Ahoj, mám vypočítaný objem(V), místnosti:Vzoreček pro objem:a*b*c(a=délka, b=šířka, c=výška).
A úkol je, vypočítat, kolik práce je potřeba k vytopení místnosti o 2°C více.
Jak to vypočítám?Díky
// 5.1.2011 23:12
Takže tady dávám řešení.
Vypočtěte si objem Vašeho bytu.(jednotlivé místnosti V=a*b*c(a=délka, b=šířka, c=výška)[m3*], poté sečtěte všechny místnosti)
Vypočtěte hmotnost vzduchu v bytě:m=V*RÓ(kde RÓ se rovná dle internetu 1m3*=1,2kg(hmotnost vzduchu))
Vypočtěte zvýšení teploty:Q=m*c*t(kde m je hmotnost vzduchu v bytě, c je suchý vzduch = 1,2759kJ/kg°C a t je počet stupňů Celsia)
*=krychlové
Výpočet zvýšení teploty v místnosti - řešení přidáno Vyřešeno
Výpočet zvýšení teploty v místnosti - řešení přidáno Vyřešeno
Naposledy upravil(a) jackm dne 05 led 2011 23:13, celkem upraveno 2 x.
- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Výpočet zvýšení teploty v místnosti
V tabulkách si najdeš specifické teplo vzduchu a z toho spočítáš, kolik tepla (=práce) v Joulech je zapotřebí k ohřátí objemu pokoje o dva stupně. V zadání není uvedené, že se mají zanedbat ztráty vyzařováním tepla přes stěny místnosti, ale z veličin, které jsou zadané, ztráty určit nelze.
Možná se tomu teď už zase říká jinak, jako celé řadě fyzikálních veličin, ale specifické teplo je množství tepla, které je zapotřebí k ohřátí jednotkového objemu látky o jeden stupeň. Pozor na to, abys vše zadával v jednotkách ze stejné soustavy jednotek (za nás to byla soustava SI).
Možná se tomu teď už zase říká jinak, jako celé řadě fyzikálních veličin, ale specifické teplo je množství tepla, které je zapotřebí k ohřátí jednotkového objemu látky o jeden stupeň. Pozor na to, abys vše zadával v jednotkách ze stejné soustavy jednotek (za nás to byla soustava SI).
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
Wikipedia píše:Měrná tepelná kapacita (ve starší literatuře též měrné teplo nebo specifické teplo) je množství tepla potřebného k ohřátí 1 kilogramu látky o 1 teplotní stupeň
Takže dneska měrná tepelná kapacita, pamatuju si to dobře :)
Z definice ale vyplývá, že je ještě potřeba zjistit hmotnost vzduchu, ne jen jeho objem. Což ovšem není problém, dodávám to jen pro úplnost
I believe in winners and loosers and in freedom to fail
Tak to bude těžký, mám to do čtvrtka, ale myslím, že je to v rámci možností 8.třídy. 

Žádná práce není potřeba, stačí 2 lidi v místnosti a teplota se zvedne o 2°C (zhruba běžná místnost, ne obrovský sál nebo kino).
Ale radši se mrkni na fyzikální fórum >>> http://www.aldebaran.cz/forum/index.php
Ale radši se mrkni na fyzikální fórum >>> http://www.aldebaran.cz/forum/index.php
Je to ve skutečnosti velice jednoduché. Najdeš si hustotu vzduchu, z té získáš hmotnost vzduchu v té dané místnosti (objem místnosti znáš) a pak to jednoduše pomocí vzorečku
Q = m*c*[delta]T
kde Q je potřebná energie (to co chceš vypočítat); m je hmotnost vzduchu; c je ona měrná tepelná kapacita; [delta]T je změna teploty (v tvém případě 2°)
Q = m*c*[delta]T
kde Q je potřebná energie (to co chceš vypočítat); m je hmotnost vzduchu; c je ona měrná tepelná kapacita; [delta]T je změna teploty (v tvém případě 2°)
I believe in winners and loosers and in freedom to fail
Suril díky, to jsem potřeboval.
X:Dík to forum se mi bude hodit, jinak já to musím vypočítat ne napsat jak to vytopit.
--- Doplnění předchozího příspěvku (05 Led 2011 23:12) ---
Takže tady dávám řešení.
Vypočtěte si objem Vašeho bytu.(jednotlivé místnosti V=a*b*c(a=délka, b=šířka, c=výška)[m3*], poté sečtěte všechny místnosti)
Vypočtěte hmotnost vzduchu v bytě:m=V*RÓ(kde RÓ se rovná dle internetu 1m3*=1,2kg(hmotnost vzduchu))
Vypočtěte zvýšení teploty:Q=m*c*t(kde m je hmotnost vzduchu v bytě, c je suchý vzduch = 1,2759kJ/kg°C a t je počet stupňů Celsia)
*=krychlové
X:Dík to forum se mi bude hodit, jinak já to musím vypočítat ne napsat jak to vytopit.

--- Doplnění předchozího příspěvku (05 Led 2011 23:12) ---
Takže tady dávám řešení.
*=krychlové
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1
- 2705
-
od sampooonek
Zobrazit poslední příspěvek
12 zář 2024 22:01
-
- 3
- 3448
-
od lubo.
24 říj 2024 00:00
-
-
Addon nebo jiné řešení pro odstranění „Popularních vyhledavání“ na mobilních zařízeních Příloha(y)
od Daminekkkk » 23 čer 2025 18:22 » v Vše ostatní (sw) - 0
- 2561
-
od Daminekkkk
23 čer 2025 18:22
-
-
-
Rozdělení sítě na podsítě, výpočet podsítí podle počtu hostů Příloha(y)
od zuzana3 » 27 pro 2024 08:09 » v Administrace sítě - 12
- 4949
-
od petr22
27 pro 2024 12:29
-
-
- 2
- 1544
-
od Funstorm007