Jaký starý fotoaparát pro začátečníka?

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

HappyMental
Level 4
Level 4
Pohlaví: Muž
Stav:

Jaký starý fotoaparát pro začátečníka?

Příspěvekod HappyMental » 21 říj 2024 20:06

Ahoj,
už dlouho mě lákají analogové fotoaparáty a rád bych se s něčím naučil. Shodou okolností vlastním nyní tyto historické fotoaparáty:

Petri TTL
    Praktica FX 3
    Exakta EXA Ia
    Flexaret II
    Zenith Ihagee

A rád bych se zeptal, který z nich bude dobrý pro začátek? Lze to tak vůbec zhodnotit? Zajímala by mě obtížnost použití laikem a dostupnost filmů. Fotografii vůbec nehovím, tak než začnu složitě laborovat, který z nich zvolit a na kterém se naučit, rád si nechám poradit. Skoro všechny jsou ve stavu nového s obrovským množstvím příslušenství. Od pohledu se mi nejvíce líbí Praktica FX 3 a Petri TTL.
Pokud někdo dokáže poradit, díky.
Přílohy
Zenith Ihagee.jpg
Praktica FX 3.jpg
Petri TTL.jpg
Flexaret II.jpg
EXA Ia.jpg
Naposledy upravil(a) HappyMental dne 24 říj 2024 19:33, celkem upraveno 1 x.
I use Arch BTW

Reklama
Hoff
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Re: Jaký starý fotoaparát pro začátečníka?

Příspěvekod Hoff » 21 říj 2024 21:04

Na jaké filmy chceš fotit? Barva nebo ČB? Budeš si sám vyvolávat? Temnou komoru máš?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 21 říj 2024 21:45

Obtiznost pouziti laikem je stejna, dostupnost filmu take stejna. Fotoaparat je pouze o kombinaci clony,
expozicniho casu a citlivosti - vsechno okolo jsou jen nesmysly, ktere usnadnuji pouziti, ale jejich vyznam
z hlediska fotografie je nulovy. Kdyz ovladas tyto tri veliciny a dokazes zaostrit, umis ovladat jakykoliv fotoaparat.

Kinofilm je na 36 snimku, svitkovy film na 12 formatu 6x6. Koupit neni problem oboje, problem je vyvolani filmu.
Cernobily zvladne doma i lama, barevny je hoooodne slozity a dava se do labu s ruznymi vysledky.

Nejkvalitnejsi objektivy z tehle fotaku ma Flexaret a Petri TTL. Petri TTL, jak nazev napovida, ma jako jediny
TTL mereni expozice (skrz objektiv), u nej bude nejjednodussi pouziti, protoze nemusis odhadovat nebo merit
expozimetrem nebo pomoci expozicni tabulky. Potrebujes ale baterku, co je pod sroubovacim krytem vlevo zepredu.
Zbytek nema zadne mereni expozice ve fotaku.

U mechace zkontroluj, ze je na svitkovy film (typ 120) a jestli je uvnitr civka. To plati i pro Flexaret. Over, ze vse funguje
- clona se zavira a nedrhne, ze funguje zaverka, vsechny expozicni casy. Koukej se skrz fotoaparat proti svetlu a postupne
zkousej vsechny casy.

Az s tim budes umet zachazet, tak vyzkousis i ten mechac.

Ve stavu noveho - jsou 100-60 let stare, bez udrzby. Budes rad, kdyz budou alespon nektere funkcni. Ja bych sazel na Petri TTL
a na Flexaret, tam je nejmene veci co se muze rozbit.

Ta Exa dole ma pokud se nepletu takovou zvlastni mechanickou zaverku, ze nejkratsi cas je neco kolem 1/175 sekundy nebo tak nejak.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 23 říj 2024 12:48

Clonu voli fotograf podle pozadovane hloubky ostrosti, s tim mereni expozice nepomuze.
Citlivost je dana pouzitym filmem.
Merenim expozice se urcuje expozicni cas, ktery odpovida svetelnym podminkam, danemu clonovemu cislu a citlivosti filmu.

Na mereni expozice lze pouzit i mobilni telefon, bud obslehnout parametry z jeho fotoaparatu nebo pouzit aplikace ktere
funguji jako expozimetr.

Hoff
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Hoff » 23 říj 2024 14:32

Flexaret má velmi často zatuhlou závěrku, hlavně u dlouhých časů. Častá závada u závěrek typu Compur.
Flexarety jsem měl tři.

HappyMental
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod HappyMental » 24 říj 2024 15:20

Moc díky za vyčerpávající odpovědi. Ani jsem popravdě moc nedoufal, že by mi s tím někdo dokázal poradit. Zkusím tedy ze začátku Flexaret a Petri TTL a uvidíme. Chtěl bych raději fotit barevně, ale pro začátek je to celkem jedno než se to naučím ovládat.
Co se týká vyvolávání, mám k tomu zdá se snad kompletní příslušenství. O práci se zvětšovákem si taky musím něco přečíst. Rád bych si to zkusil, ale nejspíš to dělat pravidelně nebudu a obrátím se na nějaký fotolab. Přišel jsem k těmto věcem z pozůstalosti, tak i když mě to vždycky lákalo, teď jsem k tomu přišel jako slepý k houslím a teprve začínám aktivně zjišťovat, jak se takové věci mají.
I use Arch BTW

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 24 říj 2024 15:44

Ja fotoaparaty sbiram, klidne se ptej. Mam i neco nafoceno za desitky let.

Jestli mas vyvolavaci tanky Plastimat, over metodou pokus-omyl zda netecou jako je u nich zvykem.

Kinofilm je jednodussi na osbluhu, vyfotis 36 fotek, pretocis zpet do kazety a odneses vyvolat.

Svitek do Flexarety musis zakladat po tme pokud to delas poprve a previjis ho na civku ve fotaku (proto se ptam,
jestli tam je), zase ve tme ho vyndas, svetlotesne zabalis odneses vyvolat. Pokud se naucis ho neodvinout moc aby
se neosvetlil uvolneny kus z civky, muzes ho zakladat i ve stinu nebo v batohu.

Hoff
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Hoff » 24 říj 2024 17:56

Flexaretem Standard:

https://www.2i.cz/i/j0EYT

HappyMental
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod HappyMental » 24 říj 2024 19:32

petr22: Díky, rád toho využiju a jakmile se dostanu do slepé uličky, napíšu ti nějaký hloupý dotaz do SZ. Vyvolávací tanky zkusím pohledat, díky za tip. Mám toho 2 velké krabice a teprve zjišťuju, k čemu to všechno příslušenství slouží. Dokonce jsem tam našel i originální návody a faktury k některým z fotoaparátů.

Hoff: Až mě udivuje, jak ostré to je. Jak se taková věc pak dostává do digitální podoby? Fotolab nebo vyvolat a použít nějaký rozumnější skener?

Jen tak pro zajímavost se podělím: v krabicích s fotoaparáty jsem našel i spoustu negativů datovaných od 20. let minulého století až po 80. léta. Tak to taky zkusím prohlédnout a třeba se i tam najdou nějaké zajímavosti. :)
I use Arch BTW

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 24 říj 2024 19:41

Ono to zas tak ostre neni, ve Flexaretu je objektiv ze zvetsovaku ne zrovna vysoke kvality. Svitkovy film se pouzival
proto, aby vznikla dostatecne kvalitni fotografie pro tisk do knih a na velky format fotek, kinofilm na to nestacil.
Z mobilu dostanes nejspis fotku s vetsim rozlisenim a ostrejsi.

Skenuje se to tak, ze to skenuje primo digitalni minilab pri vyvolavani, takze dostanes vyvolany film a JPG.

Skener na kinofilm se da koupit velice lacino na Ebay, skener na svitek je vyrazne drazsi, desitky tisic. Na stolnim
skeneru to take jde skenovat, ale kvalita je vice nez pochybna.

Ja kdysi zachranil nekolik prepravek diapozitivu po strycovi kolegy, regionalni fotograf od novin. On to chtel vyhodit.

Jestli chces maximalni kvalitu, tak kvalitni cernobily film, vyvolat, do zvetsovaku a opticky fotky aspon 30x45. To
uvidis, jak vypada kvalitni fotka z filmu. Vetsi negativ lepsi negativ, takze Flexaret.

Ciste technicky - krome Petri a mechace je to vychodonemecka produkce pro lidove vrstvy, vychodonemecky Zeiss
a Schneider neplest s Zessem a Schneiderem ze zapadniho Nemecka, to je optika prvotridni urovne. Mechac je zase
pro lidove vrstvy Treti rise, ma laciny objektiv, ale zase nejvetsi negativ, 6x9cm pokud se nepletu.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 24 říj 2024 19:47, celkem upraveno 1 x.

Hoff
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Hoff » 24 říj 2024 19:46

Je to přefocený negativ, v mém případě položený na nějaký podobný panel, jako je tady:

https://www.eva.cz/zbozi/91613/svetlo-v ... ct-18w-bi/

Chce to studené světlo, asi 5-6000 K.
Dá se různě improvizovat. Takhle jdou přefotit třeba i staré skleněné desky většího formátu, které skenerem nejdou a diapozitivy.
Foťák je dobré dát na stativ. Já používám odstrojený zvětšovák s raménkem na uchycení. Negativ omaskovat černým papírem, aby světlo šlo jen negativem.
Na Youtube je spousta návodů různých metod.
Naposledy upravil(a) Hoff dne 24 říj 2024 20:01, celkem upraveno 1 x.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 24 říj 2024 19:48

Na kinofilm to jde snadno koupit, nazev zarizeni je dia duplikator.

Jestli chces neco echt filmoveho, tak porid Kodak Panoram, tu verzi na nejvetsi format.
Je to panoramaticky fotak vyrabeny kolem roku 1900, fotil s nim i Josef Sudek.

Nez byly drony a digitalni fotografie, fotilo se z draka na velky format. San Francisco po zemetreseni, 1906.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... _edit2.jpg

Takto vypada kvalitne naskenovany material.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”