K Vánocům jsem dostal svůj první notebook, ale při spouštění se mi tam vůbec nezobrazují bios. Chtěl bych si tam dát Linux Ubuntu, ale nevím jak bych ho spouštěl, protože v biosu se vybírá operační systém, ale já ho v notebooku nemám.
Notebook: http://www.cybex.cz/Notebooky-a-PC/Note ... rie=19601/
Jak se na notebooku dostanu do BIOSu?
Jak se na notebooku dostanu do BIOSu?
Naposledy upravil(a) Myloš dne 26 pro 2010 13:22, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Oprava nadpisu „Bios a notebook“, který svou nulovou informační hodnotou porušoval pravidla fóra. Nadpis má popisovat podstatu problému, ale „Bios a notebook“ nepopisuje vůbec nic. Popis problému vytvoříš nejlépe tak, že popíšeš problém.
Důvod: Oprava nadpisu „Bios a notebook“, který svou nulovou informační hodnotou porušoval pravidla fóra. Nadpis má popisovat podstatu problému, ale „Bios a notebook“ nepopisuje vůbec nic. Popis problému vytvoříš nejlépe tak, že popíšeš problém.
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Bios a notebook
Jestliže se ti tam objeví logo asus, tak mačkej F2.
OS se nevybírá v biosu, ale v zavaděči. Bois načte zavaděč a zavaděč je už nastaven, kde jsou OS, ty si jen vybereš OS a zavaděč začne z daného oddílu načítat OS - zkušenější, pokus se pletu, opravte mě
OS se nevybírá v biosu, ale v zavaděči. Bois načte zavaděč a zavaděč je už nastaven, kde jsou OS, ty si jen vybereš OS a zavaděč začne z daného oddílu načítat OS - zkušenější, pokus se pletu, opravte mě

Ok, takže když si tam nainstaluju UBUNTU jako na klasický počítač, tak by mi tam pak mělo naskočit jaký chci spustit systém.
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Mělo by to jít, ale počkej na někoho zkušenějšího 

Re: Jak se na notebooku dostanu do BIOSu?
pextr2142
Akorát při instalaci Linuxu dej pozor na to, aby sis nesmazal Windows nebo disk s daty, pokud chceš Linux provozovat zároveň s Windows.
Jinak jak už domitea napsal, v BIOSu se vybírá, ze kterého disku se má bootovat. BIOS předá řízení zaváděcímu sektoru tohoto disku.
V zaváděcím sektoru disku je pak odkaz na zavaděč operačního systému, respektive na bootmanager s výběrem, který systém chceš nainstalovat.
Akorát při instalaci Linuxu dej pozor na to, aby sis nesmazal Windows nebo disk s daty, pokud chceš Linux provozovat zároveň s Windows.
Jinak jak už domitea napsal, v BIOSu se vybírá, ze kterého disku se má bootovat. BIOS předá řízení zaváděcímu sektoru tohoto disku.
V zaváděcím sektoru disku je pak odkaz na zavaděč operačního systému, respektive na bootmanager s výběrem, který systém chceš nainstalovat.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
Kdybych náhodou smazal windows, tak mám bod obnovení, ale když to bude přes wubi tak se snad nemám čeho bát?
Když smažeš windows (formátem před instalací linuxu), tak smažeš i bod obnovení
jestli se nemýlím

AMD Phenom II 955 BE, CM hyper 212 plus; Gigabyte MA770-T-UD3P; 2x2GB RAM Kingstone Hyper X DDR3 1600MHz; nVIDIA GeForce GT730
Co máš na mysli bodem obnovení? Jestli to, co mají Windows v sobě jako obnovu systému (kdy si Windows vytvářejí body obnovy), tak to je ti v případě smazání Windows na nic, protože by se tyto body obnovy smazaly i s Windows zároveň. Tyto body obnovy slouží k tomu, když třeba nainstaluješ nějaký ovladač, který ti nakopne systém a podobně.
Jestliže máš zazálohovanou systémovou partition (ať už vlastní cestou, nebo jako recovery-CD, které ti přivede notebook do továrního nastavení), pak samozřejmě z takové zálohy Windows obnovit můžeš.
Jestliže máš zazálohovanou systémovou partition (ať už vlastní cestou, nebo jako recovery-CD, které ti přivede notebook do továrního nastavení), pak samozřejmě z takové zálohy Windows obnovit můžeš.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
Linux instaluju na D, ten mám úplně volný tím pádem se mi nic smazat nemůže.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Výměna GPU a CPU update BIOSu.? Příloha(y)
od bugicek7lpCZ » 27 úno 2025 12:29 » v Taktování a další úpravy PC - 2
- 11039
-
od bugicek7lpCZ
Zobrazit poslední příspěvek
27 úno 2025 12:51
-
-
-
help, aktualizace BIOSu z FC - FE nebo FFc, B550 Gaming X (V2 rev. 1.3) Příloha(y)
od blatantq » 05 led 2025 14:33 » v Vše ostatní (sw) - 4
- 2507
-
od kecalek
05 led 2025 16:38
-
-
-
mpg x570 gaming edge wifi Potřebuji poradit jak na bot BIOSu Příloha(y)
od ManemanTV » 15 pro 2024 21:31 » v Problémy s hardwarem - 11
- 4435
-
od ManemanTV
16 pro 2024 18:18
-
-
-
Výběr NVMe SSD do notebooku Příloha(y)
od MrVoltz » 01 lis 2024 18:49 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 9
- 2662