petr22 píše:Tech 20 zakladnich desek je rozdil v cene, OEM licence z Ebay za 150 Kc vs krabicova verze za 3000 Kc. Musel bys kupovat 20x OEM verzi, aby te to stalo stejne jako krabicova verze v beznem prodeji. Pointa je ta, ze kupovat licenci za 3000 Kc se hrube nevyplati.
Ok, dobré vědět.
petr22 píše:Pokud jde o podporu hardware, jak Ryzen, tak Kaby Lake podporuji pouze Windows 10. Takze moje odpoved je v tomto predpokladam jasna, protoze se muze stat, ze za dva roky koupis zakladni desku a ty Windows 8.1 tam nepujde nainstalovat, protoze nebudou existovat ovladace na chipset.
Ve všem s vámi musím asi souhlasit - Opravdu mě jde o ty automatické aktualizace a špehovaní/špionáž, což myslím, že mají 10ky zabudované už v kódu..
petr22 píše:Uz ted je blokovana automaticka instalace aktualizaci na Windows 7 a 8 na Ryzen/Kably Lake procesorech.
Aha, toto jsem nevěděl.
petr22 píše:Ty spionazni sluzby - ktere se automaticky instaluji i Windows 7 a 8 - jde snadno vypnout.
Co si myslím:
U Windows 7 a 8 - Zde to je o nastavení při instalaci Windowsu + Instalaci aktualizací (které jdou smazat) - takže pohoda.
U Windows 10 - Jak jsem již psal, ty to mají už v kódu. Vím, že existují nějaké utility, ale pak nemám jistotu stabilního systému (systém může vyhazovat chyby atp.), takže nevím, jak vypadá takové "bezpečné vypnutí" špehování (když popíšete, budu rád za novou zkušenost).
Ale děkuji za odpověď, vážím si Vaši podpory a odezvy.
Také bych poprosil o odpověď na moje předchozí otázky, Děkuji! 
► Zobrazit spoiler
Chci si pořizovat Windows 8.1 32/64bit, CZ/EN a FPP (Vím, že se v dnešní době prodávají hlavně Windows 10, ale po zkušenostmi s nimi se právě rozhoduji koupit Windows 8.1) - Problém je v tom, že co jsem koukal na nabídku - všude vidím kódové označení - FQC-06913, FQC-06914, FQC-06915, FQC-0691, atp. ...Takže co bych chtěl vědět:* Jaký je mezi nimi rozdíl?
* Jaký je nejlepší? (nebo) Co bych měl vybrat?
* (Znáte nějaké jiné "legit" e-shopy, které to prodávají tento Windows?
(klidně i v zahraničí, jelikož v Česku už pravděpodobně neseženu)