zdravím, prosím poraďte, mám Windows 10 Pro 64-bit, AMD Ryzen 5 RAM 16,0GB, deska ASRock A520M-HVS , AMD Radeon Graphics (ATI),SSD953GB Verbatim Vi550 S3
Poslední dobou se mi zpomalil jak start systému tak i start aplikací. Pozoruji to asi 2 měsíce, předtím to jelo docela svižně.
Zkoušel jsem eset online scaner ale nic nenašel, antiviry nemám, pouze win.
Co mohu udělat na zrychlení této babičky ? Nejsem moc znalý počitačů.
děkuji
zpomalený W10
-
- Level 4
- Pohlaví:
Re: zpomalený W10
Kolik máš na disku volného místa?
-
- Level 6
- Pohlaví:
Dej sem screenshot ze správce úloh záložka "Výkon" položka "Procesor".
-
- nováček
- Pohlaví:
disk oddíl C: 92,77 GB, volných 12,61 GB, celý disk: 953 GB
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Level 4.5
- Pohlaví:
Rozdělený disk a na C volno 12,6GB. To neděláš dobře Jaromíre. Těch 12,6GB volných pro systém je málo.
Člověk se pořád učí.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Ale nezpomaluje to pocitac.
Jako prvni bych pocitac aktualizoval na Windows 11, na coz je potreba udelat 30 GB mista.
Pocitaci staremu pouhe 4 roky bych nerikal babicka, to je vylozene mladik.
Jako prvni bych pocitac aktualizoval na Windows 11, na coz je potreba udelat 30 GB mista.
Pocitaci staremu pouhe 4 roky bych nerikal babicka, to je vylozene mladik.
-
- Level 6
- Pohlaví:
Ve správci úloh nic podezřelého nevidím.
To C je malé. Je potřeba udržovat minimálně 30GB volného místa. Doporučuji zazálohovat oddíl D, a zvětšit C na 150GB (a nebo 200GB, nevím co vše za soft používáš). Tím bych začal.
Nejjednodušší je oddíl D odstranit, zvětšit C, a pak oddíl D znovu vytvořit. Toto lze jednoduše udělat ve Správě disků.
To malé C by teoreticky mohlo způsobit pomalý start Windows. Možná i start některých aplikací náročných na paměť, ale né o moc, a pravděpodobně by sis toho nevšimnul. Ovšem nemožnost úspěšné aktualizace Windows už je více pravděpodobná.
Pokud máme pátrat dále, tak je potřeba konkrétněji specifikovat to zpomalení.
Dodatečně přidáno po 2 minutách 59 vteřinách:
Instalace Windows 11 by vyřešila softwarové problémy, pokud tam jsou. Někdo je však nechce… Ale na to je potřeba minimálně těch 150GB místa.
Dodatečně přidáno po 4 minutách 12 vteřinách:
Ještě mě napadlo, udělej kontrolu disku, například programem Crystal Disk info. Už jsem viděl zpomalené PC kvůli vadnému disku.
To C je malé. Je potřeba udržovat minimálně 30GB volného místa. Doporučuji zazálohovat oddíl D, a zvětšit C na 150GB (a nebo 200GB, nevím co vše za soft používáš). Tím bych začal.
Nejjednodušší je oddíl D odstranit, zvětšit C, a pak oddíl D znovu vytvořit. Toto lze jednoduše udělat ve Správě disků.
To malé C by teoreticky mohlo způsobit pomalý start Windows. Možná i start některých aplikací náročných na paměť, ale né o moc, a pravděpodobně by sis toho nevšimnul. Ovšem nemožnost úspěšné aktualizace Windows už je více pravděpodobná.
Pokud máme pátrat dále, tak je potřeba konkrétněji specifikovat to zpomalení.
Dodatečně přidáno po 2 minutách 59 vteřinách:
Instalace Windows 11 by vyřešila softwarové problémy, pokud tam jsou. Někdo je však nechce… Ale na to je potřeba minimálně těch 150GB místa.
Dodatečně přidáno po 4 minutách 12 vteřinách:
Ještě mě napadlo, udělej kontrolu disku, například programem Crystal Disk info. Už jsem viděl zpomalené PC kvůli vadnému disku.
Naposledy upravil(a) atari dne 30 říj 2024 09:42, celkem upraveno 1 x.
-
- nováček
- Pohlaví:
děkuji za rady,
zkusil jsem zvětšit C: pomocí NIUBI ale skončilo to hlášením : Error code:4652, Error text: ERR_NTFS_CPY_FILE
W11 nechci, jsou problémy s ovladači pro moje železa: canon scaner na w11 neskenuje negativy, tiskárna HP 1005 atd
zkusil jsem zvětšit C: pomocí NIUBI ale skončilo to hlášením : Error code:4652, Error text: ERR_NTFS_CPY_FILE
W11 nechci, jsou problémy s ovladači pro moje železa: canon scaner na w11 neskenuje negativy, tiskárna HP 1005 atd
-
- Level 6
- Pohlaví:
Jak jsem psal, ve Správě disků podle mého návodu to uděláš bez problémů.
Nejdřív však zkontroluj ten disk. Pokud je vadný, tak to může být příčina té chyby.
Nejdřív však zkontroluj ten disk. Pokud je vadný, tak to může být příčina té chyby.
-
- nováček
- Pohlaví:
zkusil jsem disk: ale nerozumím tomu co ta tabulka říká, pouze informace DOBRÝ je pro mě pochopitelná
Naposledy upravil(a) SABRIK2 dne 30 říj 2024 10:19, celkem upraveno 1 x.
-
- Level 5.5
- Pohlaví:
Zkusil bych i test rychlosti pres cely disk, nektera SSD umi po nejake dobe degradovat a rychlost zapisu v nekterych mistech klesne klidne na jednotky MB/s, treba jako tady jeden WD Black po 2 letech:
A takhle vypadal po provedeni Secure Erase:
Edit:
Nahrazeni odkazu screenshoty.
A takhle vypadal po provedeni Secure Erase:
Edit:
Nahrazeni odkazu screenshoty.
Naposledy upravil(a) Zivan dne 30 říj 2024 10:23, celkem upraveno 3 x.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
-
- nováček
- Pohlaví:
odkaz mi říká že nemám oprávnění na stažení souboru
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1