BIOS režim AHCI nebo RAID a k tomu Bitlocker?

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Uživatelský avatar
atari
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2797
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

BIOS režim AHCI nebo RAID a k tomu Bitlocker?

Příspěvekod atari » 14 črc 2021 22:37

Dostal jsem do ruky DELL XPS abych zálohoval oddíly. Když nabootuji z flash, tak není vidět SSD v notebooku. Ani DISKPART ho nevidí.

V BIOSU ve STORAGE v SATA operation jsou 3 možnosti:
• Disabled
• AHCI
• RAID ON (zaškrtnuto)

Když zadám režim AHCI (řve to na mě nebezpečí ztráty dat ...) tak pak to SSD je již vidět, ale nelze spustit WIN – modrá smrt.

Nevím proč je od výrobce zaškrtnuto RAID když v notebooku je jen jeden disk. Ví někdo proč to tak je udělané a lze to změnit?

Otázka č. 2: píše to ve WIN, že C je zašifrováno Bitlockerem. Předpokládám, že když naklonují celý disk na nový, tak to v tom notebooku bude opět fungovat. Akorát kdybych ten disk strčil do jiného PC, tak nepřečtu data. Je to tak?
Naposledy upravil(a) atari dne 15 črc 2021 15:18, celkem upraveno 2 x.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48040
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: BIOS režim AHCI nabo Bitlocker?

Příspěvekod petr22 » 14 črc 2021 22:42

Musi to byt v tom rezimu, v jakem byly instalovany Windows, takze nejspis RAID, jinak nepujde spustit OS.

Disk bude videt kdyz v instalatoru Windows kdyz nactes potrebny ovladac (ktery neni soucasti instalace),
ale predinstalovany image OS od vyrobce pocitace ho obsahuje.

Pokud Bitlocker detekuje podezrele aktivity, bude pri spusteni pocitace vyzadovat desifrovaci klic.

Bez nej data nelze precist, klonovat disk mozno dle libosti (bitova kopie).

Uživatelský avatar
atari
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2797
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: BIOS režim AHCI nabo Bitlocker?

Příspěvekod atari » 14 črc 2021 23:07

Já bootuji z USB (vytvořené Hiren’s BootCD PE - WIN 10) tam jsou ovladače dané. TAkže jestli tomu dobře rozumím, tak to Hirens boot nemá ovladače pro režim RAID.

Ano jedině v režimu RAID lze spustit WIN (v režimu AHCI modrá smrt)

Má to pro výrobce/uživatele nějakou výhodu instalovat WIN režimu RAID, když je v ntb jen jeden disk?

zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 10187
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: BIOS režim AHCI nabo Bitlocker?

Příspěvekod zeus » 15 črc 2021 09:29

RAID tam byva kvuli Optane a podobnym urychlovatkum. Rezim muzes zmenit na AHCI, kdyz si pripravis Win.
Proc vlastne nezalohujes primo z Win?
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

mirekol
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 144
Registrován: duben 19
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: BIOS režim AHCI nabo Bitlocker?

Příspěvekod mirekol » 15 črc 2021 09:54

Přepnout z RAID na AHCI jde ve Win 10 bez reinstalace.
- nastartuj Win 10 a nastav start do Nouzového režimu https://wintip.cz/456-jak-spustit-pocit ... windows-10
- při restartu vstup do BIOSu, a přepni RAID na AHCI, restart
- až naběhnou Win 10 v Nouzovém režimu, chvíli počkej než se "uklidní" a zruš start do Nouzového režimu
- restart
- Hotovo

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48040
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: BIOS režim AHCI nabo Bitlocker?

Příspěvekod petr22 » 15 črc 2021 09:58

Nic neprepinat, nechat v rezimu RAID tak jak je to ted.

Nouzovy rezim bych urcite nezkousel s OS na disku sifrovanem Bitlockerem, to muze dopadnout
vselijak (opakuji - neni potreba prepinat rezim radice disku).

Cilem je zalohovat data - tedy neni treba resit jestli RAID nebo AHCI, pod Windows je pouze
nutne mit odpovidajici ovladac od vyrobce zakladni desky.

Myslim to vazne - pokud neni desifrovaci klic ulozen bezpecne mimo notebook a temito hokus
pokusy se aktivuje Bitlocker ochrana, tak se k datum uz dostane mozna jen NSA. Videl jsem pripady,
kdy klic byl v textovem souboru na disku, coz je naprosto k nicemu, protoze se k nemu uz neda dostat.

Uživatelský avatar
atari
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2797
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: BIOS režim AHCI nabo Bitlocker?

Příspěvekod atari » 15 črc 2021 14:06

Takže v BIOSU přepnu na AHCI, nabootuji z flashky, udělám klon disku, a pak v BIOSU přepnu zpátky na RAID (aby bylo možné spustit WIN) a je hotovo. Předpokládám, že tako vytvořený klon bude funkční.

A ještě k tomu Bitlockeru: Kde mám najít ten klíč (abych si ho někde uložil) , když je asi někde na čipu na desce předpokládám?

Dodatečně přidáno po 7 minutách 32 vteřinách:
Zeus: používám tento soft: GHOST™ Solution Suite 3.3 ( https://docs.broadcom.com/doc/ghost-solutions-suite-en)
Je to daleko funkčnější a pohodlnější než WIN.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48040
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: BIOS režim AHCI nabo Bitlocker?

Příspěvekod petr22 » 15 črc 2021 14:17

Presne tak, AHCI/RAID ma vliv jen na OS ktery startuje z disku.

Desifrovaci klic ti musi dat majitel pocitace.

Pokud se ti podari jakkoliv aktivovat Bitlocker ochranu (napr. nekterou zmenou v BIOSu)
a klic nemas ty ani majitel, tak neexistuje zpusob, jak se dostat k datum.

Uz ten fakt, ze ti dal pocitac bez klice je podivny.

Aby to bylo jasne - pokud nemas Bitlocker desifrovaci klic, NIC nemen v BIOSu, treba jen
flash BIOSu se mu za urcitych okolnosti nemusi libit.

Zvlaste ta rada, jak se vrtat v systemu a prepnout v instalovanem OS rezim radice,
muze vezt ke ztrate dat!

Ja osobne bych disk pred zalohou desifroval - nikdy nevis, kdy a kam se to bude obnovovat.

Uživatelský avatar
atari
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2797
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: BIOS režim AHCI nebo RAID a k tomu Bitlocker?

Příspěvekod atari » 15 črc 2021 15:20

K ntb budu mít přístup až zítra. Ale podle této stránky https://www.dell.com/support/kbdoc/cs-c ... dows#TOC01 lze při aktivaci Bitlockeru ten klíč uložit.
Takže pokud klíč nelze uložit dodatečně (nevím), tak stačí Bitlocker deaktivovat pak znovu aktivovat a u toho klíč uložit. Zítra vyzkouším.

Teď mě však napadá otázka. Když ntb někdo ukradne, a nabootuje z USB, tak se na disk stejně podívá a data si může stáhnout? Takže v tomto případě Bitlocker data neuchrání. Je to tak? (A prolomit heslo do WIN s spustit je, taky asi není velký problém)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48040
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: BIOS režim AHCI nebo RAID a k tomu Bitlocker?

Příspěvekod petr22 » 15 črc 2021 15:37

Si to vyzkousej, nabootovat Linux z flashky co uvidis na disku chranenem Bitlockerem :-)

Prolomit heslo do Windows neni zase tak uplne jednoduche, protoze vetsina znamych zpusobu
vyzaduje pristup k obsahu disku - nekolik chybnych pokusu ti 100% aktivuje Bitlocker a pri dalsim
spusteni zadavas 48 klic.

Samozrejmne se predpoklada ze je vyple bootovani z USB a DVD a zaheslovany BIOS.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • BitLocker
    od zik9 » 28 dub 2021 02:48 » v Vše ostatní (bezp)
    5
    444
    od zik9
    28 dub 2021 19:43
  • Nefunkční BitLocker
    od sasshrek » 16 bře 2021 13:28 » v Windows 10, 8, 7..
    0
    457
    od sasshrek
    16 bře 2021 13:28
  • Bitlocker - přestalo fungovat odemknutí více disků současně
    od Minapark » 04 zář 2021 18:44 » v Windows 10, 8, 7..
    7
    298
    od Minapark
    13 zář 2021 08:26
  • RAID
    od nakatomi » 05 pro 2020 14:43 » v Vše ostatní (z oblasti IT)
    9
    1064
    od petr22
    06 pro 2020 16:45
  • Myš a režim spánku
    od nik270 » 03 led 2021 17:53 » v Problémy s hardwarem
    6
    444
    od nik270
    13 led 2021 13:28

Zpět na “Windows 10, 8, 7..”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 2 hosti