znakové kódování UTF-8 Vyřešeno
znakové kódování UTF-8
Hoj, udělal jsem web a v hlavičce mám kódování "Windows-1250". Jenže teď to chci přehodit na UTF-8 kvůli databázi, kde je toto kódování také. Ale když v hlavičce přepíšu kódování na UTF-8 tak mi to české znaky nebere. Kde by mohl být problém??
Re: znakové kódování UTF-8
Jak "české znaky nebere"? Zobrazuje to místo nich nesmysly? Hlavička s udáním UTF-8 platí pro konkrétní soubor, takže ten musíš mít v tomhle kódování také uložený. Použij editor který ho umí, například PSPad.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Re: znakové kódování UTF-8 Vyřešeno
xciza píše:Jenže teď to chci přehodit na UTF-8 kvůli databázi, kde je toto kódování také. Ale když v hlavičce přepíšu kódování na UTF-8 tak mi to české znaky nebere. Kde by mohl být problém??
Když na lahev se Šaraticí nalepíš cedulku, že je to Šampaňské, tak dobrou chuť.
To samé je, když o souboru, který je uložený jako windows-1250, uvedeš, že je to utf-8.
V Meta (anebo v HTTP hlavičce) musíš deklarovat to kódování, které je v souboru použité.
Soubor můžeš překódovat například tak, jak ti radí faraon: otevři ho v PSPadu, přes menu Formát změň kódování z windows-1250 na UTF-8, a pak změň i deklaraci v HEAD.
Pokud těch souborů nemáš moc, dá se to udělat ručně. Pokud jich jsou desítky až stovky, doporučoval bych nějaké dávkové řešení (strejda Gůgl jistě poradí).
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
Zpět na “Programování a tvorba webu”