Tentokráte by mě zajímalo jak se programují 2D hry na způsob Fallouta, Diabla (i II) atd, konkrétně jak jsou dělané objekty a kamery. Dokážu si představit programování 2D na způsob Tetrisu, Maria a pod. ale proč mi sakra do těch (plošinových) 2D RPG her leze to 3D Dokonce i pro programování v 3D mám větší pochopení. Takže podtrženo sečteno není někde nějaký seriál na tenhle způsob programování nebo alespoň stručné vysvětlení? (O seriálech OpenGL, DirectX, a SDL aj. na programujte.com a builder.cz vím) Btw.: mám širší zkušenosti s C++ a základy OpenGL a SDL, ale to ve směs jen v 3D (tím nechci říct že tam nejde dělat 2D samozřejmě)
EDIT: Možná pro lepší pochopení mého dotazu to shrnu: Proč hra jako Diablo je 2D ale vypadá jako 3D??
Nejlepší bude podívat se do hloubi osmdesátých let minulého století, třeba na legendární hru Knight Lore od firmy Ultimate, která s tímhle způsobem zobrazení (říká se mu isometrické a používá se třeba v pixel artu) na ZX Spectru začala:
Je to stejně tak 2D hra jako ten Tetris, ale představ si že ho hraješ tak, že ti kostky zobrazované jako tlusté desky kloužou z levého horního rohu směrem vpravo dolů... (To není zase tak blbý nápad, stojí to za pokus ) Mapu hry máš uloženou v prosté dvourozměrné matici, ale místo abys jí zobrazoval ve čtvercové mřížce, musíš spočítat v jakém místě monitoru a jak otočený musí být každý objekt. Není to zase tak složité, jak vidíš, zvládl to počítač který měl 48 KiB paměti a osmibitový procesor Z80 s frekvencí 3,5 MHz, stejná hra s mnohem barevnější grafikou fungovala na podobně "výkonných" strojích s lepší hardwarovou výbavou, jako byly třeba MSX.