Evidence na ÚP a zdravotní pojištění

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Frenk1
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Evidence na ÚP a zdravotní pojištění

Příspěvekod Frenk1 » 13 úno 2012 19:25

Vím, že tohle téma na toto forum nepatří ale přesto i tak sem vložím mou otázku, snad tady bude někdo schopný odpovědět zkoušel jsem to na jiném foru a rozumné odpovědi jsem se nedočkal.
Dnes tedy 13.2. jsem ukončil PP a chtěl bych ze zeptat jak je to s registrací na ÚP, zda se musím hlásit kvůli pojištění zdravotnímu, (sociální se nehradí v evidenci ÚP co vím)co nejdříve nebo zda je bývalý zaměstnavatel povinen uhradit zdrav. pojištění za celý měsíc únor a túdiž postačí když se zaregistruji na ÚP až v březnu.

Reklama
Damned
Tvůrce článků
Master Level 9
Master Level 9
Stav:
Kontakt:

Re: Evidence na ÚP a zdravotní pojištění

Příspěvekod Damned » 13 úno 2012 19:33

Na ÚP se zaregistruj hned. I když sami říkají, že máš čas 3 dny, evidence na ÚP ti začíná až datumem "zapsání" u nich. Pokud 13.2. ukončíš PP, hned 13.2. (nebo 14.2.) tam běž a nech se zaregistrovat. I když ti chybí nějaké dokumenty. Já šel taky na ÚP až po třech dnech a pak jsem musel doplácet 3 dny ZP. Protože rozdíl ve dnech plátce ZP jednoho (býv. zam) a druhého (ÚP) byl 3 dny, i když jsem se proti datumu "zapsání" u ÚP odvolal, odvolání mi bylo zamítnuto s tím, že zákon neurčuje "až" po třech dnech (nebo třetí den), ale do tří dnů
Nic není nemožné, proto tam, kde jsme s rozumem v koncích, neváháme použít kladivo.
Chceš-li vědět, co je nového, podívej se do starých knih.
Damnedovy češtiny - překlady programů pro údržbu PC
HiJackThis 2+návod FCleaner+čeština Wise Registry Cleaner

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 13 úno 2012 19:36

Při troše hledání jistě najdeš odpověď ZDE, případně jim můžeš napsat.

13. Musím na úřad práce osobně? Do kdy?

Do evidence uchazečů o zaměstnání budete zařazeni ode dne podání žádosti o zprostředkování zaměstnání. Požádáte-li o zprostředkování zaměstnání nejpozději do tří pracovních dnů po skončení zaměstnání, budete zařazeni do této evidence ode dne následujícího po skončení zaměstnání. Takže pro ujasnění, pokud Vám skončil pracovní poměr např. k 31. 7., potom se zajděte na úřad práce zaevidovat mezi 1. 8. až 3. 8. Pokud na tyto dny vychází státní svátek nebo sobota či neděle, lhůta se o tyto dny prodlužuje. Pokud je tedy 2. 8. sobota a 3. 8. neděle, můžete se zaevidovat do úterý 5. 8. a v evidenci přitom budete vedeni úřadem práce od 1. 8.

Žádosti o zprostředkování zaměstnání je třeba podat osobně, zaslání žádosti poštou nebo elektronicky zákon neumožňuje.

Úřad práce Vás, pokud splňujete zákonem stanovené podmínky, zařadí do evidence uchazečů o zaměstnání. Nesplňujete-li tyto podmínky, vydá o tom úřad práce rozhodnutí.

guest

Příspěvekod guest » 13 úno 2012 19:42

To co píše Damned je velmi důležité, lidi si myslí že na jednom anebo několika dnech neplacení pojištění nesejde. Ale za několik let, při nějakém problému je s tím spousta starostí!

Frenk1
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Frenk1 » 13 úno 2012 19:44

odpovědi tohle typu samozřejmě na netu najdu ale zda bývalý zaměstnavatel uhradí pojištění za celý měsíc únor to už nenajdu.

guest

Příspěvekod guest » 13 úno 2012 19:49

Technicky vzato, ano, uhradí to za únor. Ale zaměstnavatel neplatí nějaké pevně stanovené X a y, ale procenta ze mzdy. Resp. za dny, které jsi odpracoval, viz. co píše Damned. Poikud se nezaregistruješ, budeš to muset později doplatit.

Frenk1
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Frenk1 » 13 úno 2012 19:52

zajímá mě to z toho důvodu abych nemusel jed přes celou republiku kvůli registrace na úřadu práce.
Registrace je podle místa trvalého bydliště a túdiž kdyby se stačilo zaevidovat až v březnu tak do té doby v místě kde teď bydlím práci najdu.

Damned
Tvůrce článků
Master Level 9
Master Level 9
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Damned » 13 úno 2012 19:56

Zaměstnavatel zaplatí zákonné odvody za tebe do 13.2. (včetně) od 14.2. (včetně) vše zákonné (ZP) platí stát prostřednictvím ÚP. Pokud to máš s bydlištěm na prd, je nutné si uvědomit, že pokud práci ihned neseženeš t.j. od 14.2., ale později, odvody na ZP+(ale taky už) penále(!) si budeš platit sám. T.j. pokud by si chtěl být až od března, ZP v době od 14.2. do 29.2. si zaplatíš sám+penále.
Nic není nemožné, proto tam, kde jsme s rozumem v koncích, neváháme použít kladivo.
Chceš-li vědět, co je nového, podívej se do starých knih.
Damnedovy češtiny - překlady programů pro údržbu PC
HiJackThis 2+návod FCleaner+čeština Wise Registry Cleaner

Romaine
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Pohlaví: Žena
Stav:

Příspěvekod Romaine » 13 úno 2012 22:43

Prostě na ten ÚP musíš nyní. Pokud půjdeš v březnu, tak zaplatíš od 14.2. do dne zápisu ZP ty. Zaměstnavatel od výpovědi za tebe nic neplatí. V příspěvku od BlueSpirita je to jasně napsáno přímo ze stránek ÚP. Nevím, čemu na tom nerozumíš. Jinak ty 3 dny opravdu platí, ne že ne. Ale je nutné se registrovat, bohužel i když to máš tak daleko. Mimochodem úplně nejjednoduší máš ráno zavolat na tvůj ÚP kam spadáš a řeknou ti to samé.

Opravdu doporučuji si na záležitosti okolo ÚP dávat pozor. Dodržovat domluvené termíny schůzek (nepřijdeš = jsi vyřazen z evidence a půl roku na ÚP se nesmíš přihlásit), stejně tak máš povinnost (tuším do 8 dnů) dodat novou pracovní smlouvu až někde nastoupíš. Nezajímá je odkud to povezeš, prostě musíš.
Acer TimelineX 4820T - OS: Windows 7 HP x64. / HTC Wildfire S Purple
*Když píšu bez diakritiky, tak jsem tu přes mobil!

Frenk1
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Frenk1 » 14 úno 2012 12:13

Tak nakonec nikdo kdo odpovídal neměl pravdu, evince je podle nového dobrovolná aby stát ušetřil za platby pojištění a pojištění je bývalý zaměstnavatel povinen odvést .
Tušil jsem, že bude stačit zaevidovat se až v březnu a bylo to správně
Dnes mi přišla odpověď z MPSV:

pokud ukončil pracovní poměr 11.2.2012, je zaměstnavatel povinnen odvést za Vás pojištění za měsíc únor 2012.

S pozdravem Marcela Hlinková

Kontaktní centrum sekce politiky zaměstnanosti a trhu práce MPSV

Romaine
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Pohlaví: Žena
Stav:

Příspěvekod Romaine » 14 úno 2012 20:24

Aspoň víš KDE se příště ptát - u zdroje ;-)
Acer TimelineX 4820T - OS: Windows 7 HP x64. / HTC Wildfire S Purple
*Když píšu bez diakritiky, tak jsem tu přes mobil!

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”