Pokusy a testování v praxi

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

tuningrob
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Pokusy a testování v praxi

Příspěvekod tuningrob » 08 led 2014 14:40

Chtěl bych se vás zeptat, zda jste někdy zkoušeli na PC nějaké testy, pokusy co vydrží, či cokoliv co je nebezpečné na odpálení/zničení zařízení. Například na starém PC, co se už nijak nevyužije, ale deska s procákem stále šlapou :D

Já právě doma mám starý Pentium 4 1.4Ghz, deska Gigabyte GA8idx3 se socketem 423a 64 Mb ram. Ještě grafiku 128čku a to je vše, žadny hdd ani rom. A zkoušel sem jak dlouho vydrží procák bez chladiče. Hodnoty sem bral jen z biosu, protože sem jel bez disku. Výsledek je ten, že při 125°C se sekne, ventilátory se točí, ovšem nejde nic dělat. Pak následuje restart, někdy více restartu za sebou :D a zase šlape. Asi 4x jsem ho tak zasekl bez chladiče a pořád jede.

Taky zajímavé, že když jsem při 100+°C najedou přiložil chladič, teplota spadla do sekundy o 40-50°C. Zkoušel jsem jej i přetaktovat (nijak odborně :D ) z 1.4 na 2.4, to jsem se do biosu dostal. Pak ale při 2.64Ghz a při 3.GHz už ne. Napětí na CPU z 1,75 na 1.85(vice nešlo) No žije stále.
PC - MB ASRock G41M-VS3, CPU IC2 Q9400, RAM DDR3 2x4GB (SK Hynix), GPU GTX 750 Ti,
HDD SGT SV35 1TB, P/S Blue Storm 500W, LCD AOC i2470SWQ', Sys W7 64bit, CS Zalman Z1

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Pokusy a testování v praxi

Příspěvekod Uziv00 » 08 led 2014 14:52

pokud se nepletu, tak P4 má už ochranu před zničením a kromě toho umí throtling - tedy vkládání prázdných instrukcí při přehřátí.

tuningrob
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod tuningrob » 08 led 2014 20:27

Mě to dost překvapilo. Můj účel byl ho odpálit a nejlépe i s efektem, abych si to mohl nahrát a nic :D Vybral jsem špatný kus. Já totiž kdysi už jeden DURON spálil, když sem jej spustil bez chladiče, do 5 sekund byl horký a konec. To je perfektní věc ta ochrana před přehřátím, a vubec 120°C. Takže dnešní Cpu by to měly taktéž zvládnout ? Natočil jsem video o tom, ale zveřejňovat bych ho tady nechtěl. Mé zkušenosti už kvůli práci s videem a taktování nejsou moc chvályhodné oproti zdejším :D
PC - MB ASRock G41M-VS3, CPU IC2 Q9400, RAM DDR3 2x4GB (SK Hynix), GPU GTX 750 Ti,
HDD SGT SV35 1TB, P/S Blue Storm 500W, LCD AOC i2470SWQ', Sys W7 64bit, CS Zalman Z1

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 09 led 2014 08:30

Jo, tak na to si najdi starší stroj. Jednou jsem zažil, kdy procesor Cyrix (kdopak je pamatuje?) doslova roztavil patici. Problém způsobila zaseklá vrtulka větráku. samotný pasiv to neustál.

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”