Napětí vybitého akumulátoru NiMH Vyřešeno

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

kubakoumak
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Napětí vybitého akumulátoru NiMH

Příspěvekod kubakoumak » 20 led 2012 19:01

Ahoj,
není co rozvádět. Celá moje otázka je v předmětu. Nevíte to někdo? Potřebuju to do... to je nadlouho, prostě vyrábim něco jako záložní zdroj k mobilu a chtěl bych tam mít indikaci vybitých akumulátoru (má to 4 NiMH). Schéma i tišťák mám už nakreslený, ale nespočetl jsem, na jaké napětí tu indikaci mam nastavit :-/. Právě jsem z myši vytáhl vybitou NiMH baterku a měřil jsem napětí. Napětí bylo 0. Prostě nula. Pro jistoru jsem vyhrabal naprosto vybitý alkalický článek a ten měl 1V - což je v pořádku, takže chyba v měření není možná. Mě se ale 0V zdá divné. Ty akumulátory mívají nějakou hranici, od které je již nejde dále vybíjet/používat. Tak se ptám, kde je ta hranice, kdy už nelze akumulátor používat. Dokonce jsem četl, že se některé typy akumulátorů vybitých pod 0,7V při nabíjení zničí a proto musí být nabíjeny úplně malým proudem, třeba 5mA. Ví někdo detaily?

Moc děkuju za odpověď :-)

Reklama
mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Re: Napětí vybitého akumulátoru NiMH  Vyřešeno

Příspěvekod mmmartin » 20 led 2012 19:37

Jmenovité napětí je 1,2 V. Napětí (naprázdno) plně nabitého článku je 1,4 V; napětí vybitého článku je 1,0 V
Zdroj:Wikipedia
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

kubakoumak
Level 1
Level 1
Stav:

Re: Napětí vybitého akumulátoru NiMH

Příspěvekod kubakoumak » 20 led 2012 21:58

Jé, děkuju. Na wipedii jsem to nějak přehlídnul a potom mě zmátla ta baterèka, co měla to nesmyslnè napětí. Tak ještě jednou dík :o)

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Re: Napětí vybitého akumulátoru NiMH

Příspěvekod El Diablo » 20 led 2012 22:13

Napětí vybitého NiMH článku nesmí klesnout pod 0,8V jinak se rapidně zkracuje životnost. (o 0 ani nemluvím) :)
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”