DC/DC měnič 12V/5V 4A Vyřešeno

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

DC/DC měnič 12V/5V 4A  Vyřešeno

Příspěvekod Uziv00 » 12 úno 2014 20:49

Ahoj,
neměl byste někdo tip na měnič s těmito parametry? Tak aby se dal sehnat v ČR, byl v odolném provedení (bude instalován do auta) a pojede v nepřetržitém provozu? Venku jsem našel docela solidní věc: http://www.gaia-converter.com/products/ ... c.php?id=5 (MGDS-25-H-C), ale tady něco podobného nemůžu objevit. Díky za odpovědi.

Reklama
wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Re: DC/DC měnič 12V/5V 4A

Příspěvekod wattmetr » 12 úno 2014 21:06

Třeba Ti pomůže tohle http://www.czech-meanwell.cz/meanwell/e ... ovy-25W-5V
Firma má sortiment jako hrom, slovenské stránky jsou podle mě líp zpracované - viz http://www.meanwell.co/napajacie-zdroje/dc-dc-menice/
Zde je datasheet http://www.meanwell-cz.com/assets/data/SDM30-spec.pdf a zde další české stránky http://www.meanwell-cz.com/napajeci-zdr ... sdm30-12s5 stejné jako slovenské.
Naposledy upravil(a) wattmetr dne 12 úno 2014 21:10, celkem upraveno 1 x.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 12 úno 2014 21:09

To jsem samozřejmě prošel. Vzhledem k nedostatečnému krytí nelze v autě použít.

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 12 úno 2014 21:12

Pak budeš těžko hledat. Ale krytí lze dodělat, třeba použít elektroinstalační krabici s příslušným krytím a vestavět.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 12 úno 2014 22:09

No, něco jsem objevil. Horší bude pro co se rozhodnout. No a k tomu krytí - já bych to klidně do krabice zavřel, ale nebude to pak hřát?

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 12 úno 2014 22:11

Bude. :-(
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 12 úno 2014 22:16

No právě. Trošku doufám, že někdo odtud bude mít s něčím takovým zkušenosti. :-)

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 12 úno 2014 22:38

Snad mě neukamenujete, ale hřát se to bude hlavně podle tepelné ztráty a ta by u měniče měla být podstatně menší, než u stabilizátoru. Teď jsem schválně vzal do ruky napáječ k mému NTB 17.5V, 1.5A a je prakticky studený. Přitom je úplně uzavřený a výkonově srovnatelný s tím, co požaduješ. Takže v případě měniče bych se nějakého nadměrného oteplení nebál. Navíc ve firmě z mého odkazu nabízí i měnič z 12V na 5V, 15A a pak je výkonová rezerva taková, že odběr nějaké 4A ten měnič ani nezaregistruje.

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 12 úno 2014 22:42

Pravděpodobně by se dalo dát měnič do nějaké plechové krabice tak, aby se ležel na jedné její stěně svou největší plochou (natřenou teplovodivou pastou), zvenku na tuto stěnu přiložit chladič a celé to stáhnout dvěma šrouby, které budou procházet otvory ve stěně krabice a otvory ve dvou kovových plocháčích - jeden z nich bude tlačit vevnitř na měnič, druhý venku na chladič.

EDIT: tady by se něco nenašlo?
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 12 úno 2014 22:46

watte proboha, už toho nech. To jsou strašné bláboly co píšeš. Jedná se o spínané zdroje a ty se chovají naprosto jinak, než klasické stabilizátory. Kdybys skutečně použil měnič na 15A a bral z něj jen 4A, tak se dopustíš velké hrubky. Snížíš tak účinnost zdroje, tím zvýšíš tepelné ztráty a zdroj bude hřát víc, než kdybys bral 15A. Občas tady doporučuješ studium článků s různou odborností - co kdybys začal u sebe?
Jinak já našel zatím toto: http://de.tdk-lambda.com/KB/12957536509 ... asheet.pdf V česku dodává amtek.
Měl by někdo zkušenosti s použitím? Případně s jinými výrobky této firmy?
GME tam má pouze meanwella..

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 12 úno 2014 23:56

Tak jsem se chopil Tvého doporučení a něco jsem si nastudoval. Závěr je následující:
Utřel jsi mě hezky, ale naprosto neprávem. Máš pravdu pouze v jednom - snížením odběru se sníží účinnost zdroje. Ale u běžných spínaných zdrojů v rozmezí 20-100% odebíraného výkonu účinnost obvykle neklesne o více než 10%. A s tepelnými ztrátami je to také trochu jinak - ano, snížením účinnosti dojde k relativnímu zvýšení tepelných ztrát. Jejich absolutní velikost se však odvíjí v první řadě od odebíraného výkonu, takže snížením odběru tepelné vyzařování sice s menší strmostí, ale stále klesá. Nemluvím o situaci, která nastane při snížení odběru na méně než 20% jmenovitého, pak se ten spínaný zdroj chová úplně jinak.
Kdyby se podle Tvého výkladu teorie tak chovaly zdroje v PC, musely by se jejich větráky při minimálním zatížení PC (v idle) přetrhnou a vyletět ven, jak by fofrovaly.
Takže to, co jsem Ti radil, je naprosto v pořádku a se studiem jsi na řadě Ty.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 13 úno 2014 00:03

Výborně. Jsem rád, že ses poučil. Ostatní co píšeš závisí podstatně na konstrukci zdroje a pracovních podmínek. Samozřejmě sis přečetl pouze o spínaných zdrojích pro PC. Měniče jsou už trochu o něčem jiném. Viz. třeba - viewtopic.php?f=62&t=97604&hilit=buck&start=12
Ale zapracuj na sobě a něco z tebe bude. Dobrý začátek už máš.

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”