turbo pascal zobrazení proměnné typu real

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

Sftmrbullet
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

turbo pascal zobrazení proměnné typu real

Příspěvekod Sftmrbullet » 09 črc 2012 17:47

Zdravim, dělam program v překlači lazarus (turbo pascal myslim), který jednoduše spočítá určitou hodnotu a vypíše ji. Hodnota ve většině případů neni celé číslo, ale typu real. Problém je, že nevím jak docílit toho, aby tato hodnota nebyla vypisována semilogaritmickým zápisem (například 1.0E6), ale normálním desetinným zápisem.

Reklama
Dyzanel
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: turbo pascal zobrazení proměnné typu real

Příspěvekod Dyzanel » 09 črc 2012 18:22

Ahoj. Předesílám že v TP teprve začínám, ale já real čísla vypisuju např. takhle:
...
var vysledek : real;
....
writeln('Výsledné číslo je: ',vysledek:4:2);

První číslo za dvojtečkou nevím jak přesně vysvětlit, ale řeknu příklad. Pokud má být proměnná vysledek třeba 12.34 (všimni si že to má celkem 5 znaků i s desetinnou čárkou) a já napíšu writeln('Výsledné číslo je: ',vysledek:6:2); , tak se mi před to číslo dosadí jedna mezera a číslo bude odsazené o jeden znak směrem doprava " 12.34". To znamená, že ta real proměnná má i s tou mezerou 6 znaků tak jak jsem zadal. Pokud dám místo 6 číslo 7, tak se mi to odsadí o 2 znaky (mezery). Pokud dáš místo 6 třeba 4 tak se tahle hodnota ignoruje a nic se odsazovat nebude. Odsazuje se jen když dáš větší číslo než je počet znaků. Sorry za zvláštní vysvětlení, ale snad to pochopíš. možná někdo zkušenější mě opraví.
Druhé číslo za dvojtečkou je počet míst za desetinnou čárkou.

Pokud tam nedáš tyto 2 parametry tak ti to bude vyhazovat semilogaritmickou hodnotu.

Sftmrbullet
nováček
Stav:

Příspěvekod Sftmrbullet » 09 črc 2012 18:52

aha díky :) už si matně vzpomínám

Sftmrbullet
nováček
Stav:

Příspěvekod Sftmrbullet » 11 črc 2012 01:13

Tak mam další dotaz, jakym příkazem docílim toho, aby se vypsané řádky neumazaly. Našel bych si to jinde, akorát nevim moc dobře jak to ve vyhledávači popsat. dik

Zpět na “Programování a tvorba webu”