Příspěvekod petr22 » 21 říj 2024 21:45
Obtiznost pouziti laikem je stejna, dostupnost filmu take stejna. Fotoaparat je pouze o kombinaci clony,
expozicniho casu a citlivosti - vsechno okolo jsou jen nesmysly, ktere usnadnuji pouziti, ale jejich vyznam
z hlediska fotografie je nulovy. Kdyz ovladas tyto tri veliciny a dokazes zaostrit, umis ovladat jakykoliv fotoaparat.
Kinofilm je na 36 snimku, svitkovy film na 12 formatu 6x6. Koupit neni problem oboje, problem je vyvolani filmu.
Cernobily zvladne doma i lama, barevny je hoooodne slozity a dava se do labu s ruznymi vysledky.
Nejkvalitnejsi objektivy z tehle fotaku ma Flexaret a Petri TTL. Petri TTL, jak nazev napovida, ma jako jediny
TTL mereni expozice (skrz objektiv), u nej bude nejjednodussi pouziti, protoze nemusis odhadovat nebo merit
expozimetrem nebo pomoci expozicni tabulky. Potrebujes ale baterku, co je pod sroubovacim krytem vlevo zepredu.
Zbytek nema zadne mereni expozice ve fotaku.
U mechace zkontroluj, ze je na svitkovy film (typ 120) a jestli je uvnitr civka. To plati i pro Flexaret. Over, ze vse funguje
- clona se zavira a nedrhne, ze funguje zaverka, vsechny expozicni casy. Koukej se skrz fotoaparat proti svetlu a postupne
zkousej vsechny casy.
Az s tim budes umet zachazet, tak vyzkousis i ten mechac.
Ve stavu noveho - jsou 100-60 let stare, bez udrzby. Budes rad, kdyz budou alespon nektere funkcni. Ja bych sazel na Petri TTL
a na Flexaret, tam je nejmene veci co se muze rozbit.
Ta Exa dole ma pokud se nepletu takovou zvlastni mechanickou zaverku, ze nejkratsi cas je neco kolem 1/175 sekundy nebo tak nejak.