Dataprojektor

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

LemonKo
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Dataprojektor

Příspěvekod LemonKo » 09 dub 2014 19:22

Zdravím,

studuju na elektrotechnické průmyslové škole v prvním ročníku. Mám za úkol udělat prezentaci na téma "Dataprojektor". V prezentaci bych měl vysvětlit co to dataprojektor je, jak funguje, popsat konstrukci a nějake další zajimavosti. Dalo by se říct, že už všechno hotové mám až na to, jak Dataprojektor funguje. Pokoušel jsem se něco najít, taky jsem něco našel ovšem se mi to zdálo moc složité (http://www.zive.cz/clanky/na-jakem-prin ... -a-118275/). Potřeboval bych, aby mi někdo vysvětlil jak Dataprojektor funguje. Prosil bych aby vysvětlení bylo, s prominutím "jak pro deb*la" a aby jste mi vysvětlily fungovaní pro LCD dataprojektor, nikoli pro DLP:)

Ke konstrukci jsem vložil tento obrázek:
Obrázek
a nevím co znamenají pojmy "LCoS, PBS a OPTIKA".

Budu moc moc rád za pomoc.
Děkuju:)

Reklama
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Dataprojektor

Příspěvekod faraon » 09 dub 2014 21:08

Takže pro blondýny, policajty a LemonKa co nejjednoduššeji :lol:

Viděl jsi někdy v akci zpětný projektor? Taková škatule na kterou se ve škole pokládají průsvitné folie a přes zrcadlo s čočkami se promítají na plátno, stejně jako kdysi dávno diapozitivy. Mám tady kalkulačku, které je skrz displej vidět, aby se s ní mohl zpětným projektorem promítat postup výpočtu žákům. Samozřejmě černobíle, protože víc toho LCD displej nedovede.

LCD projektor funguje úplně stejně jako ta kalkulačka, jen tam ty displeje jsou tři. Doufám že víš jak se skládá obraz na monitoru nebo v televizi ze tří barev, červené, modré a zelené (RGB). Tak v projektoru první displej promítá červenou složku, druhý modrou... A ty se v optice pomocí zrcadel a čoček splácají dohromady a vytvoří tak barevný obraz, který dopadá na plátno.

LCoS Funguje úplně stejně, s tím rozdílem že se světlo neprožene skrz displeje (jako skrz film v kině), ale odráží od nich jako od zrcadel. A opět tekuté krystaly světlo v různých bodech obrazu buď propustí nebo zastíní, a ze tří barev se smíchá výsledný obraz.

DLP funguje podobně jako LCoS, akorát že tam to odrazné zrcadlo je jen jedno, a bliká se na něj střídavě těmi třemi barvami. Ušetří se tím dva displeje a ta míchací optika, která je fakt dost drahá, ale zase tam musí být motor který točí tím barevným filtrem. Mimochodem, první televize před sto lety používaly mechanický rozklad obrazu pomocí rotujícího kotouče s dírkami, takže nic nového pod sluncem.

LED je to samé jako DLP, jen místo kotouče tam blikají barevné diody. Velmi levné, málo výkonné. Vhodné tak na doma a jen potmě.

CRT jsou prostě tři televizní černobílé obrazovky s velmi vysokým jasem, které přes tři barevná skla (asi uhodneš jaké barvy to opět jsou) třemi různými čočkami promítají obraz na jedno plátno. To jsem viděl už před třiceti lety v pražském Paláci kultury.

Čili je to všechno na jedno brdo a ani se to moc neliší od vynálezu pánů Lumiérů ;-)

Příště místo bulvárního (l)živě (plného reklamních žvatlalů schoných jen opakovat co dostali naservírované) koukni radši na Wikipedii, sice tam není všechno dokonalé a občas se i nějaká chybka najde, ale jako startovní bod abys věděl co máš hledat dál poslouží víc než dobře: http://cs.wikipedia.org/wiki/Dataprojektor
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”