PhpBB - jak snížit nadměrnou zátěž

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

Aras
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

PhpBB - jak snížit nadměrnou zátěž

Příspěvekod Aras » 11 úno 2012 19:26

Ahojte, možná by mi tady někdo mohl poradit. Vidím, že zdejší fórum běží také na phpbb, tak snad mi někdo poradí.

Už nějakou dobu mám problémy s phpBB - respektive se zátěží tohoto fóra. Nedávno mi napsal poskytovatel hostingu, že fórum prokazuje nadměrnou zátěž a musím s tím něco dělat.

Jedná se o verzi: phpBB2 verze 2.0.23

Zde jsou mé statistiky fóra do dnešního dne:

Obrázek

Nevíte, jak co nejvíce snížit zátěž? Ať už pomoci módů nebo čímkoliv jiným.

Našel jsem si na internetu, že bych měl vyprázdnit tabulky phpbb_search_wordlist a phpbb_search_wordmatch a popřípadě zamezit vyhledávání, pomohlo by to?

K prohlížení fóra musí být člověk registrovaný a přihlášeny, kdybych povolil procházení fóra všem bez nutnosti registrace - pomohlo by to?

Fakt nevím, jak jinak snížit zátěž. Pevně věřím, že mi někdo pomůže, protože jsem bezradný. Pokud chcete mohu vám napsat adresu fóra a hosting, u kterého je toto fórum proovozováno, četl jsem v pravidlech pc-help.cz, že zde nesmí být reklamy, takže kdyžtak bych vám to poslal v soukromých zprávách.

Děkuji všem za pomoc.
Naposledy upravil(a) Aras dne 11 úno 2012 23:36, celkem upraveno 2 x.

Reklama
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: PhpBB - jak snížit nadměrnou zátěž

Příspěvekod Ltb » 11 úno 2012 22:13

Být tebou, jako první věc bych zajistil upgrade phpBB na verzi 3.0.10. Teprve potom můžeš uvažovat o dalších věcech jako je omezování hledání atd. Je ale dost možné, že phpBB 3 na nějaký čas problém se zátěží vyřeší. Pokud je však fórum hojně navštěvované, dřív nebo později budeš s nadměrnou zátěží bojovat znovu.

CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod CZechBoY » 11 úno 2012 23:11

ta aktivita není nijak enormní si myslim takže je problém spíš v hostingu (napiš sem jakej máš)
ten počet registrujících se uživatelů je nějaký vysoký ne? nemáš tam hodně spambotů?

pro srovnání tu mám statistiky z mojeho phpBB fora kam chodí pár lidí a aktivita taky nic extra není, forum jede spolu s pár dalšími weby na nějakým slaboučkým VPS a jede v poho
phpBB.jpg
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW

Aras
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod Aras » 11 úno 2012 23:34

Děkuji mnohokrát za rady. Zde jsou mé odpovědi:

Hosting je provozován u firmy Blueboard.cz a počet návštěvníků je skutečně reálný. Žádní roboti. :)
Kdyžtak se koukněte, zde je odkaz na ono fórum: http://www.survivorweb.cz/forum (pokud to je bráno jako reklama, tak se omlouvám a poprosím o smazání moderátorem fóra).

Takže pokud bych fórum upragdoval, tak se zátěž zmenší? Zvládnu upgrade "z dvojky na trojku" já jakožto laik?

Příští měsíc mi končí roční předplacení hostingu u Blueboard.cz, takže pokud máte nějaké tipy, který hosting je nejlepší na provoz fóra, určitě sem s nimi. :wink: Zatím mi byl doporučen Wedos hosting.

Děkuji ještě jednou za rady, moc mi pomáháte. :idea:

Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Ltb » 12 úno 2012 00:00

Poměr počtu uživatelů na počet témat mě taky zarazil. Jestli fórum vykazuje vysokou návštěvnost, dřív nebo později bude změna hostingu nutná....může to vygradovat až na přechod z webhostingu na serverhosting (před několika lety to byl i případ našeho fóra).

phpBB verze 2 už jsem nespravoval roky, ale co si vzpomínám, nebylo tam dostatečně řešené cachování stylů. To v phpBB 3 už je a myslím si, že phpBB 3 už jen z principu prostě musí být lepší, rychlejší a výkonější :-) Já sám bych začal upgradem fóra. Jestliže fórum nemá žádné spec. MODy, měl by být upgrade poměrně snadný. Přesto bych ale doporučil vyzkoušet si nejdříve nanečisto - na nějaké off-line záloze fóra.

Zpět na “Programování a tvorba webu”