Nazdárek, řeším takovej menší problémek a nevím jestli to jde vůbec udělat.
Mám na jednom HDD win xp, win 7 a linux a chtěl jsem se zeptat, jestli jde nějak zakázat přístup na část HDD na kterým je nahraný operašní systém jiné verze. Vím, že pokud je každý systém na jiném HDD, tak to je jednoduché, ale pokud jsou najednom HDD, tak to nevím jak. Jde mě o to, aby mě náhodou maldej něco nesmázl, třeba z části disku kde je Linux a opačně.
Předem díky za radu.
Zakázaní přístupu na část HDD Vyřešeno
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Zakázaní přístupu na část HDD
Ve Windows stačí ve správci disků odebrat příslušným svazkům písmeno a svazek bude nepřístupný. Druhá možnost je omezení přístupových práv ke svazkům.
Dále můžeš v klíči registru HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices vytvořit klíč Offline a v něm vytvořit DWORD hodnoty pojmenované jako symbolický odkaz svazku (např. DosDevices\E) a nastavit ji na 1. Systém pak tyto svazky při startu nebude vůbec připojovat.
Dále můžeš v klíči registru HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices vytvořit klíč Offline a v něm vytvořit DWORD hodnoty pojmenované jako symbolický odkaz svazku (např. DosDevices\E) a nastavit ji na 1. Systém pak tyto svazky při startu nebude vůbec připojovat.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti
díky za rday, ale zetím se moc nedaří. Přes registr to nějak nebere. a disky se mě oddíly s jinýma operačníma systémama pořád vidím.
ta druhá možnost přes odebrání písmena ve sparávci, ta se mě zdá nejednoduší, ale píše to tam že, odstranění může znemožnit spouštění porgramů. Jenom se chci zeptat jestli mě potom win z toho oddílu co mu smažu písmeno, třeba ve win xp, půjde spustit?
Jinak díky za rady.
ta druhá možnost přes odebrání písmena ve sparávci, ta se mě zdá nejednoduší, ale píše to tam že, odstranění může znemožnit spouštění porgramů. Jenom se chci zeptat jestli mě potom win z toho oddílu co mu smažu písmeno, třeba ve win xp, půjde spustit?
Jinak díky za rady.
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Vůbec se nemusíš bát a ta písmena odeber. Ta písmena se týkají pouze aktuálního operačního systému. Druhého se to vůbec nedotkne.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
Re: Zakázaní přístupu na část HDD Vyřešeno
Tak super, s tím odebráním písmene je to opravdu jednoduché a účinné. Bezproblému to fungovalu u XP a Win 7. Mám tam i Vistu a tam šlo odstranit jenom písmeno od win 7, od XP to pořád psalo, že to nejde. To je ale v pohodě. Já jsem si spíš myslel, že to nepůjde vůbec. Ještě jednou díky a vyřešeno.
Zpět na “Windows 11, 10, 8...”