Zdravím,
potřebuji poradit s náhodným generátorem znaků. Jsou to přesně dané znaky, konkrétně #232 až #238 (dle ascii). Chtěl bych aby mi to hodilo jeden náhodný s těchto sedmi znaků. Díky za pomoc
Pascal - generátor znaků Vyřešeno
Re: Pascal - generátor znaků
Co třeba vygenerovat číslo v rozsahu 0..6, a k němu přičíst hodnotu prvního znaku, těch 232?
Akorát že tohle už není standardní ASCII, ale rozšířená sada závislá na kódování, bacha na to!
Akorát že tohle už není standardní ASCII, ale rozšířená sada závislá na kódování, bacha na to!
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
mění se tím něco? na co dávat bacha?
Mění se tím hodně, protože znak 232 může v různých kódových stránkách vypadat takhle: Φ ϋ Þ Ŕ У ш ่ و Ķ č и è θ, nebo úplně jinak, v některých dalších ani není definovaný, a u mě dokonce vůbec neexistuje, protože já jedu v UTF-8.
Standardní ASCII je pouze sedmibitové, tedy znaky 0..127, ale i tady jsou odchylky, třeba Němci mají několik znaků jiných.
A třeba jen pro češtinu těch nejpoužívanějších kódování existuje šest, minimálně tři z nich máš ty ve Windoze současně!
Bacha musíš dávat především na to jestli jsi v ASCII nebo v Extended ASCII, a ještě zajímavější je to v závoslosti na různých programovacích jazycích. V Pascalu máš character v rozsahu 0..255, ale třeba v Céčku bys ho takhle musel deklarovat jako unsigned char, protože většina překladačů má defaultně signed, takže by ty znaky měly kódy -128..127.
To je pak ještě větší sranda při porovnávání...
No, pokochej se: http://www.ascii.ca/index.htm
Standardní ASCII je pouze sedmibitové, tedy znaky 0..127, ale i tady jsou odchylky, třeba Němci mají několik znaků jiných.
A třeba jen pro češtinu těch nejpoužívanějších kódování existuje šest, minimálně tři z nich máš ty ve Windoze současně!
Bacha musíš dávat především na to jestli jsi v ASCII nebo v Extended ASCII, a ještě zajímavější je to v závoslosti na různých programovacích jazycích. V Pascalu máš character v rozsahu 0..255, ale třeba v Céčku bys ho takhle musel deklarovat jako unsigned char, protože většina překladačů má defaultně signed, takže by ty znaky měly kódy -128..127.
To je pak ještě větší sranda při porovnávání...

No, pokochej se: http://www.ascii.ca/index.htm
Tak generátor je na světě :) Jen se pořád nedokážu orientovat v tý ASCII. Nevím kde najdu kterou právě používám a jestli jde případně měnit.
(používám kompilátor "Dev-Pascal")
(používám kompilátor "Dev-Pascal")
Ve windowsích programech budeš mít kódování Win-1250, v konzoli IBM 852, Windows sám jede v UTF-16, a já v Linuxu mám UTF-8, které obsahuje všechny 

Tak jsem to vyřešil tak, že jsem v cyklu nechal vygenerovat všech 256 znaků ASCII a před to si napsal pořadové číslo 

Zpět na “Programování a tvorba webu”