Prapodivné chování HDD

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Noire
nováček
Pohlaví: Muž

Prapodivné chování HDD

Příspěvekod Noire » 20 pro 2024 17:48

Ahoj ve spolek,
stala se mi taková zvláštní věc. Předevčírem jsem chtěl zkusit dát svůj HDD WD BLUE 1Tb do nového PC jako druhý disk. Tak jsem ho tam dal a vzhledem k tomu, že se jedná o úplně novou sestavu tak jsem na SSD M2 500Gb začal instalovat Windows 11. Přičemž jsem provedl i formátování druhého disku HDD WD BLUE.
Bohužel hned po instalaci se vyskytly problémy s CPU, tak jsem musel díly reklamovat a onen HDD WD BLUE jsem přendal zpět do starého PC, kde byl původně. K mému ohromnému údivu po spuštění staré sestavy, tak na disku byli stále data!!!
Ba dokonce aplikace z disku fungovali!!! Říkal jsem si, že hold nějaká chyba.
ALE! včera jsem ten počítač zpustil znovu a disk je z zničehonic zformátován!!! :shock: Manželka mě musela štípnout jestli se mi to nezdá. Komukoliv tohle říkám tak mi nevěří a tvrdí jestli se mi to nezdálo....

Nemáte někdo vysvětlení jak je tohle možné???
Mnohokrát Vám děkuji!

Reklama
pcmaker
Level 4
Level 4

Re: Prapodivné chování HDD

Příspěvekod pcmaker » 20 pro 2024 18:24

Asi ti nepomůžu (ono je to teď už stejně jedno), ale mám jednu technickou. Před instalací vždy odpoj všechny ostatní disky, nainstaluj OS a teprve pak je připoj. Vyhneš se tím problémům v budoucnu. Instalátor OS si totiž rád ukládá na další disky data, potřebná pro start OS. Po odpojení takového disku pak OS nemusí nabootovat.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Příspěvekod petr22 » 20 pro 2024 18:33

Urcite uznas, ze tak jak to popisujes to presne byt nemohlo, protoze je to technicky nemozne.

Pokud je na disku vice oddilu, muzes sformatovat ten, na kterem nejsou uzivatelska data a pod.

Nicmene - byt tebou, resil bych ten problem, kvuli kteremu jsi reklamoval, protoze v naproste vetsine
se reklamuji funkcni veci a chyba je takrikajic mezi zidli a klavesnici. Vada hardware je velmi malo
pravdepodobna.

Noire
nováček

Příspěvekod Noire » 20 pro 2024 19:33

Ano opravdu se to takhle stalo. Musel bych mít halucinace...
Tak ono rychlé formátování data nemaže, jen označí sektory jakožto volné. Je nějak možné aby ta stará sestava je viděla, ale následně již ne?

Uznávám, že nejsem odborník, avšak tohle byla dost pravděpodobně závada procesoru. Strašně lítala teplota procesoru, při sebemenším zatížení teplota z 60°C vyskočila na 95°C. Špatný přenos tepla jsem vyloučil. Při první montáži jsem použil pastu již nanesenou na chladiči. Šroubky jsem utahoval křížem postupně. Následně jsem chladič sundal (byl dost nalepen na teplo vodivé pastě) přesto jsem vše očistil a použil novou pastu MX-4, nanesl ve vzoru five-dots. Opět utaženo ve správném pořadí. Závada stále stejná. Třetí pokus s čidlem -> Při měření čidlem na procesory tak teplota na povrchu procesoru zdaleka neodpovídala teplotě čipu (vždy se liší, ale né o 40°C). Vydedukoval jsem závadu CPU.

Ale opravdu mě trápí jak je to s tím HDD možné. Své kroky si pamatuji a nedává mi to smysl.
Děkuji

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Příspěvekod petr22 » 20 pro 2024 20:06

Ne. Rychle formatovani smaze informaci o tom, ze tam soubory jsou, tedy disk se vzdy jevi jako prazdny.
Formatoval jsi ale skutecne oddil na kterem jsou data? Mohou tam byt klidne 4 oddily, format smaze jen jeden.

O jaky se konkretne jedna procesor a chladic?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Zvláštní chování integrované grafiky
    od FELINY » 23 zář 2024 23:27 » v Problémy s hardwarem
    4
    1784
    od FELINY
    24 zář 2024 17:18

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”