Ahoj všem,
původně kvůli požadavkům hry Valorant, nyní již i kvůli Win 11 - mám problém se zapnutím Secure bootu.
Mám desku ASUS-PRIME B550-Plus - nemyslím, že by měl být problém s tím, že to není podporovaná funkcionalita.
Každopádně ve windows infu je Secure boot jako - unsupported a v BIOSU jej nejde jednoduše přehodit na "Enable". Tato možnost se mi ani nezobrazuje. Zkoušel jsem postupovat dle různých návodů, ale nic zatím nebylo funkční. Někde například radili vypnout CSM, že následně "Enable" možnost vyskočí, nestalo se tak. Pokud nechám vypnuté CSM, do Windows již se ani nedostanu. Další operace, které by mohly problém vyřešit už jsou pro mě nezmapované vody a nevím, co by mohly způsobit.
Je tu někdo, kdo řešil obdobný problém?
Díky.
Problém se Secure bootem
Re: Problém se Secure bootem
Spatne nainstalovane Windows v legacy rezimu. V rezimu CSM nemuze fungovat Secureboot, ale stavajici Windows ho vyzaduji ke spusteni, protoze nepouzivaji UEFI.
Existuji dve reseni: prevest disk z MBR na GPT a nasledne v BIOSu zakazat CSM. Nejjednodussi je v Acronisu udelat zalohu systemoveho disku
a obnovit ji zpet, Acronis udela vse potrebne.
Druhe reseni je povolit UEFI, povolit Secureboot, zakazat CSM a provest cistou instalaci Windows 11.
Chyba vznikla tak, ze instalacni medium Windows bylo spustene pres MBR a ne pres UEFI, tedy i z nej provedena instalace Windows pouziva MBR.
Existuji dve reseni: prevest disk z MBR na GPT a nasledne v BIOSu zakazat CSM. Nejjednodussi je v Acronisu udelat zalohu systemoveho disku
a obnovit ji zpet, Acronis udela vse potrebne.
Druhe reseni je povolit UEFI, povolit Secureboot, zakazat CSM a provest cistou instalaci Windows 11.
Chyba vznikla tak, ze instalacni medium Windows bylo spustene pres MBR a ne pres UEFI, tedy i z nej provedena instalace Windows pouziva MBR.
Re: Problém se Secure bootem
Ahoj Petře,
díky moc za informace, ty jsou velmi cenné! Ta varianta s Acronisem zní dobře a pokud to vyřeší můj problém. Zkusím si vyhledat přímo nějaký návod, abych nic neopomenul.
díky moc za informace, ty jsou velmi cenné! Ta varianta s Acronisem zní dobře a pokud to vyřeší můj problém. Zkusím si vyhledat přímo nějaký návod, abych nic neopomenul.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 2078
-
od Luk4579
Zobrazit poslední příspěvek
23 úno 2025 22:39