku io kapacitě 80GB
a u synovce Maxtor 120GB velikost nevím kdes došels na takovou kravinu s tou velikostí :lol: :lol: :lol: :lol:

Ty jsi opravdu pomocí XP zformátoval 80GB a 120GB oblast jako FAT32?
Tomu nevěřím, aneb přímo od pramene ze znalostní báze Microsoftu:
Během instalačního procesu systému Windows XP nelze za použití systému souborů FAT32 naformátovat svazek na velikost větší než 32 GB. Systém Windows XP může používat svazky se systémem souborů FAT32 větší než 32 GB (v závislosti na jiných omezeních), ale takový svazek nelze vytvořit při instalaci systému pomocí nástroje Format. Potřebujete-li naformátovat svazek na větší velikost než 32 GB, použijte systém souborů NTFS. Další možností je spustit systém pomocí spouštěcího disku systému Microsoft Windows 98 nebo Microsoft Windows Millennium Edition (ME) a použít nástroj Format obsažený na tomto disku.

Pokud jsi měl disk rozdělený a systém (C:) byl <32GB, pak samozřejmě ano (ostatní diskové oblasti během instalace pokud vím formátovat nelze), ale opravdu nevěřím tomu, žes celý disk (80GB, resp. 120GB) instalačkou XP zformátoval jako FAT32.

HarryShowman
nováček
Stav:

Formátování

Příspěvekod HarryShowman » 07 črc 2007 16:24

No takhle: Chtěl sem si přeinstalovat WinXP na WinXP ... ale přerušil jsem instalaci ... ani nevím jak ale stalo se. No a teď když zapnu PC ... ať je to s vloženým CD WinXP nebo bez ... hlásí to chybu že chybí nějaký soubor. Jak si mám zformátovat HDD a začít od nuly? Prosím pište na ICQ: 322-376-729 ... docela to spěchá ... mám na PC práci kterou musím co nejrychleji zmáknout. Prosím help nebo sem v hajzlu

Nemohl by jste mě někdo poradit kde na netu sehnat spouštěcí disketu z Win98 nebo starších? Že bych si ty data stáhl a nahrál si je na disketu ... potom bych to nacpal a nabootoval bych si ms-dos nebo příkazový řádek ... nevím jak se to jmenuje. No a tam bch dal jen format c: a nazdar ... pohoda

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 07 črc 2007 16:44

Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

HarryShowman
nováček
Stav:

WinXP

Příspěvekod HarryShowman » 07 črc 2007 17:20

No tak sem si sehnal soubory bootovací diskety Win98SE ... mám ale problém že mě zmizla jednotka A ... no zmizla mě disketovka :x Co s tím? Poradíte prosím?

HarryShowman
nováček
Stav:

Nemám rád Billa

Příspěvekod HarryShowman » 07 črc 2007 18:44

No ... když nevalí disketovka - zmizla ... dala by se místo toho použít ... třeba Mp3 Player?

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”