Programování v PHP- potřebuji znát?

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

dadka_m
nováček
Pohlaví: Žena
Stav:

Programování v PHP- potřebuji znát?

Příspěvekod dadka_m » 08 črc 2011 08:37

Zdravím,
sama jsem si vytvořila pomocí informací z knížek a internetu dle mého názoru jednoduché stránky v HTML kde jsem použila CSS.
Ale.... Měla bych převzít správu jiných webových stránek, které jsou "složitější" a je zde použito programování pomocí PHP a mám dva dotazy.
prozatím nevím ,zda se spravují pomocí nějakého systému nebo tak, že vše píšu v html kódu rovnou.
Bohužel nemohu počítat se žádnou prvotní pomocí či bližšími informacemi od stávajícího administrátora stránek.
Nechci rozebírat proč, je to složitější a já nemám možnost tot ovlivnit.
Tento člověk stránky nevytvořil, pouze je spravuje.

1) Potřebuji umět programovat v PHP pokud budu na tyto stránky pouze vkládat příspěvky ?

2) Předpokládám, že pokud bych chtěla web jako takový upravit více, to znamená strukturu, doplnit nové záložky, obrázky změnit banery, měla bych dle rad na webu si zjistit kterou verzi programu podporuje server kde jsou stránky umístěné, nainstalovat a naučit se s ním pracovat na svém PC a následně se pustit do případné úpravy.

Předem děkuji za odpovědi .
Dadka

Reklama
Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Programování v PHP- potřebuji znát?

Příspěvekod Myloš » 08 črc 2011 08:51

Vítej na fóru PC-HELP!

1) Programovat nejspíš ne. Sám takto jeden web dělaný v PHP ručně spravuju a PHP u něj využívám především k tomu, že mi poskládá stránku z několika zdrojů (hlavička, menu, obsah, patička) pomocí include.
A Jestliže bude web běžet na nějakém redakčním systému, pak se s php kódem nejspíš vůbec nepotkáš.

2) To jsem moc nepochopil. „kterou verzi programu podporuje server“ – jestli máš na mysli cms (redakční systém), na kterém web běží, jistě by bylo dobré si ho nainstalovat i doma a experimentovat; jako si o tom systému i něco přečíst – hádám, že každý (alespoň každý známější) bude mít nějaké fórum a komunitu v češtině – pro bližší seznámení takové specializované fórum doporučuji.
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

Stene
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Stene » 08 črc 2011 15:19

Ukaž nám ty stránky a my ti o nich řekneme víc. Takhle na slepo se dá pouze střílet.

Minor
Level 2
Level 2
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Minor » 08 črc 2011 19:08

na rovinu: rozhodně by bylo hodně prospěšný, aby ses začala php učit, alespoň základy(žádný objektový programování není třeba), ulehčí ti to případný hledání problémů a ušetří spoustu času...

pokud by stránky využívaly nějaký redakční systém, stačilo by, aby ses naučila jak se mění konfigurační údaje, přístup do databáze, jak se systém instaluje, jak se mění práva souborů...(zřejmě stačí jen přímo si zavolat nějaký soubor a zobrazí se ti stránka do který jen napíšeš přístupový údaje a potvrdíš, kdo ví...) napiš konkrétní adresu webu a věděli bysme hned...
Intel Core i3-4330, ASUS B85M-G, 8 GB RAM DDR3, 60 GB OCZ Agility 3, Windows 10 Home

dadka_m
nováček
Pohlaví: Žena
Stav:

Příspěvekod dadka_m » 08 črc 2011 21:04

Děkuji všem za odpovědi. Uvažuji, že se naučím minimálně základy PHP abych věděla co to obnáší. Už jenom ze zvědavosti dovědět se něco dalšího, nového.

jedná se o tento web klubu
cesky-fousek.cz

Jak jsem psala nemám zatím k němu přístup, takže zatím zkoumám jak je poskládaný a pokud bych chtěla něco změnit zda to půjde a jakým způsobem. Jelikož nejsem zcela spokojena s informacemi, jejich řazením, aktuálností a bylo by potřeba i něco přidat (to je požadavek jiných lidí z klubu), trochu uspořádat.
Nechci stránky překopávat nijak výrazně, protože to mám zkušenost ze své práce, že je lepší projekt udělat rovnou celý znovu a nepřebírat po někom. A jsem přesvědčena, že u webové prezentace to bude platit rovněž.
D.
Naposledy upravil(a) dadka_m dne 12 črc 2011 09:34, celkem upraveno 1 x.

Minor
Level 2
Level 2
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Minor » 08 črc 2011 21:17

tak to vypadá na celkem jednoduchý web, tam možná ani to php by nebylo potřeba, ale tak zřejmě tam je kvůli přidávání článků z nějaké administrace...

na žádném známém velkém redakčním systému jako je třeba wordpress, jomba, atd. to neběží, neměla by si s tím mít moc práce, podle mě se do toho dostaneš rychle...
Intel Core i3-4330, ASUS B85M-G, 8 GB RAM DDR3, 60 GB OCZ Agility 3, Windows 10 Home

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • mpg x570 gaming edge wifi Potřebuji poradit jak na bot BIOSu Příloha(y)
    od ManemanTV » 15 pro 2024 21:31 » v Problémy s hardwarem
    11
    4237
    od ManemanTV Zobrazit poslední příspěvek
    16 pro 2024 18:18

Zpět na “Programování a tvorba webu”