Mám Windows XP a chci navíc nainstalovat W7. Jak nejlíp? * Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

filatelik
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Mám Windows XP a chci navíc nainstalovat W7. Jak nejlíp? *

Příspěvekod filatelik » 14 led 2012 23:43

Ahoj,
mám v plánu si nainstalovat nový windowsy (7) na novej disk, starej mi totiž pomalu odchází, ale zároveň si tam chci nechat stávající XP prozatím... Tudíž je obsazena pozice C:/ a já nevím, jestli to náhodou nebude dělat nedobrotu, když nainstaluju novej systém na jiný písmenko, s tím nemám zkušenosti; proto bych se raději zeptal, jestli je to postup v pořádku, páč nějaké programy nativně předpokládají, že cesta k program files je přes C:/ a bojím se, že by to pak nemuselo stopro fungovat.
Pak mě ještě teda napadlo, že bych to vyřešil tak, že před instalaci WIN7 odpojím stávající HDD s XP, a tak mi to nabídne volnou pozici C:/ – po instalaci bych disk zase připojil a automaticky by mělo být přiřazeny původnímu disku s XP jiný písmenko, ale to nevím, jak by pak v praxi fungovalo, jestli by ten systém byl vůbec pak ještě použitelnej. Lehce preferuju nový win7 na C:/, protože ten druhej disk a XP hodlám používat už jen dočasně.

Předem díky všem za pomoc.
Naposledy upravil(a) Myloš dne 14 led 2012 23:55, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Upřesnění nic moc nadpisu „instalace win7 ke stávajícímu OS“ + zpřehlednění textu přidáním interpunkce a diakritiky – zkus psát trochu lidštěji.

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: instalace win7 ke stávajícímu OS

Příspěvekod Uziv00 » 14 led 2012 23:55

S tím nebude problém. Win7 při instalaci rozpozná předchozí systém a sám nabídne jeho ponechání. Pak stačí při instalaci zvolit jiný disk. Systému je jedno na jakém disku poběží. Pokud disk odpojíš a zase připojíš, tak to lze taky, ale pak budeš potřebovat bootovací manažer.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Re: Mám Windows XP a chci navíc nainstalovat W7. Jak nejlíp?

Příspěvekod Myloš » 15 led 2012 00:05

V první řadě je Windowsům fuk, jestli jsou na C nebo na jiném písmenku. Programům taky – neznám program, který by vyžadoval „Program Files“ výhradně na céčku – bude se vztahovat k té složce, do které ho nainstaluješ, i kdyby to bylo „X:\blbosti\kravinky“. Jediné, co bude mít řada programů s „C:\Program Files“ do činění je to, že ti tuto složku nabídne pro instalaci, ale když mu explicitně změníš lokaci, kam se má nainstalovat, pak by neměl nastat sebemenší problém.

Měnit Windowsům písmenko disku, na který byly nainstalované, silně nedoporučuji.
To platí jak pro stávající Ixpéčka, tak pro Sedmičky, když časem první disk vyndáš – jednak by se tím změnilo písmenko současného déčka, jednak si Sedmičky do MBR bootovacího disku (C:) napíšou svůj zavaděč.

Osobně bych doporučoval měnit pořadí disků v BIOSu – v Boot Priority (nebo jak se to u tvého BIOSu bude jmenovat) nastav před instalací Sedmiček jako bootovací dosavadní D:, čímž z něj pro Sedmičky uděláš C:. Takhle si můžeš z BIOSu udělat bootmanažer.
Myslím dokonce, že po nainstalování Sedmiček můžeš vybírat bootovací disk z popup okna – současné BIOSy už řadu let nabízejí při startu počítače na stisk klávesy menu bootovacího zařízení explicitně pro daný start počítače, aniž by se v BIOSu natvrdo něco měnilo. Bývá to na stisk některé F klávesy (doma a v práci to mám na F8 a tuším F10).
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

filatelik
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Re: Mám Windows XP a chci navíc nainstalovat W7. Jak nejlíp?  Vyřešeno

Příspěvekod filatelik » 15 led 2012 00:50

ok, díky vám za rady oběma, novej systém si dám pravděpodobně na to (D:)
NTBK : LENOVO IdeaPad Y510p, CPU : Intel Core i7 4702MQ Haswell, RAM : 16GB, VGA : 2x NVIDIA GeForce GT 755M 2GB SLI, HDD : SSD 256GB Transcend + HDD 2TB WD Black, monitor : 15.6" LED 1920x1080 antireflexní, OS : Windows 10 64-bit

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nelze nainstalovat Windows 11
    od helpmeboys » 04 pro 2024 14:52 » v Vše ostatní (sw)
    2
    3026
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    04 pro 2024 14:59
  • Náhrada za Windows 7, Windows XP pro MS Office a internet CZ - Obdobný podobný Windows 7 OS pro 64bit. a 32bit. PC
    od IMB » 28 črc 2024 15:25 » v LiNuX a ostatní alternativní OS
    6
    8190
    od zeus Zobrazit poslední příspěvek
    05 srp 2024 15:30
  • Nelze nainstalovat W10 Příloha(y)
    od sasshrek » 08 zář 2024 13:26 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    3317
    od sasshrek Zobrazit poslední příspěvek
    08 zář 2024 15:12
  • Supermium - Chromium "Google Chrome" výborný internetový prohlížeč pro Windows XP, Windows 7 od Windows 2k a vyšší verze
    od IMB » 13 říj 2024 16:00 » v Internet a internetové prohlížeče
    2
    5834
    od HelFix Zobrazit poslední příspěvek
    14 říj 2024 21:13
  • Nejde nainstalovat ma Amdroid 14 Spotify
    od Tazator » 26 zář 2024 15:03 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    1
    2608
    od Tazator Zobrazit poslední příspěvek
    30 zář 2024 06:02

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”