Ahoj,
není to asi úplně kritická věc, ale celkem mě to štve. Přeinstaloval jsem Windoiws 11 a když teď Windows nabíhá, vždy se jen na chvíli ukáže logo základní desky když nabíhá bios a pak, když se začne načítat Windows s tím kroužícím kolečkem, tak už je tam logo Windows a ne logo základní desky. V biosu mám zvolený UEFI mode a mám vypnuté rychlé spuštění. To jsem se dočetl, že je třeba udělat, aby se Win načítal s logem MB. Ale furt se prostě ukazuje logo Win.
Když jsem system přeinstalovával, tak mi to házelo chybu, že počítač nesplňuje minimální požadavky. Samozřejmě splňuje a měl jsem i zvolenou tu možnost v biosu, ktará je potřeba, aby to šlo, ale i tak to házelo tuhle chybu. Obešel jsem to tím Shift + F10 trikem a šlo to nainstalovat. Nevím ale, jestli to právě nezpůsobilo tohle. Jestli to není tím. Díky.
Po reinstalaci Win 11 se už systém nenačítá s logem základní desky
-
- Level 2.5
- Pohlaví:
Po reinstalaci Win 11 se už systém nenačítá s logem základní desky
AMD Ryzen 3700x| Ram 32GB 2400Mhz DDR4| NVIDIA RTX 4070 ti
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Re: Po reinstalaci Win 11 se už systém nenačítá s logem základní desky
Funguje to presne tak jak to fungovat ma.
To logo zakladni desky na nacitaci obrazovce byla uprava kterou jsi udelal bud ty, nebo byly Windows predinstalovane
vyrobcem pocitace a byly takto upravene.
Aby Windows nemely nehlasily problem s kompatibilitou, musi byt zaply SecureBoot, aktivni TPM 2.0 chip a musis mit podporovany procesor.
To logo zakladni desky na nacitaci obrazovce byla uprava kterou jsi udelal bud ty, nebo byly Windows predinstalovane
Aby Windows nemely nehlasily problem s kompatibilitou, musi byt zaply SecureBoot, aktivni TPM 2.0 chip a musis mit podporovany procesor.
-
- Level 2.5
- Pohlaví:
Tak se zdá, že jsem to vyřešil. Disk byl v režimu MBR a bylo potřeba ho přehodit do GPT. Jak to udělat bez přeinstalace Win, mi pomohlo tohle video: https://www.youtube.com/watch?v=6ws1viKwckY
Teď už režim UEFI funguje a Win startuje s pěkným Asus logem desky :)
Dodatečně přidáno po 6 minutách 6 vteřinách:
Teď už režim UEFI funguje a Win startuje s pěkným Asus logem desky :)
Dodatečně přidáno po 6 minutách 6 vteřinách:
Ne, to je režim UEFI. Zásadně nekupuji už postavený comp. Vždy si to stavím sám a tudíš i instaluji OS sám.petr22 píše:To logo zakladni desky na nacitaci obrazovce byla uprava kterou jsi udelal bud ty, nebo byly Windows predinstalovane
To vše mám a v biosu je to nastaveno. Jo TPM 2.0 je ten název, na který jsem si nemohl vzpomenout.petr22 píše:Aby Windows nemely nehlasily problem s kompatibilitou, musi byt zaply SecureBoot, aktivni TPM 2.0 chip a musis mit podporovany procesor.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Nemuzes mit disk ve formatu MBR a soucasne bootovat pres UEFI, to NEJDE.
Tudiz instalator Windows 11 mel pravdu, nesplnoval jsi podminky pro Windows 11.
-
- Level 2.5
- Pohlaví:
Ale když ti to hodí hlášku, že nesplňuješ podmínky, tak to vůbec nemluví o disku, že je v MBR. Mluiví to o těch výše zmíněných věcech. O disku to mluví, až když se dostaneš přes tu část, kdy ti to tvrdí, že nesplňuješ podmínky. Tedy do dalšího okna, kde máš nabídku disků, kde si volíš, kam narvat Windows. A tam mi to hlásilo tu MBR/GPT věc a musel jsem disk překonvertovat přes shift + f10. Ale je to divný, protože mi to hlásilo, že systém na tento disk nelze nainstalovat, protože je v režimu GPT. A teď ho mám v GPT a jede mi to v UEFI. Takže jsem ten Windows instaloval asi v Legacy a chtělo to po mně MBR. Jak zajistím, aby se Windows instaloval v UEFI? Instaloval jsem přes bootovací flash disk, který jsem vytvořil přes ten windowsácký instaler.petr22 píše:Nemuzes mit disk ve formatu MBR a soucasne bootovat pres UEFI, to NEJDE.
-
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
Zakážeš si v biose, boot v režime legaci alebo pri spustení inštalácie cez Boot menu ,si spustíš bootovací flash disk v režime UEFI nie Legacy.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Nemuzes Windows 11 instalovat v rezimu legacy, kdyz vyzaduji Secureboot ktery sam vyzaduje UEFI.
Windows 11 nejde instalovat jako MBR / legacy boot, Windows 10 ano.
Proto mi ti neco nesouhlasi.
Windows 11 nejde instalovat jako MBR / legacy boot, Windows 10 ano.
Proto mi ti neco nesouhlasi.
-
- Level 2.5
- Pohlaví:
Ale ten flash disk pustíš jak v UEFI? Já jsem mnohokrát už měl nainstalovaný Win 11 v UEFI, ale teď jsem to tam měl prostě nějak celý špatně nastavený někde, ale nevím kde.RIKI22 píše:Zakážeš si v biose, boot v režime legaci alebo pri spustení inštalácie cez Boot menu ,si spustíš bootovací flash disk v režime UEFI nie Legacy.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Windows se vzdy instaluji v tom rezimu, kterym se nabootuje instalacni medium.
-
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
Cez ponuku Boot menu mám na výber spustenie flash,označenie Power 8G :UEFI alebo Legacy.
Ak si stiahneš ISO súbor Win11 a pripravíš flash cez Rúfus, pre schému oddielu GPT ,tak určite sa Ti nespustí v režime Legacy.
Ak si stiahneš ISO súbor Win11 a pripravíš flash cez Rúfus, pre schému oddielu GPT ,tak určite sa Ti nespustí v režime Legacy.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Level 4
- Pohlaví:
Stačí v BIOSu vypnout CSM a nemusí při bootu nic vybírat. Pokud je správně vyrobená inst. fleška (FAT32), pak vždy nabootuje do UEFI, protože tam žádná jiná volba v Boot menu MB není. Po instalaci se tam objeví navíc ještě Windows boot manager.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Test základní desky Asus Prime B650M-K
od KingGustavo » 30 čer 2024 18:48 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 1
- 2957
-
od FlanK3r
01 črc 2024 20:42
-
-
- 14
- 1553
-
od mmmartin
včera, 13:09
-
-
žádný zvuk u notebooku ro reinstalaci windows.
od toxino01 » 03 kvě 2024 18:55 » v Problémy s hardwarem - 10
- 3346
-
od petr22
04 kvě 2024 11:50
-
-
- 29
- 8576
-
od Radim0015
10 bře 2024 13:58