IE nezobrazuje obrázky
- Stene
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: IE nezobrazuje obrázky
Naštěstí jsem grafiku nikdy moc řešit nemusel.. Vůbec se ve vaši diskusi nevyznám
Co je ti nepochopitelné?
Obrázky můžeme dělit do mnoha kategorií. Možná bych na to mohl někdy napsat nějaký FAQ. Ve zkratce (zjednodušuji):
Grafiku můžeme rozdělit na vektorovou a rastrovou. Na internetu se setkáváme s rastovou.
Rastrovou grafiku můžeme dělit do mnoha kategorií na základě různých hledisek:
Podle počtu barev:
Podle komprese
Podle formátu (přípona souboru)
Tohle jsem dal z hlavy. Na podrobnější výklad bez zjednodušování bych už musel sáhnout k pramenům.
Obrázky můžeme dělit do mnoha kategorií. Možná bych na to mohl někdy napsat nějaký FAQ. Ve zkratce (zjednodušuji):
Grafiku můžeme rozdělit na vektorovou a rastrovou. Na internetu se setkáváme s rastovou.
Rastrovou grafiku můžeme dělit do mnoha kategorií na základě různých hledisek:
Podle počtu barev:
- Truecolor: 24 bitů, RGB, neboli 8 bitů (= 256 odsltínů) červené, 8 bitů zelené a 8 bitů modré, neboli 2 na čtyřiadvacátou (256 na třetí) = 16.777.216 barev
Nebo 32 bitů CMYK (po osmi bitech azurové, purpurové, žluté a černé).
Oba režimy mohou obsahovat ještě 8 bitů průhlednosti (tzv. alfakanál). - Odstíny šedé (8 bitů, tedy 256 odstínů šedé). Opět možný 8bitový alfakanál
- Indexované barvy: obrázek obsahuje paletu indexů, neboli pořadovými čísly označené barvy z RGB spektra, kterých v paletě může být max. 256. Každý pixel pak obsahuje jednobajtovou informaci – indexové číslo barvy.
Tyto obrázky mohou mít jednobitovou průhlednost, kdy má jedna barva nastaveno, že bude 100% průhledná (tzn. nebude vůbec vidět). - Bitmapa: monochromatické obrázky (většinou černo-bílé), kdy každý pixel obsahuje jednobitovou informaci „svítí × nesvítí“, odtud mapa bitů, bitová mapa, bitmapa.
Podle komprese
- žádná
- bezztrátová – méně účinná, ale zachovává věrně obraz.
- ztrátová – vysoce účinná – vypouští informace běžným okem „nepostřehnutelné“, podobně jako u audia mp3 vypouští informace, jejichž absenci ucho „nepostřehne“. V obou případech záleží na míře komprese a schopnostech smyslových orgánů – mnohdy může dojít k tak velké degradaci, že je to víc než patrné na první pohled (poslech)
Podle formátu (přípona souboru)
- Proprietární formáty: jde o formáty, v nichž si některé programy ukládají obraz včetně tzv. parazitních informací (vodítka, vrstvy, cesty…), jako jsou programy Gimp (xcf) nebo Adobe Photoshop (psd)
- Webové formáty:
- JPG – ztrátová komprese, truecolor, bez jakékoli průhlednosti. Vhodné zejména na fotografie, nevhodné na čárovou grafiku, písma a pod.
- GIF – indexované barvy, možná je animace
- PNG – několik různých barevných prostorů: RGB včetně 8bitové alfy, indexované barvy (jako GIF, ale neumí animaci), odstíny šedé. Může být buď bezztrátově komprimovaný, nebo bez komprese.
- Ostatní formáty (ty nejdůležitější, jinak jsou jich mraky):
- BMP – nekomprimovaný v barevných režimech RGB, odstíny šedé a indexované barvy. Kromě systémových obrázků Windows dnes asi není důvod tento formát používat. Pro zajímavost – BMP je zkratka slova bitmapa, jak se nepřesně říká rastrovým obrázkům. Ve skutečnosti je bitmapou pouze monochromatický obrázek.
- TIF – v zásadě cokoli. Jakýkoli výše uvedený barevný režim a jakákoli (i žádná) komprese. V případě bezztrátové komprese nabízí několik algoritmů.
Tohle jsem dal z hlavy. Na podrobnější výklad bez zjednodušování bych už musel sáhnout k pramenům.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
zajímavé, k čemu mi bude 256barev? když si dám windows grafiku do 256barev tak to je pěkně hnusný 
vysvětli mi jak myslíš to že jedna barva je průhledná a jedna neprůhledná, to jsou jako pod sebou?

vysvětli mi jak myslíš to že jedna barva je průhledná a jedna neprůhledná, to jsou jako pod sebou?
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
Když si dáš do indexovaných barev čárovou grafiku, rámečky a podobně, tak 256 barev bohatě stačí. Mnohdy i míň.
Dokonce i barevné obrázky jsou mnohdy indexované, třeba můj avatar – duch se zmijovkou je indexovaný.
a takhle vypadá v původní velikosti:
Nejsem ale žádný grafik; najdeš mnohem zdařilejší. Po půlminutě hledání jsem našel třeba tyhle:

A to s tou neprůhlednou se má tak, že z indexované palety je vybraná jedna konkrétní barva, která má nastavenou neviditelnost. Takovou průhledností sice nedocílíš plynulé přechody, třeba kruhy, okolo kterých nemá být nic, bývají nehezky zubaté, ale u hranatých tvarů to bývá snesitelné.
Průhlednost vidíš u té ježaté ryby – právě ta jednobitovost má na svědomí, že jsou okraje místy zubaté.
Dokonce i barevné obrázky jsou mnohdy indexované, třeba můj avatar – duch se zmijovkou je indexovaný.
a takhle vypadá v původní velikosti:
Nejsem ale žádný grafik; najdeš mnohem zdařilejší. Po půlminutě hledání jsem našel třeba tyhle:

A to s tou neprůhlednou se má tak, že z indexované palety je vybraná jedna konkrétní barva, která má nastavenou neviditelnost. Takovou průhledností sice nedocílíš plynulé přechody, třeba kruhy, okolo kterých nemá být nic, bývají nehezky zubaté, ale u hranatých tvarů to bývá snesitelné.
Průhlednost vidíš u té ježaté ryby – právě ta jednobitovost má na svědomí, že jsou okraje místy zubaté.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
Zpět na “Programování a tvorba webu”