V jakém pořadí se má teenager učit programovací jazyky?

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

556996324
Level 6
Level 6
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: V jakém pořadí se má teenager učit programovací jazyky?

Příspěvekod 556996324 » 30 lis 2011 20:21

Tak toto a v files/tp/works je toto zadny .exe tam neni
nebo .exe to ani byt nema ?

jinak dáš priklad nejakeho lehkeho programu co se v pascalu vytvorit a co dokaze ?
Přílohy
Bez názvu1.png
Bez názvu.png

Reklama
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 30 lis 2011 21:00

Mě se zkompilované programy ukládají do c:\progra~1\tp\exe, ten adresář musí existovat!
Mám tam jeden rozdíl. Object directories mám nastavené na c:\progra~1\tp\bgi, a v něm věci na grafiku: egavga a fonty. Ale záleží jak máš ten překladač nainstalovaný a nastavený, u tebe to může být jinak.

Chceš nějakou začátečnickou úlohu? Obvykle se začíná načtením číselné řady zadávané z klávesnice, ukončené většinou číslem 0 nebo -1, a z té řady máš například vypočítat aritmetický průměr, nebo v ní najít nejvyšší hodnotu, nebo třeba třetí nejvyšší :lol:

Jinak v Pascalu se dá napsat cokoliv, i když na větší projekty se moc nehodí. Také je určený především k výuce... Ale někdo v něm dokonce napsal celý operační systém!
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

556996324
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod 556996324 » 30 lis 2011 21:03

jo a když to napisu v notepadu a pak otevru v pascalu s jakou koncovkou to mam ukladat ?

zkusim jsem program.pas a kdyz jsem dal jenom file > save tak na plose se obevila pripona .BAK nevíš co to znamena ?

edit: ještě se mi pise misto toto / u nemerky toto proste opacne a to nemam EN klavesnici ,proto pisu v bloku nevíš jak to napravit ?

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 01 pro 2011 00:59

Pokud píšeš v jiném programu, ukládej s příponou PAS, a v systému si zapni zobrazování přípon známých typů souborů. Také by sis mohl udělat asociaci přípony PAS s TP, aby se ti na poklikání automaticky otevíraly přímo v něm.

BAK je přípona pro záložní soubory, v těch se uchovává předchozí verze ukládaného souboru. Vypneš to v menu Options/Environment/Editor, kde zrušíš zaškrtnutí u Create backup files.

Na americkou klávesnici by ti mělo jít přepnout Alt-Shift, a znak \ se dá v české napsat pomocí kombinace PravýAlt+Q.

Možná by bylo jednodušší, než se trápit s DOSovým (a navíc šestnáctibitovým) TP, zkusit FreePascal. Ovládá se stejně, a navíc vytváří dvaatřicetibitové programy přímo pro Windows, takže půjdou spustit i na nejnovějších systémech :wink:

556996324
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod 556996324 » 01 pro 2011 14:47

ok diky moc stahnu a vecer se na to kouknu

556996324
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod 556996324 » 04 pro 2011 19:49

diky moc vse je ok už ,ale .exe se umistuje na plochu kde mam premistit ,aby se mi to ulozovalo do urcite slozky automaticky

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 04 pro 2011 21:52

To by mělo být nekde v nastavení, FP neznám, takže netuším pod čím. Jestli jsi zkompiloval soubor co jsi měl na Ploše, tak to může být tím, že to ukládá do aktuálního pracovního adresáře, udělej si zvlástní adresář Pascal a pracuj jen v něm.
Pro začátek a inspiraci můžeš mrknout třeba sem:
http://pascal.webz.cz/kurs/index.html
http://programar.webpark.cz/index.html

richard44
nováček
Stav:

Příspěvekod richard44 » 26 úno 2012 16:01

Je tomu již pár měsíců a momentálně přemýšlím o tom, že z Pascalu přejdu na Python, jakožto multiplatformní a univerzální jazyk jak pro aplikace, tak i pro web. Krom toho pak už to není daleko k rozšířenějším jazykům, třeba C++, Javě a konec konců i PHP nebo Ruby. Poslední zmiňovaný sice moc rozšířený není, zato je však velmi univerzální a možná ještě použitelnější, ovšem pro mírně pokročilého docela složitý.

Teď se rozhoduji, jestli je lepší kniha Python 3 : Výukový kurz nebo Ponořme se do Python(u) 3. Na tu druhou jsem slyšel hodně chvály, ale rovněž kritiku a faktem zůstává, že je ke stažení zdarma, zatímco první se prodává za 690 Kč. Zajímal by mě hlavně názor faraona. 8)

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 26 úno 2012 16:59

No, Python jsem nikdy nezkoušel, takže zrovna v tomhle ti asi moc neporadím, snad bych jen upozornil ať si v něm dáváš bacha hodně na odsazování, protože to co v Pascalu děláš pomocí begin a end, to tady uděláš mezerami a tabulátorem, a hlavně je nesmíš mezi sebou míchat ;-)

Tu druhou knihu si můžeš stáhnout (s licencí Common Creative), tak jí vyzkoušej a uvidíš, ale záleží jakou verzi Pythonu budeš používat, slyšel jsem o dost velkých rozdílech a nepříliš dodržované zpětné kompatibilitě. Díky tomu se ten jazyk ale zase může lépe rozvíjet. Navíc je interpretovaný, takže není problém pythonovské skripty kdykoliv upravit.

Ale s tím postupem k C++ bych to také neviděl tak růžově, spíš bych řekl že Python míří opačným směrem, k funkcionálním jazykům jako je Lisp. Což je ovšem skutečné umění programování :listen:

domitea
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod domitea » 26 úno 2012 19:35

Python dává obrovskou volnost v psaní kódu, neřídí se tak moc pravidly jako třeba JAVA. Taky má přezdívku jako jazyk na jedno použití, ne?

apropo: Java je taky multiplatformní univerzální jazyk, stejně tak C#. Podle tvé definice :wink:

Faraon má pravdu, že funkcionální programování je umění (Céčko je toho důkazem), ovšem teď je standart umět OOP (Faraone, doplníš, jak starý je to model? :D )

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Programování a tvorba webu”