RAM permanentně 90% a HDD 100%

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Scientific
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 267
Registrován: červenec 13
Pohlaví: Muž

RAM permanentně 90% a HDD 100%

Příspěvekod Scientific » 28 pro 2018 19:04

Ahoj všem,

Problém: 8GB RAM v mém notebooku je využito průměrně na 90% přestože ve správci úloh je prakticky jediný (největší) konzument Firefox, ale pozor, konzumuje jen 1600 MB z celkových 8 GB. Zbytek žere neznámo co.

Screenshot_205.png


Pod-problém: Využití HDD nepřetržitě 100% od okamžiku, kdy RAM překročí využití 80%.

Screenshot_206.png


Dotaz: Napadá Vás prosím někoho co s tím? 4GB RAM k těm 8GB mám již na cestě, ale hádám, že to není tak úplně standardní chování? Snad +4GB RAM pomůžou tento problém vyřešit. Ale případné jiné nápady uvítám.

Děkuji všem za tipy.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Scientific dne 07 led 2019 14:17, celkem upraveno 2 x.



Reklama
Uživatelský avatar
xbs
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 8945
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: RAM permanentně 90% a HDD 100%

Příspěvekod xbs » 28 pro 2018 20:56

to vytížení disku je způsobený tim, že paměť začne swapovat na disk, tedy využívat ho jako další paměť, dyš je RAM nedostatek... pro snížení využití paměti by to pravděpodobně chtělo poladit systém a povypínat nepotřebný služby...

Scientific
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 267
Registrován: červenec 13
Pohlaví: Muž

Re: RAM permanentně 90% a HDD 100%

Příspěvekod Scientific » 28 pro 2018 21:08

Využívání disku pro swap bych očekával až když dojde všechna volná paměť a ne už při 80%.

S windowsem skoro vůbec neumím, mohu dostat nějaký typ jak na to? Myslel jsem, že Správce úloh na záložce "procesy" koukám i nějaké windows služby, ale ty podle správce úloh konzumují jen pár MB.

Uživatelský avatar
xbs
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 8945
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: RAM permanentně 90% a HDD 100%

Příspěvekod xbs » 28 pro 2018 21:19

já měl zkušenost s 4GB paměti, to začalo taky swapovat kolem 85%... s povypínánim služeb mrkni třeba na wintip.cz, tam by mohly bejt ňáký relevantní rady...

Scientific
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 267
Registrován: červenec 13
Pohlaví: Muž

Re: RAM permanentně 90% a HDD 100%

Příspěvekod Scientific » 28 pro 2018 21:24

No možná tedy spíš na všechno prdím a počkám až dorazí k těm stávajícím 8GB tech dokoupených 4GB a pak dám vědět, jestli to mělo nějaký účinek. Děkuji ti za poskytnuté informace.

Scientific
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 267
Registrován: červenec 13
Pohlaví: Muž

Re: RAM permanentně 90% a HDD 100%

Příspěvekod Scientific » 29 pro 2018 18:52

Aktualizace:

Disk jede permanentně na 100% i při paměti na 60%, zmíněné swapování asi tedy neprobíhá, možnán sem se měl podívat na sledování prostředků po něčem jako stránkovací soubor pagefile.sys.

Nicméně mám tu ještě jeden problém po osazení ram podle CZC kompatibilní tuto paměť CPU-Z vidí, ale ve správci úloh k dispozici je pořád jen původních 8GB namísto 8+4=12GB.

Screenshot_209.png


Aktualizace 2:

RAM osazena. Vyřešeno prohozením pamětí ve slotech. Paměť od výrobce sem přesunul ze slotu #2 do slotu jedna a přikoupenou paměť jsem osadil do slotu #2, takhle už to začalo fungovat. Disk běží asi jak má, uvidíme co to bude dělat, pokud disk poběží takhle dobře i nadále, vlákno uzavřu, zatím to můžeme považovat za vyřešení. Děkuji za informace.

Screenshot_210.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Scientific
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 267
Registrován: červenec 13
Pohlaví: Muž

Re: RAM permanentně 90% a HDD 100%

Příspěvekod Scientific » 03 led 2019 18:59

Po několikadenním testování se ukázalo, že je již vše v pořádku, přidání 4GB RAM ke stávajícím 8GB pomohlo. Již se nestává, že by disk nestíhal. Vypadá to tak, že docházelo ke swapování již mezi 60-80% využívání té 8GB RAM ještě před osazení té nové.

Uživatelský avatar
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2459
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: RAM permanentně 90% a HDD 100%

Příspěvekod dom324 » 03 led 2019 19:16

Zkontroluj si, jestli Ti jede Dual Channel, byla by škoda ho nevyužít.

Scientific
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 267
Registrován: červenec 13
Pohlaví: Muž

Re: RAM permanentně 90% a HDD 100%

Příspěvekod Scientific » 07 led 2019 14:15

Tak přidání RAM nepomohlo, už to zase dělá neplechu, ale musím říct, že to dlouho dolávalo tomutu problému, měl sem snad týden klid. Očekával jsem, že se problém zcela neeliminuje a bude jen otázka času, kdy paměť firefox zase přehltí.

Screenshot_122.png


Vlastně správce úloh ukazuje jen sotva 6GB RAM a zbylých 6GB jakoby ani neexistovalo (správce úloh je nijak neeviduje jako využité). Na obrázku výše sotva 8GB, ale obvykle správce úloh tvrdí, že je paměť využita z 90% i když suma využité paměti ve správci úloh je sotva poloviční.

Screenshot_124.png


Pro jistotu posílám ještě detailní seznam běžících procesů, které zřejmě nejvíce alokují paměť.

Screenshot_123.png


@dom324
Vždycky sem si myslel, že DualChannel je vlastnost základní desky, které umožňuje efektivní komunikace CPU a sady pamětí, nikoliv funkce, která se dá někde nějak (zřejmě v BIOSu) zapnout, ale pogooglím, děkuji za tip. Dá se to třeba zjistit z CPU-Z?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2459
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: RAM permanentně 90% a HDD 100%

Příspěvekod dom324 » 07 led 2019 16:05

Dual Channel musí podporovat hlavně CPU (dneska samozřejmost, možná tak levné Atomy používají Single, musel bych checknout), poté deska (když má CPU podporu Dual Channelu, je nesmysl navrhnout desku bez podpory Dual Channelu. Takže podpora na straně desky jde více méně ruku v ruce s podporou v CPU).
A pak záleží na správném osazení pamětí:
https://goo.gl/images/v69NsG

Na obrázku vidíš, že vrchní dva sloty jsou oba fyzicky napojeny na první kanál (channel A), druhé dva sloty jsou oba fyzicky napojeny na druhý kanál (channel B). Když dáš obě RAM do vrchních (nebo spodních) slotů, pojede Ti pouze Single Channel, protože RAM jsou fyzicky napojeny na jeden kanál - tudíž logicky není možné jet Dual Channel, protože ten vyžaduje napojení na oba kanály.
Když dáš jednu RAM do slotu pro Channel A a druhou do slotu pro Channel B, budeš mít Dual Channel.

Doporučené zapojení pamětí najdeš vždycky v manuálu od desky (to u notebooků bohužel neplatí).

Jo, CPU-Z záložka "Memory" Ti vypíše jestli RAM jede v Dual nebo Single Channelu.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Notebook permanentně v síti
    od Scientific » 12 úno 2018 20:29 » v Vše ostatní (hw)
    9
    610
    od Turion
    20 úno 2018 16:57
  • Upgrade RAM + HDD - Notebook Lenovo V110-15isk
    od quinter » 30 srp 2018 08:07 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    2
    212
    od SpaceExplo
    30 srp 2018 10:53
  • Prodám HP Z820 16jader/32vlaken, 48gb ram ddr3, ssd256GB+8TB hdd, Quadro K5000 4gb
    od DeNNI85 » 17 srp 2018 21:42 » v P: Hardware
    4
    753
    od DeNNI85
    20 srp 2018 10:12
  • "A už jsem v R.I.Pu..."Možná vada MB, HDD nebo RAM (záseky)
    od LeriX187 » 30 led 2018 11:33 » v Problémy s hardwarem
    14
    725
    od dom324
    09 úno 2018 22:31
  • Vyměním svůj PC i5 7400/RX 570 4GB/8GB RAM/256GB SSD+1TB HDD za i7 8700k/8086k+1080ti a můj doplatek.
    od Azmir » 22 říj 2018 03:21 » v V: Hardware
    0
    3423
    od Azmir
    22 říj 2018 03:21

Zpět na “Windows 10, 8, 7, Vista, XP…”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 5 hostů