MalwareBytes Antimalware CPU

Sekce věnovaná virům a jiným škodlivým kódům, rovněž ale nástrojům, kterým se lze proti nim bránit…

Moderátoři: memphisto, Mods_senior, Security team

petrmet
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 331
Registrován: leden 15
Pohlaví: Muž

MalwareBytes Antimalware CPU

Příspěvekod petrmet » 10 bře 2020 23:38

Měl jsem nainstalovaný MBAM Free v3, nastavenou prioritu LOW a ruční scan běžel 15 min, CPU 50%. Přeinstaloval jsem na v4.1 a ruční scan běží 50 min, CPU 100%. Dá se nějak nastavit, aby tak nezatěžoval CPU, nebo je to vlastnost nové verze ?
Díky za rady.



Reklama
Uživatelský avatar
jaro3
člen Security týmu
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 40441
Registrován: červen 07
Bydliště: Jižní Čechy
Pohlaví: Muž

Re: MalwareBytes Antimalware CPU

Příspěvekod jaro3 » 11 bře 2020 18:03

Co máš za stroj? Mě běží 4.1 na staré šunce asi na 45% CPU. Sken dopadne bez skenu? Jaký windows?
Při práci s programy HJT, ComboFix,MbAM, SDFix aj. zavřete všechny ostatní aplikace a prohlížeče!
Neposílejte logy do soukromých zpráv.Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto , Žbeky a Orcus.
Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše forum:Podpora fóra

petrmet
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 331
Registrován: leden 15
Pohlaví: Muž

Re: MalwareBytes Antimalware CPU

Příspěvekod petrmet » 11 bře 2020 19:26

Taky mám starou šunku, Win7. MBAM používám jen nárazově na kontrolu. Štve mě, že verze 3.8 běžela dobře a po přechodu na verzi 4.1 jsou problémy, nevím proč. Možná je tam nějaké nastavení, kterého jsem si nevšiml. Dnes jsem zkusil přeinstalovat zpět na 3.8, ale to nějak nedopadlo. Přeinstalace proběhla, ale MBAM nešel spustit, tak jsem ho odinstaloval utilitou "Malwarebytes Support Tool ". Scan na verzi 4.1 doběhl za 50 min, ale během scanu bylo PC nepoužitelné, CPU 100%, teplota 56°C.

kecalek
Level 2
Level 2
Příspěvky: 190
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: MalwareBytes Antimalware CPU

Příspěvekod kecalek » 11 bře 2020 21:11

Všetko je v nastaveniach MBAM!
Dá sa nastaviť priorita skenovania na pozadí. Buď bude mať vyššiu prioritu (a samozrejme aj viac zoberie z CPU), alebo nižšiu prioritu (a menej zoberie z CPU). Potom sa dá nastaviť, čo sa má zo skenovania vynechať, či má skenovať rootkity, archívy, použiť AI pri zisťovaní hrozieb.
Treba len nájsť rozumný kompromis.
Mám síce len 4.0.4 a 1xmesiac skenujem na pozadí, ale nepociťujem, aby to nadmerne zaťažovalo CPU. Samozrejme - skenovanie na pozadí je vždy trochu dlhšie, ale i tak (s nastavením skenovania všetkého) mi to urobí cca 30-40 minút - a to ešte pracujem a zároveň sledujem on-line telku.

Zabudol som dodať - mám MBAM Premium.

Doplnenie: teraz som aktualizoval na 4.1.0 - nastavenia sa nezmenili. Pracuje tak, ako má.

Uživatelský avatar
jaro3
člen Security týmu
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 40441
Registrován: červen 07
Bydliště: Jižní Čechy
Pohlaví: Muž

Re: MalwareBytes Antimalware CPU

Příspěvekod jaro3 » 11 bře 2020 21:27

Taky můžeš mít nějakou nákazu se kterou si mbam neví rady , případně blokuje.
Při práci s programy HJT, ComboFix,MbAM, SDFix aj. zavřete všechny ostatní aplikace a prohlížeče!
Neposílejte logy do soukromých zpráv.Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto , Žbeky a Orcus.
Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše forum:Podpora fóra

kecalek
Level 2
Level 2
Příspěvky: 190
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: MalwareBytes Antimalware CPU

Příspěvekod kecalek » 11 bře 2020 21:34

V takom prípade - prejsť do Safe mode a spustiť tam MBAM. V Safe mode pracuje len základ OS a MBAM to preskenuje a prípadnú nákazu (ktorá je neaktívna) odstráni.

Plus k tomu - stiahnuť AdwCleaner a ten tiež v Safe mode spustiť.
https://www.malwarebytes.com/adwcleaner/

petrmet
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 331
Registrován: leden 15
Pohlaví: Muž

Re: MalwareBytes Antimalware CPU

Příspěvekod petrmet » 11 bře 2020 22:54

Doufám, že jste si pozorně přečetli můj dotaz. MBAM proskenoval vše a nic nenašel. Low prioritu mám nastavenou. Pouze se při přechodu na verzi 4.1 totálně zvýšilo využití CPU a doba scanování na 4násobek. AdwCleaner taky nic nenašel a běžel stejně dlouho jako kdykoli předtím.

Uživatelský avatar
jaro3
člen Security týmu
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 40441
Registrován: červen 07
Bydliště: Jižní Čechy
Pohlaví: Muž

Re: MalwareBytes Antimalware CPU

Příspěvekod jaro3 » 12 bře 2020 00:20

To nevylučuje nákazu , mbam na vše nestačí , ale spíš ta verze je stažená je špatná , nebo se špatně nainstalovala ap.
Vypnul si antivir a firewall? Mohou se hádat a tak to trvá déle..
Při práci s programy HJT, ComboFix,MbAM, SDFix aj. zavřete všechny ostatní aplikace a prohlížeče!
Neposílejte logy do soukromých zpráv.Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto , Žbeky a Orcus.
Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše forum:Podpora fóra

petrmet
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 331
Registrován: leden 15
Pohlaví: Muž

Re: MalwareBytes Antimalware CPU

Příspěvekod petrmet » 15 bře 2020 11:54

Udělal jsem nějaké pokusy s MBAM Free a dospěl jsem k následujícímu :
upgrade z 3.8 na 4.1 asi není úplně O.K., něco se pokazí a scan běží hrozně pomalu.
Poznámka k postupu: po spuštění MBAM ohlásí novou verzi, dám stáhnout a uložit, vypnu MBAM, spustím instalaci nové verze, ta proběhne bez chyb. Tento postup používám mnoho let.
Downgrade z 4.1 na 3.8 nefunguje, sice proběhne bez chybových zpráv, ale MBAM je nefunkční, ohlásí v eventlogu MBAMIService Failed to stop service: MBAMIService
Pak jsem vyčistil všechny zůstatky doporučovanou MBAM utilitou "mb-support-1.5.4.760.exe" a nainstaloval znovu verzi 4.1.
S default nastavením běžel scan cca 8 min, CPU 100%.
Nastavil jsem nízkou prioritu, scan běžel opět 8 min, CPU 100%.
Verze 3.8 s nízkou prioritou byla CPU 50%, čas se odpovídajícím způsobem prodloužil. Z toho usuzuji, že soudruzi někde udělali chybu.
Další pokus jsem udělal s nastavením testu na rootkity. Scan běžel asi 30 min, což je nárust o cca 300%.
Ve verzi 3.8 byl nárust asi o 50%.
Možná umí nová verze lépe odhalovat rootkity, ale s výrazným prodloužením času ?
Pokud má někdo nějaké poznatky, budu rád, když se s nimi podělí.

Uživatelský avatar
jaro3
člen Security týmu
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 40441
Registrován: červen 07
Bydliště: Jižní Čechy
Pohlaví: Muž

Re: MalwareBytes Antimalware CPU

Příspěvekod jaro3 » 15 bře 2020 19:55

No oni už s tím měli problémy dříve , psali že nová verze to opravuje:
https://www.bleepingcomputer.com/news/s ... rvice-exe/

jsou tam nějaké návody.
Máš nejnovější javu?
Při práci s programy HJT, ComboFix,MbAM, SDFix aj. zavřete všechny ostatní aplikace a prohlížeče!
Neposílejte logy do soukromých zpráv.Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto , Žbeky a Orcus.
Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše forum:Podpora fóra


Zpět na “Viry, antiviry, firewally…”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 5 hostů