Ahoj,
od té doby, co mi jeden NTB od kámošky udělal auto-update z Windows 10 na Windows 11, zřejmě sám si potom zapnul Bitlocker a pak po pár aktualizacích přestal bootovat do systému - vyžadoval dlouhý Bitlocker Hash kód, který jsme samozřejmě neměli (ani na MrkvoSW účtu) - přistupuji k této službě s velkým respektem a na nových zařízeních se ji snažím spíše zavčasu vypnout...
Poslední dobou mí však prošli rukou další NTB s Win11, chci zkontrolovat případně vypnout Bitlocker a úplně mi tam chybí tato tabulka:
Ovládací panely\Systém a zabezpečení\Nástroj BitLocker Drive Encryption: C: Nástroj Bitlocker vypnut / Zapnout nebo Vypnout
A místo toho je tam:
" Pokud chcete spravovat nastavení šifrování, přejděte do Nastavení, zvolte Aktualizace a zabezpečení a potom Šifrování zařízení "
Nic takového však bohužel nemohu nalézt a motám se pořád dokola.
Mohu poprosit někoho šikovnějšího, jestli by mě vysvětlil, jestli v takovéto stavu je teda už Bitlocker z výroby zapnutý nebo vypnutý ?
Dá se nějak zjistit a za-zálohovat Hash kód už u takového zařízení s rozběhlým OS, kde je z výroby zapnutý Bitlocker ?
Poslední dotaz je trochu z jiného soudku, ale vztahuje se k Win11 - zdá se mi to nebo má Win11 agresivnější Windows Defender, který se normální cestou skoro nedá vypnout a neustále se drží aktivní a blokuje "nechtěné" aplikace ?
Za každou radu dopředu děkuji
Windows 11 a Bitlocker
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Re: Windows 11 a Bitlocker
Neni Bitlocker jako Bitlocker.
- V Pro a vyssi edici je plna verze, v Home verzi Windows je omezena verze
- Bitlocker se nemuze sam aktivovat, pokud je pouzit pouze lokalni ucet
- Bitlocker lze vzdy deaktivovat prikazem "MANAGE-BDE" s odpovidajicimi parametry.
- prikaz "MANAGE-BDE -STATUS" ukaze ktere disky jsou zasifrovane
- pri opetovnem zasifrovani disku se Bitlocker zepta kam ma ulozit data potrebna pro obnoveni (napr. do souboru)
Vypnuty Bitlocker = kdokoliv kdo se dostane k notebooku nebo disku z nej muze precist vsechna data.
Rozhodne bych nevypinal ostatnim lidem sifrovani dat na disku aniz by vedeli, co to pro ne znamena.
- V Pro a vyssi edici je plna verze, v Home verzi Windows je omezena verze
- Bitlocker se nemuze sam aktivovat, pokud je pouzit pouze lokalni ucet
- Bitlocker lze vzdy deaktivovat prikazem "MANAGE-BDE" s odpovidajicimi parametry.
- prikaz "MANAGE-BDE -STATUS" ukaze ktere disky jsou zasifrovane
- pri opetovnem zasifrovani disku se Bitlocker zepta kam ma ulozit data potrebna pro obnoveni (napr. do souboru)
Vypnuty Bitlocker = kdokoliv kdo se dostane k notebooku nebo disku z nej muze precist vsechna data.
Rozhodne bych nevypinal ostatnim lidem sifrovani dat na disku aniz by vedeli, co to pro ne znamena.
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
Přesně si to nepamatuji, ale já si instaloval Win 11 (PRO) lokálním účtem a řval mi Acronis, že nemůže udělat zálohu disku. Zjistil jsem, že bitlocker čeká na zašifrování a nešel suspendovat či vypnout. Odkazovalo to na podobnou hlášku tazatele. Takže jsem bitlocker zapnul, nechal zašifrovat, klíč raději opsal a pak mi šel bitlocker vypnout.
Pokud běží systém a je uživatel adminem, tak by měl jít vyexporotvat klíč na flashku.
Pokud běží systém a je uživatel adminem, tak by měl jít vyexporotvat klíč na flashku.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Microsoft tvrdi toto:
On supported devices running Windows 10 or newer BitLocker will automatically be turned on the first time you sign
into a personal Microsoft account (such as @outlook.com or @hotmail.com) or your work or school account.
BitLocker is not automatically turned on with local accounts, however you can manually turn it on in the Manage BitLocker tool.
On supported devices running Windows 10 or newer BitLocker will automatically be turned on the first time you sign
into a personal Microsoft account (such as @outlook.com or @hotmail.com) or your work or school account.
BitLocker is not automatically turned on with local accounts, however you can manually turn it on in the Manage BitLocker tool.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 6
- 4941
-
od zeus
05 srp 2024 15:30
-