Zdravím všechny.
Měl jsem na starém počítači dlouho nainstalována XPčka, nedávno jsem se rozhodl upgradovat na sedmičky a později desítky. Zatím mám sedmičky a zasekl jsem se na nepříjemném problému. Měl jsem již za do XPček rozdělen disk na dva logické oddíly, jeden pro systém a aplikace, druhý pro data. Při instalaci Win 7 jsem zbrkle zatrhl jako místo pro instalaci původní datový disk a Windows se nainstalovaly. Teď mám bohužel ten problém, že s původním oddílem na kterém byly nainstalována XP nelze nic moc dělat, nelze jej zformátovat, vymazat složku "Windows" ani měnit jeho velikost směrem nahoru. V obrázku lze vidět stav, který vidím ve správě disků. Existuje nějaká cesta jak disk označený jako "D:" zformátovat a začít používat jako oddíl čistě pro data?
Předem díky všem.
Smazání boot sectoru Vyřešeno
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Smazání boot sectoru
Ja tomu hovorím bordel na disku.Oddiel D máš označený , ako aktívnu primárnu partíciu a zrejme si ju chráni OS.Po jej zmazaní alebo formáte cez nejaký program , by zrejme Win nenabehol.Najlepšie bude, ak si komplet odstrániš všetky partície na disku a nanovo vytvoríš nové a nainštaluješ windows nanovo.Prvú časť pre win si sprav, ako primárnu aktívnu časť a druhú, ako logickú jednotku.
-
- Pohlaví:
Zlaté doby, kdy nešel systém instalovat na logickou jednotku...
Aktuálně je Win7 na logické jednotce (oddílu), a protože bootovat lze pouze z primárního oddílu, tak si W7 uložil bootovací informace na primární oddíl. Z toho důvodu se brání smazání, či formátování.
Řešení je, jak popsal Rik, nová instalace W7 (z bootovacího instalačního media), kde si zvolíš vlastní instalaci a zde odstraníš všechny oddíly. Pokud budeš chtít disk dělit, pak si vytvoříš oddíly nové. Poté nainstaluješ systém a už to bude v pořádku.
Aktuálně je Win7 na logické jednotce (oddílu), a protože bootovat lze pouze z primárního oddílu, tak si W7 uložil bootovací informace na primární oddíl. Z toho důvodu se brání smazání, či formátování.
Řešení je, jak popsal Rik, nová instalace W7 (z bootovacího instalačního media), kde si zvolíš vlastní instalaci a zde odstraníš všechny oddíly. Pokud budeš chtít disk dělit, pak si vytvoříš oddíly nové. Poté nainstaluješ systém a už to bude v pořádku.
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Tak to je přesně to, čeho jsem se obával, jelikož jsem Win již aktivoval legálním klíčem. Nevíte, v případě, že bych je instaloval znovu, lze znovu použít a aktivovat stejný klíč nebo budu muset koupit nový?
-
- Pohlaví:
Použij stejný klíč. Budeš instalovat na stejný HW, tedy by neměl být problém.
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Super, díky za info. Když případně dokoupím RAM, neměl by to být problém, že?
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Díky všem za pomoc.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 9
- 2822
-
od atari
Zobrazit poslední příspěvek
28 kvě 2025 18:09
-
-
Žádám o uzavření účtu a smazání příspěvků
od Uziv00 » 16 črc 2024 09:30 » v PC-HELP - připomínky k fóru - 1
- 4336
-
od Ltb
16 črc 2024 10:10
-
-
- 2
- 1759
-
od Luk4579
23 úno 2025 22:39
-
- 5
- 8121
-
od Stenatko
03 dub 2025 21:42
-
-
ASUS PRIME Z790-A WIFI - Intel Z790 + Samsung 990 PRO (Nefunguje Boot & Instalace Win 10) Příloha(y)
od Polkiking » 14 srp 2024 15:50 » v Problémy s hardwarem - 6
- 4583
-
od Zivan
15 srp 2024 09:16
-
Zpět na “Windows 11, 10, 8...”