Předběžný průzkum zájmu o program, který minimálně ztrojnásobí funkčnost klávesnice - Key³
Poslední dobou si pohrávám s myšlenkou na to, že bych si převedl některé funkce z mého vlastního "OS" z počítače Sam Coupé. Myslím si, že některé jsou opravdu dost originální a dosud mě na PC dost chybí. Myslel jsem si, že při obrovském výběru softwaru na PC je jen otázka času, než se něco podobného objeví, ale nestalo se tak ...
Poslední dobou se objevují klávesnice, především herní, co dostávají plno kláves navíc (například G1 až Gx a podobně), třeba pro makra do her atd. Neříkám, že je to špatné, každá klávesa navíc se hodí, je ale škoda, že se potenciál klávesnic nevyužívá naplno. Na Sam Coupé bylo oproti ZX Spectru pár kláves navíc, ale přece jich nebylo ani tolik, co má nyní PC. Snažil jsem se proto potenciál využít opravdu naplno ...
Jak by se vám líbilo, kdybyste psali a při znaku e stiskli klávesu e, při znaku é stiskli klávesu e a při znaku ě stiskli také klávesu e? Myslíte si, že by se to dělo pomocí slovníku a odhadu znaku? Ne, nic takového. Přesně byste si určovali, zda se má zobrazit pomocí klávesy e znaky e / é / ě. Že je to nemožné? Ne s programem Key³. Záleží totiž i na způsobu stisku a jeho délce. Výjimku by tvořily pouze klávesy Space (mezerník), Backspace (mazání), Delete a kurzorové šipky (vlevo, nahoru, dolu, vpravo) - z důvodu nevhodnosti díky specifickým funkcím (zajištění repeat / opakování).
Takže byste díky programu Key³ mohli psát české znaky na jakékoli klávesnici (softwarové přepínání Win), tedy české, anglické, ... a pohodlněji, přímo z příslušných kláves písmen:
Stisknutí krátce (normal) klávesy e = e
Stisknutí delší (než krátce) (long) klávesy e = é
Stisknutí krátce 2x (double) rychle za sebou klávesy e = ě
Samozřejmě by si každý měl možnost nastavit podle sebe, kolik už je delší (long) stisknutí a jaký rozestup mezi dvojitým stiskem (double) se bude ještě akceptovat. Potvrzování (například přijmutí /akceptace delšího stisku) zvukem / pípnutím - možnost individuálního zapnutí / vypnutí. Možnost vypnutí / zapnutí funkcí programu Key³. Postupně by aktualizace programu přidávali další vychytávky, například jednoduché prohazování / definice / zákaz kláves, možnost rozlišování a různá funkce levých / pravých Shiftovacích kláves, funkce Key³ (normal, long, double) na pravém tlačítku myši + dalších, kromě levého, lepšího (grafického) výběru znaků. Samozřejmostí by byla široká konfigurovatelnost pro každého dle vlastního vkusu, při vypnutí by se vrátila klasická funkčnost klávesnice, takže ani vaše experimenty s prohazováním kláves by neměli vliv na vlastní OS.
Pokud máte zájem si trochu vyzkoušet funkce normal / long / double při stisku kláves ihned, kliknete na můj podpis a běžte do vlákna Sam Coupé, musíte si v něm počíst a pak díky emulaci Sam Coupé a mého programu Explosion máte možnost ... je to jen přibližné, protože žádný emulátor není 100% jako fyzické hardware, dále záleží na nastavení emulátoru Sim Coupé, jeho verzi, výkonu vašeho počítače, ...
Uvažuji, že program neuvolním jako free, ale za "pakatel" - nejdříve za 20 Kč s počtem 10 licencí (pro celou domácnost - pro větší zájemce za 100 Kč se 100 licencemi, za 1000 Kč s 1000 licencemi atd.) s doživotní licencí, tedy se stálým právem upgradovat bez dalších poplatků po celý život. Nejdříve bude méně funkcí a mohou se projevovat nedostatky, proto menší cena. Zde na fórum rozdám pár licencí zdarma (každá v počtu 10 licencí doživotně), asi 10 - 15 lidem, jednak pro beta testování (přednost i jiné OS než XP, které mám já), případně pro napsání recenzí po otestování. Program by měl běžet na Win (možný spolupracovník později pro Linux?), protože bude využívat Win Api, kompletně běžící (zkompilovaný) ve strojovém kódu PC, na 32/64bit OS, minimálně od Win XP zatím po Win 8 ...
Pozdější verze s více funkcemi bude za 50 Kč s 10 licencemi (ty co si koupí dříve za 20 Kč, budou pomocí upgradu mít stejné funkce za méně peněz). Výš cena nepůjde. Pro běh programu bude nutné umožnit mu 12x za rok připojení na Net, program ověří nepřekročení počet zakoupených licencí, při několikerém nemožnosti připojení či překročení počtu licencí ztratíte licence a program se zablokuje. Má osobní garance: bez špehovacích funkcí, v případě jiného zdroje (crack) bez záruky. Program musí běžet na obdobném základu jako keylogovací programy (manipulace s klávesami na nízké úrovni), tedy z jiných zdrojů než ode mně hrozí velké nebezpečí zneužití pro vaše špehování práce na PC a zjištění hesel!
Průzkum zájmu o program, co ztrojnásobí funkčnost klávesnice
Průzkum zájmu o program, co ztrojnásobí funkčnost klávesnice
Naposledy upravil(a) X dne 04 dub 2014 01:21, celkem upraveno 1 x.
- Kim Spotcom
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Průzkum zájmu o program, co ztrojnásobí funkčnost kláves
Nápad je to určitě zajímavý, ale já na klávesnicí píšu všemi deseti, takže by mi to bylo k ničemu, musel bych se učit ještě něco jiného. Nevím, jak to bude vhodné pro lidi, kteří píšou pomalu. O tom jsi přemýšlel, "o cílové skupině"? Klíčové časové preference (max prodleva při čekání na double tap, prodleva pro vyhodnocení long tap) bydou uživatelsky nastavitelné. Navíc vzniknou problémy typu, chci nějaké písmeno napsat 2x, jak vhodně nastavit dobu, aby byla dost krátká, abych mohl psát 2 písmena bez akcentu za sebou spolehlivě a dost dlouhá, abych vůbec měl šanci double tap zaregistrovat. Na druhou stranu, angličtina se mi píše lépe a rychleji díky absenci horní řady. Podle mě to zabije rychlost psaní.
Na bych dodal, že to určitě má cenu, třeba se ukáže, že je to skutečně dost rychlé.
Pokud bych měl nápad (to je spíš pro software mobilů a textový vstup), tak mě hodně sere na mobilech, když píšu třeba symboly na klávese 1 nebo 0, tak se mi stane, že třeba pro lomítko musím 1 zmáčknout 8x (to nevím, to jen tipuji), a když to nevím, tak to dělám prostě, že rychle mačkám 1 1 1 1 a pak se stane že přestřelím o jeden stisk a mám tam znak, který je o jedno stisktnutí klávesy dále. Takže by se hodilo něco jako
)1 aby to ukazovalo řadu symbolů, tedy ty, která jsou napřed o několik stiskntuí, abych věděl, kdy bezpečně přestat mačka
2) něco jako undo, , nějaká navyužitá klávase, abych když jsem přestřelil, mohl rychle dát ten znak, který tam byl předtím.
PS: Výjimku by tvořil[i]i pouze klávesy Space (mezerník), Backspace (mazání), Delete a kurzorové šipky (vlevo, nahoru, dolu, vpravo) - z důvodu nevhodnosti díky specifickým funkcím (zajištění repeat / opakování).[/i] Tyhle klávesy ani žádný modifikátor nepotřebují přce. Nebo snad existuje Backspace s háčkem?
Na bych dodal, že to určitě má cenu, třeba se ukáže, že je to skutečně dost rychlé.
Pokud bych měl nápad (to je spíš pro software mobilů a textový vstup), tak mě hodně sere na mobilech, když píšu třeba symboly na klávese 1 nebo 0, tak se mi stane, že třeba pro lomítko musím 1 zmáčknout 8x (to nevím, to jen tipuji), a když to nevím, tak to dělám prostě, že rychle mačkám 1 1 1 1 a pak se stane že přestřelím o jeden stisk a mám tam znak, který je o jedno stisktnutí klávesy dále. Takže by se hodilo něco jako
)1 aby to ukazovalo řadu symbolů, tedy ty, která jsou napřed o několik stiskntuí, abych věděl, kdy bezpečně přestat mačka
2) něco jako undo, , nějaká navyužitá klávase, abych když jsem přestřelil, mohl rychle dát ten znak, který tam byl předtím.
PS: Výjimku by tvořil[i]i pouze klávesy Space (mezerník), Backspace (mazání), Delete a kurzorové šipky (vlevo, nahoru, dolu, vpravo) - z důvodu nevhodnosti díky specifickým funkcím (zajištění repeat / opakování).[/i] Tyhle klávesy ani žádný modifikátor nepotřebují přce. Nebo snad existuje Backspace s háčkem?
Nejlepší obrana proti trollům je nereagova na ně.
Tak nejen že budou uživatelsky nastavitelné časy pro přizpůsobení, ale i možnost vypnutí (například klávesou Caps Lock
- ale i to bude uživatelsky nastavitelné). A tady vidíš, že to není jen o diakritice, ale o klávesových zkratkách, nových funkcích, vylepšeních, herních makrech a podobně. Já na nesmart Nokii mám long stisk = číslo (na mobily zatím nic nechystám). Chyba opravena. Tvoje zaregistrována (bydou), 1:1 

- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Nápad na program to je opravdu zajímavý, jen mám pár otázek:
Byla by tam možnost si nabindovat na jednotlivé stisky (krátký, dlouhý, dvojklik) nějaké klávesové zkratky? EDIT: Pořádně nečtu, asi ano, že?
Byla by tam možnost přepínat si "profily" klávesnic ?
Klidně provedu testing, popřípadě, když budu mít odvahu, tak bych mohl něco spáchat pro tučňáka
Byla by tam možnost si nabindovat na jednotlivé stisky (krátký, dlouhý, dvojklik) nějaké klávesové zkratky? EDIT: Pořádně nečtu, asi ano, že?

Byla by tam možnost přepínat si "profily" klávesnic ?
Klidně provedu testing, popřípadě, když budu mít odvahu, tak bych mohl něco spáchat pro tučňáka

Jen pro inpiraci, je to pro dotykáč: https://github.com/mireq/QuickKeyboard/ ... andard.qml
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Nedovedu si představit čekání na to až mi přeběhne písmeno na ě
klávesnice je malá tak se na ní dá celkem rychle makat prstama, spíš bych tlačítka přidal než ubral

PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
iPhone XS
Smutné je, že v macbooku mám něco podobného zabudované už v základu...
GIGABYTE Z68XP-UD3| Intel Core i5-3570K @ 4,3Ghz + 212+EVO | HD 7950 FLEX 3GB GDDR5 1200/1650 | GEIL RAM DDR3 8GB(2x4GB) 2133Mhz | SEASONIC S12II-520W | Corsair 300R | OCZ Vertex 4 - 128GB | WD Green 2TB | Dell UltraSharp U2713HM - 27' 1440p
Macbook Pro 15'' Retina 2.0/16/256
Macbook Pro 15'' Retina 2.0/16/256
domitea: Bude tam velká uživatelská nastavitelnost, takže si každý bude mít možnost navolit vlastní časy (délka stisku = long, délka mezi dvojklikem = double), vlastní rozložení klávesnice, tedy: znaky, klávesové zkratky (nevím, zda bude možné definovat long a double z jiných programů pro zadává klávesových zkratek, bude to sice podsouváno globálně (pro jakýkoli program) a na nejnižší programové úrovni (Win API: Low Level Keyboard Hook), ale jiný program pro definici klávesových zkratek to nemusí "pochopit" - to ještě netuším, v tom případě budeme přidávat klávesové zkratky přímo pomocí Key³).
Také si budete moci definovat různé profily v české, anglické, ruské, ... klávesnici - chtěl bych mít možnost i dalších různých profilů, resetů - a když vypnete činnost Key³ do neaktivity pomocí long stisku klávesy Caps Lock, vše se vrátí do "klasických" Windows, systém nebude znát žádné long a double stisky, žádné jiné rozložení klávesnic (kromě běžných které jsou ve Win) - samozřejmě všechny vychytávky na začátku nebudou, budu je přidávat postupně ...
Program bude psaný Pure Basicem >>> viewtopic.php?f=11&t=50135&start=22 (kompilace do velmi rychlého a malého kódu ve strojáku), který existuje i pro Linux, takže problém na Linuxu představuje spíš ta část, která na Win využívá API + odlišnosti Linuxu ...
faraon: to je C# (nebo snad Java?)? Nevidím tam long stisky, jen x počet stisků (ale je pravda že v C# se moc nevyznám). Na PC to budu muset řešit odebíráním stisků kláves, jejich druhem, dobou stisků (Win API: Low Level Keyboard Hook ... zpracováním, případně zahozením a simulací (podsunutí) upravených kláves dle druhu stisku (long, double), případně změněním rozložení (profilů), a to vše na globální úrovni, tedy pro jakýkoli právě aktivovaný program.
CZechBoY: Stisknutí krátce 2x (double) rychle za sebou klávesy e = ě ... kde tam vidíš nějaké čekání? Stiskneš pouze klávesu e krátce a rychle 2x za sebou (tak rychle jak si sám nastavíš, pokud ti nebudou vyhovovat mé časy) a máš ě, pokud stiskneš e dvakrát za sebou, ale nebude to dost rychle (dle tvého nastavení), vyleze na obrazovce jen: ee, pokud stiskneš klávesu e a chviličku (dle nastavení) déle ji podrzíš, tak se zobrazí: é.
Layo: Ano, také si myslím, že je to smutné a OS by to mohl obsahovat. Bohužel MS radši vymýšlí všelijaké píč.....
Také si budete moci definovat různé profily v české, anglické, ruské, ... klávesnici - chtěl bych mít možnost i dalších různých profilů, resetů - a když vypnete činnost Key³ do neaktivity pomocí long stisku klávesy Caps Lock, vše se vrátí do "klasických" Windows, systém nebude znát žádné long a double stisky, žádné jiné rozložení klávesnic (kromě běžných které jsou ve Win) - samozřejmě všechny vychytávky na začátku nebudou, budu je přidávat postupně ...
Program bude psaný Pure Basicem >>> viewtopic.php?f=11&t=50135&start=22 (kompilace do velmi rychlého a malého kódu ve strojáku), který existuje i pro Linux, takže problém na Linuxu představuje spíš ta část, která na Win využívá API + odlišnosti Linuxu ...
faraon: to je C# (nebo snad Java?)? Nevidím tam long stisky, jen x počet stisků (ale je pravda že v C# se moc nevyznám). Na PC to budu muset řešit odebíráním stisků kláves, jejich druhem, dobou stisků (Win API: Low Level Keyboard Hook ... zpracováním, případně zahozením a simulací (podsunutí) upravených kláves dle druhu stisku (long, double), případně změněním rozložení (profilů), a to vše na globální úrovni, tedy pro jakýkoli právě aktivovaný program.
CZechBoY: Stisknutí krátce 2x (double) rychle za sebou klávesy e = ě ... kde tam vidíš nějaké čekání? Stiskneš pouze klávesu e krátce a rychle 2x za sebou (tak rychle jak si sám nastavíš, pokud ti nebudou vyhovovat mé časy) a máš ě, pokud stiskneš e dvakrát za sebou, ale nebude to dost rychle (dle tvého nastavení), vyleze na obrazovce jen: ee, pokud stiskneš klávesu e a chviličku (dle nastavení) déle ji podrzíš, tak se zobrazí: é.
Layo: Ano, také si myslím, že je to smutné a OS by to mohl obsahovat. Bohužel MS radši vymýšlí všelijaké píč.....
domitea: Takže jsem to trochu prozkoumával a mělo by jít zařídit, aby s long a double stisky kláves pracovalo přímo i software pro definici klávesových zkratek. Zatím je to tedy jen teoreticky, ale podle všeho to opravdu půjde. Stačí když se na takové nestandardní akce (long, double stisky) "pověsí" znak, třeba co není zatím přímo dostupný z klávesnice (stejně chci rozšířit počet znaků z klávesnice), například znak: ³ (číslice 3 jako horní index). Pak by na znak měla jít "pověsit" i klávesová zkratka. Z mého programu půjdou (volitelně) nastavit i takové libůstky jako: klávesová zkratka - spuštění programu xyz stisknutím pravého Ctrl (Control) 

- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Však proč klikat dvakrát, když můžou kliknout jednou 
Ale bylo by to dobrý třeba pro anglickou klávesnici.
Možná to je jen o zvyku no

Ale bylo by to dobrý třeba pro anglickou klávesnici.
Možná to je jen o zvyku no

PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
iPhone XS
iPhone XS
X píše:faraon: to je C# (nebo snad Java?)?
Naprogramované to má v C++, ale tohle je jsou jen definice v QML, které pak načítá přes nějakou knihovnu. Víc ti nepovím, tohle je pro mě moc moderní

Mě šlo o ty seznamy písmen, má to tam pěkně uspořádané a všechno na jedné kupce. I když půlku z toho v Linuxu bez problémů napíšu už teď pomocí AltGr, a na druhou půlku bych si holt musel najít Unicode kódy (které se také dají snadno zadat přímo z klávesnice), což je pár sekund na Internetu...
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
X: Díky za vyčerpávající dvojodpověď. Na počítači si neustále přepínám Českou a Anglickou klávesnici (kvůli programování), takže menší kombinace alá 400 tlačítková kalkulačka by přišla vhod... 

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Excel VBA funkčnost comboboxu aby vypsal určitý řetězec Příloha(y)
od Marines93 » 29 srp 2024 09:02 » v Kancelářské balíky - 2
- 3330
-
od Marines93
Zobrazit poslední příspěvek
09 zář 2024 09:38
-
-
- 4
- 1852
-
od Kminek