Jak zapojit autorádio na PC zdroj?* Vyřešeno

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Shorty
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Autorádio

Příspěvekod Shorty » 08 úno 2013 19:22

Tak jsem to dneska koupil, přesně tu redukci z velkého AB na jednotlivé kabely (na konci kabelů nic není = čistý kabel). Zítra se pustím do pájení.
Takže jestli jsem to dobře pochopil, musím spojit - červený (12V), žlutý (12v), černý (kostra) a na bedny šedé/fialové, ty bedny jich tam je víc (pravý zadní atd..) - to je v pohodě. Akorát s těmi 12V si nejsem moc jistý.
Dneska jsem mluvil s kámošem ze třídy a říkal, že mám změřit měřákem, kolik mi dá rádio na max. (OHMy/W) a podle toho vybrat bedny. Mám v garáži bedny, které dělal ještě strýc. Věděl by někdo jak zjistit kolik ta bedna (reprák v ní) má ampéru? Ikdyž by se s tím rádiem nemělo nic stát ne? Oni zas nejsou nějaké extra. Větší repráky jsem měli v autě než jsou ty bedny. Díky za každou radu, bude se hodit. ;)

Edit: A málem bych zapomněl, chtěl jsem se zeptat, jestli někdo neví, jak spustit zdroj? Marfy cosi psal, ale moc jsem to nepobral, když spojím zelený a černý v ATX konci, co se zapojuje do MB, tak se mi nastartuje?
Acer Aspire V15 Nitro II (VN7-592G-56MS)
Intel Core i5-6300HQ
8GB RAM DDR4
NVIDIA GeForce GTX 960M 4GB GDDR5
SSD Crucial BX200 - 480GB

Reklama
Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Marfy » 08 úno 2013 22:24

Hodnota amperů by měla být vytištěna přímo zezadu na magnetu reproduktoru.Obrázek zapojení zdroje pro spuštění máš ZDE na spodku stránky.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x

peyrac10
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod peyrac10 » 08 úno 2013 22:28

Na žádném reproduktoru nenajdeš "hodnotu ampérů"! To je blbost! Najdeš tam vždy impedanci v ohmech a příkon reproduktoru - tedy u solidních výrobců! To jsou parametry, které potřebuješ pro zjištění, zda ten který reproduktor bude "pasovat" tvému zesilovači.

Měřákem nezjistíš "kolik Ti rádio dá (ohmy/W)", to jsou parametry, které zjistíš z technických dat rádia - kolik ohmů musí mít minimálně zátěž zesilovače(reproduktor) a jaký výkon je rádio schopno dodat! Na tato data musíš trochu "napasovat" reproduktory.

Start PC ATX zdroje provedeš opravdu spojením (klidně trvalým) zeleného a jednoho černého drátu na 20pin konektoru zdroje. Pak na všech žlutých budeš mít 12V proti zemi (černá), na červených 5V proti zemi, na oranžových 3,3V proti zemi. Ostatní Tě pro tvůj účel nemusí zajímat - vlastně Tě nemusí zajímat ani těch 5V a 3,3V.
Naposledy upravil(a) peyrac10 dne 08 úno 2013 22:41, celkem upraveno 2 x.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Marfy » 08 úno 2013 22:32

:oops:
Jo máš pravdu.Jedná se o ohmy.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x

Shorty
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Shorty » 08 úno 2013 23:54

Takže zjistit kolik utáhne rádio (manuál předpokládám) a bedny. Dík za ten zdroj.
Zítra se ozvu s těma bednama.
Intel Core i5-6300HQ
8GB RAM DDR4

peyrac10
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod peyrac10 » 09 úno 2013 07:56

Abych to tedy dotáhl do konce:
To rádio bude mít nějaký výkon, např. 4 x 25W. To znamená, že v každém ze 4 výstupů je schopno dodat špičkově tento výkon. Pokud budeš mít v garáži stereo (2 bedny), zapojíš jen přední výstupy, zadní necháš volné a zaizoluješ, aby nedošlo ke zkratu, jinak ,máš přidělanou práci! Reproduktory by měly být stavěny na vyšší výkon (zase ne o moc, u 25W rádia max. 40-50W), pokud tam bude podstatně míň, než je schopno dodat rádio, chodit to bude, ale riskuješ, že když to "osolíš", tak je zničíš!. Tolik k výkonu - "wattům (W).
Co se týká impedance - ohmy (Ω), autorádia mají obvykle výstupní impedanci 8Ω (občas 4Ω nabo 16Ω) To zjistíš nejlépe buď přímo na autorádiu na štítku nebo v manuálu. Podstatné je, aby reprosoustavy neměly menší impedanci, než rádio, jinak hrozí nebezpečí "odchodu", a tentokrát především "koncáků" v rádiu, ale taky třeba beden nebo dokonce obojího dohromady. Zde je třeba, aby rádio i bedny měly pokud možno stejnou impedanci, vyšší impedance beden proti rádiu Ti podstatně snižuje výkon! Např. 16ohmové bedny na 8ohmovém rádiu Ti dají max jen 1/4 výkonu proti 8ohmovým!
Snad jsem na nic nezapomněl, pokud bys měl další dotazy, napiš opět sem.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Shorty
Level 2
Level 2
Stav:

Re: Jak zapojit autorádio na PC zdroj?*

Příspěvekod Shorty » 09 úno 2013 21:54

Tak jsem sehnal bedny s 8Ω. Všechno jsem zapojil podle návodu (červený 12V, černý - zem, kostra), ale rádio se nerozběhlo, zdroj šlapal při spojení zeleného a černého pinu. Zkoušel jsem změřit voltáž zdroje - 12.30 V, takže by to mělo rádio utáhnout. Pak jsem zkoušel změřit pojistku, byla špatná, tak jsem ji vyměnil a pak jsem to opět zkusil, ale zase nic. Takže nevím v čem je chyba, ale rádio před 14 dni šlapalo, když jsme ho tahali z auta. Doufám, že jsem ho neodpálil, ale bych řekl, že ne když jsem všechno zapojil správně. Strýc říkal, že by mohlo mít rádio nějaký spínač, jen když je uzemněno do auta, anténa, repro připojeno nebo něco podobného. Nevím, ale myslím si když zapojím +- rádio by mělo naběhnout i bez antény, repro atd.
Intel Core i5-6300HQ
8GB RAM DDR4

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 09 úno 2013 21:56

Ani nesvítilo?
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Shorty
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Shorty » 09 úno 2013 22:02

Nesvítlo, zkoušel jsem to zapnout, přímo ON/OFF prostě nic. Jsem si jistý, že napájení je 100% dobře. Nemohlo se stát, že jsem to něčím odpálil?
Intel Core i5-6300HQ
8GB RAM DDR4

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 09 úno 2013 22:06

Leda by jsi ho přepóloval, kam jsi dal mínus?
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

MojoB
nováček
Stav:

Příspěvekod MojoB » 09 úno 2013 22:46

Zapnutí zdroje se dělá spojením PW ON na ATX konektoru, barva nemusí být vždy zelená, na zdroji je výpis kontaktů. Ať si neodpráskneš zdroj.
Vstup 12V na autorádiu poznáš takto: Vytáhni pojistku, měřákem propípni mezi prvním kontaktem na patici pojistky a všemi kontakty na zadním konektoru rádia a totéž u druhého kontaktu pojistky. Tam, kde ti to zapípá máš vstup 12V. Je to jen jeden kontakt, protože pojistka je zapojena VŽDY hned na vstup napájení.
Ale problém vidím jinde. Už jsi někdy připojoval audio zesilovač na napájení ze spínaného zdroje?? Proč se do audio zesilovačů a rádií dávají obyčejná trafa? Autorádio je stavěno na stejnosměrné napětí a podle toho má i jinou filtraci napájecího napětí. A ty mu teď vrazíš šťávu o frekvenci 80 - 100 kHz a nestabilizované napětí !! :evil: V počítači jsou MOSFET tranzistory, které mají funkci stabilizátoru, ale v rádiu nic takového není.
Jednou jsem zkusil takto připojit zesilovač (toroidní trafo je drahé)a po krátkém pískání jsem odpálil koncák.
Tak to můžeš risknout.

peyrac10
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod peyrac10 » 10 úno 2013 09:36

Ta "šťáva o frekvenci 80-100kHz a nestabilizované napětí" je dobrej blábol, lepší jsem už dlouho neslyšel. :lol:
Spíš bych řekl, že jsi zapomněl zapojit oba napájecí dráty - tzv "trvalé +" a "+ po klíčku". Když zapojíš jen jeden z nich, rádio Ti nepojede! ;)
V Tvém případě je spoj dohromady a připoj na +12V. A pro jistotu to rádio "ukostři", i když by mělo běhat i bez toho.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Rozdielny provider, rozdielne služby ako zapojiť
    od 28_nitro_28 » 21 čer 2025 11:09 » v Sítě - hardware
    2
    1997
    od cervcek Zobrazit poslední příspěvek
    25 čer 2025 22:59
  • Zdroj Corsair RM
    od petan320 » 03 bře 2025 15:46 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC