Čím začít programovat?* Vyřešeno
Čím začít programovat?*
Chci se zeptat čím bych měl začít programovat. Umím základy html, ale to vážně pouze malé základy a chtěl bych se to učit přes prázdniny v nudných chvílích. A chtěl bych se učit jazyky spíše zaměřené na aplikace programy hry a nechci se učit jazyky na weby, protože to se naučím ve škole. Já totiž teď půjdu po prázdninách na školu s oborem IT, tak jestli nemám počkat rovnou až po prázdninách, ale já stejně někdy vážně nemám nic na práci. Stačí napsat váš názor když tak jakým jazykem bych měl začít a nevadí mi i odkaz na nějakou knížku. Předem děkuji za odpověď.
Naposledy upravil(a) Žbeky dne 21 kvě 2012 23:02, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Doplněn nadpis
Důvod: Doplněn nadpis
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Čím začít
Nejdřív si zkus Karla, jestli to vůbec dáš
. Pak přejdi třeba na Pascal, ten na výuku speciálně vytvořen. Pak už záleží jen na platformě 

Asi jsem blbej, ale já toho Karla nechápu 
Když mu napíšu nějakej kód, jak ho spustím?

Když mu napíšu nějakej kód, jak ho spustím?
Just Fucking Google It!
Mě by spíš zajímalo co je cílem.
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Cíl není pevně dán, jen si hraj a zkoušej metodou pokus-omyl. Uživatel Faraon zná Karla dobře, ten ti pak snad poradí :)
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
hh díky za ten link na karla sem uplně zapoměl zavspomínam na školní léta na PMD-85 a karla 

- Koja
- Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Achjo... vážně? Tohle téma teď a znovu po 120.? Pročítal sis ostatní příspěvky na tohle téma, kterých je tady požehnaně? Např. tohle, toto, tenhlenc, ....
Pokud chceš začít s programováním, tak si musíš něco vybrat sám. Nejlíp to, co budete dělat ve škole. Tady ti 10 lidí řekne 10 různejch názorů. Můžeš klidně začít jazykem C - kvalitní literatura je od Pavla Herouta (Učebnice jazyka C a Učebnice jazyka C - 2. díl). Nebo rovnou můžeš začít zmiňovaným C# - spousta literatury, ať už knížek nebo online. Ale samotný rozhodnutí za tebe vážně nikdo neudělá - jenom TY musíš vědět co a proč chceš dělat.
C tě naučí základy, doslova. C++ tě naučí základy a to, co budeš v C dělat několik hodin, tak v C++ uděláš za pár minut pomocí existující knihovny. C# tě taky samozřejmě může naučit základy, ale spíš tě, díky super vývojovému prostředí, bude svádět zkoušet různý pokročilejší věci a budeš z toho mít akorát binec v hlavě, ale pořádný základy nikde.
Pokud chceš začít s programováním, tak si musíš něco vybrat sám. Nejlíp to, co budete dělat ve škole. Tady ti 10 lidí řekne 10 různejch názorů. Můžeš klidně začít jazykem C - kvalitní literatura je od Pavla Herouta (Učebnice jazyka C a Učebnice jazyka C - 2. díl). Nebo rovnou můžeš začít zmiňovaným C# - spousta literatury, ať už knížek nebo online. Ale samotný rozhodnutí za tebe vážně nikdo neudělá - jenom TY musíš vědět co a proč chceš dělat.
C tě naučí základy, doslova. C++ tě naučí základy a to, co budeš v C dělat několik hodin, tak v C++ uděláš za pár minut pomocí existující knihovny. C# tě taky samozřejmě může naučit základy, ale spíš tě, díky super vývojovému prostředí, bude svádět zkoušet různý pokročilejší věci a budeš z toho mít akorát binec v hlavě, ale pořádný základy nikde.
Everybody lies so don't trust anyone. :)
tux: svůj kód uložíš do Karlova slovníku kliknutím na tlačítko se dvěma knížkami, a spustíš ho klikem na zelenou šipku před jeho názvem ve slovníku.
Na duhovém pruhu pod městem si nastavuješ rychlost běhu programu, a pokud je třeba, tak klikem na červený křížek (na který se změní ty zelené šipky po spuštění programu) můžeš provádění programu zastavit. Zkus si to:
exoloss: Cílem je to samé jako u každého jiného programu, aby robot (počítač) vykonal samočinně nějakou činnost, a během svojí práce se sám rozhodoval podle zjištěných údajů. Například zjednodušená simulace Langtonova mravence, kdy Karel po vstupu na vyplněné pole uklidí a otočí se vlevo, a po vstupu na prázdné ho naopak vyplní a otočí se vpravo:
Na duhovém pruhu pod městem si nastavuješ rychlost běhu programu, a pokud je třeba, tak klikem na červený křížek (na který se změní ty zelené šipky po spuštění programu) můžeš provádění programu zastavit. Zkus si to:
Kód: Vybrat vše
DOKOLA
OPAKUJ 4-KRÁT
DOKUD NENÍ ZEĎ
KROK
KONEC
VLEVO-VBOK
KONEC
KONEC
exoloss: Cílem je to samé jako u každého jiného programu, aby robot (počítač) vykonal samočinně nějakou činnost, a během svojí práce se sám rozhodoval podle zjištěných údajů. Například zjednodušená simulace Langtonova mravence, kdy Karel po vstupu na vyplněné pole uklidí a otočí se vlevo, a po vstupu na prázdné ho naopak vyplní a otočí se vpravo:
MRAVENEC
KDYŽ JE ZEĎ
VLEVO-VBOK
VLEVO-VBOK
KONEC
DOKUD NENÍ ZEĎ
DOKUD NENÍ ZEĎ
KROK
KDYŽ JE ZNAČKA
OPAKUJ 8-KRÁT
ZVEDNI
KONEC
VLEVO-VBOK
KONEC, JINAK
OPAKUJ 8-KRÁT
POLOŽ
KONEC
OPAKUJ 3-KRÁT
VLEVO-VBOK
KONEC
KONEC
KONEC
VLEVO-VBOK
VLEVO-VBOK
KONEC
KONEC
Naposledy upravil(a) faraon dne 21 kvě 2012 22:23, celkem upraveno 1 x.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Aha díky všem za rady
.

A ještě ti sem přidám druhou verzi toho samého programu, která využívá podprogramy:
Příkazy ČELEM-VZAD, VPRAVO-VBOK, UKLIDIT a VYPLNIT Karel samozřejmě nezná, ty ho musíš nejdřív naučit = naprogramovat mu je s pomocí toho, čemu už rozumí. Až je do slovníku doplníš, bude tenhle program dělat přesně to samé co předchozí, jen bude čitelnější a přehlednější než ten původní, kde bylo všechno naházené na jedné hromadě. Do začátku první potřebný příkaz, ostatní si dodělej sám:
MRAVENEC-2
KDYŽ JE ZEĎ
ČELEM-VZAD
KONEC
DOKUD NENÍ ZEĎ
DOKUD NENÍ ZEĎ
KROK
KDYŽ JE ZNAČKA
UKLIDIT
VLEVO-VBOK
KONEC, JINAK
VYPLNIT
VPRAVO-VBOK
KONEC
KONEC
ČELEM-VZAD
KONEC
KONEC
Příkazy ČELEM-VZAD, VPRAVO-VBOK, UKLIDIT a VYPLNIT Karel samozřejmě nezná, ty ho musíš nejdřív naučit = naprogramovat mu je s pomocí toho, čemu už rozumí. Až je do slovníku doplníš, bude tenhle program dělat přesně to samé co předchozí, jen bude čitelnější a přehlednější než ten původní, kde bylo všechno naházené na jedné hromadě. Do začátku první potřebný příkaz, ostatní si dodělej sám:
ČELEM-VZAD
VLEVO-VBOK
VLEVO-VBOK
KONEC
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Čím začít programovat?*
[OT]
Nechápu, jak plus mínus patnáctiletý kluk může napsat, že se bude o prázdninách nudit. Je mi z toho docela teskno, co jsme ze svých dětí vychovali. Já a troufám si tvrdit, že všichni moji vrstevníci, jsme se o prázdninách nudili tak maximálně pět minut. Dohromady... Viděl jsem před pár týdny, když jsme si s kamarády a našimi rodinami udělali prodloužený víkend na šumavské chalupě. Byla tam s námi i smečka dětí ve věku od sedmi do dvanácti let. Od chalupy se nehly na krok a jen se společně nudily na zápraží. Společné výlety byl vopruz, jít se podívat do lesa byla hrůza a jen skučely, že se nudí... Shodli jsme se s kamarádem-učitelem, že "za našich mladejch let" by nás rodiče viděli ráno u snídaně a pak až u večeře. Dobu mezi tím bychom vyplnili lítáním po lese a stavěním bunkrů.
Něco snilého v království českém, nicméně co Čech, to znuděný programátor...
[/OT]
Nechápu, jak plus mínus patnáctiletý kluk může napsat, že se bude o prázdninách nudit. Je mi z toho docela teskno, co jsme ze svých dětí vychovali. Já a troufám si tvrdit, že všichni moji vrstevníci, jsme se o prázdninách nudili tak maximálně pět minut. Dohromady... Viděl jsem před pár týdny, když jsme si s kamarády a našimi rodinami udělali prodloužený víkend na šumavské chalupě. Byla tam s námi i smečka dětí ve věku od sedmi do dvanácti let. Od chalupy se nehly na krok a jen se společně nudily na zápraží. Společné výlety byl vopruz, jít se podívat do lesa byla hrůza a jen skučely, že se nudí... Shodli jsme se s kamarádem-učitelem, že "za našich mladejch let" by nás rodiče viděli ráno u snídaně a pak až u večeře. Dobu mezi tím bychom vyplnili lítáním po lese a stavěním bunkrů.
Něco snilého v království českém, nicméně co Čech, to znuděný programátor...

[/OT]
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
Zpět na “Programování a tvorba webu”