Prosím pomoc v hledání staršího kousku PC
Re: Prosím pomoc v hledání staršího kousku PC
Ze Semil do Kolína je to bratru 80 kiláků, to by stálo za to, ne?
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.
Právě, teď sem koukal na mapy, to by za to rozhodně stálo! :)
-
- Pohlaví:
Tak vydrž, dojdu pro pivo, dodám si odvahy a třeba se domluvíme. 

Super tak snad to dopadne
Taky záleží na tom jestli se mi podaří sehnat na cestu, ale je to jen 300 káček to není hodně. Tak to promysli a písni
Díky

-
- Pohlaví:
Tak je rozhodnuto a může to být tvoje.
a) přijedeš si
b) pošlu to za náklady + 5 plešek piva za práci
a) Je sice pro mne dobré, ale v této době dost složité. Sice tu sníh ještě není, ale za dva dny může být půl metru a cesta sem už z Turnova je celkem náročná.
b) Lenost bych nějak překonal, ale fakt nevím jak to zabalit. Koukal jsem na poštu a takové obaly tam nemají. Koukal a ptal jsem se teď v Lidlu a také ne.
Vidím že jsi mladý študák, tak něco vymysli.
Rozměry počítače najdeš ZDE, připočti ještě asi 50-60 kazet.
Více už přes SZ ať zde nespamujem.
a) přijedeš si
b) pošlu to za náklady + 5 plešek piva za práci

a) Je sice pro mne dobré, ale v této době dost složité. Sice tu sníh ještě není, ale za dva dny může být půl metru a cesta sem už z Turnova je celkem náročná.
b) Lenost bych nějak překonal, ale fakt nevím jak to zabalit. Koukal jsem na poštu a takové obaly tam nemají. Koukal a ptal jsem se teď v Lidlu a také ne.
Vidím že jsi mladý študák, tak něco vymysli.
Rozměry počítače najdeš ZDE, připočti ještě asi 50-60 kazet.
Více už přes SZ ať zde nespamujem.

-
- Pohlaví:
Tak jsme se včera s pukasínkem domluvili, že si pro ten Sharp přijde. Sešlo z toho z důvodu že nemůže nastartovat auto a že to dnes opraví.
Dnes byl přihlášen na PC-Help, ale nenapsal ani čárku. Z toho usuzuji, že už nemá zájem a nabídku beru zpět.
Nabídka končí ve 24:00 hod.
Bylo to zdarma včetně schéma zapojení.
Dnes byl přihlášen na PC-Help, ale nenapsal ani čárku. Z toho usuzuji, že už nemá zájem a nabídku beru zpět.
Nabídka končí ve 24:00 hod.
Bylo to zdarma včetně schéma zapojení.
Blue Spirit: Omlouvám se, moje chyba, zprávu sem odeslal omylem sobě. Auto je v servise, dneska každou chvilkou mi bude volat takže dám vědět. Zájem samozřejmě trvá, tohle bylo jen nedorozumnění :((
Blue Spirit píše:Mám funkční a je v něm tuším 128kB RAM disk na kterém je textový editor /tuším FET?/ Basic a nějaký Turbo na spouštění programů. K tomu asi 6O kazet s programy, obsáhlý /velký A3/ originál anglický a český manuál, sice překlad ale stejná kniha a samozřejmě veškerou kabeláž -. tedy síť a monitor.
Kdysi jsem ho prodával za 2.000,- a nikdo to nechtěl. Pak jsem ho dával zadarmo, jen za poštovné a také ho nikdo nechtěl. Pak ho někdo chtěl, ale já z něho chtěl udělat ovládání paraboly satelitu. Lenost zvítězila a nebylo z toho nic.
Až bude čas tak také zkontroluju a dám na Aukro za 2.000,-, to také nikdo chtít nebude, ale je mne ho celkem líto - je to pěknej kousek a hodně jsem se s ním vyřádil (a to už jsem byl stařec).
Navíc jsou v něm nějaké videopaměti - dokoupené v německu, zde to nebylo. Jediná vada na kráse je ten RAM disk, tenkrát to vyráběl nějaký Sharp klub v Děčíně, bylo to drahý jako prase, ale taky to vypadá jako když to prase letovalo - ale fungoval.
Je to 8bit a je tam Zilog 80/3,5MHz
128kb ram ???? si delas prdel
PC
AMD Ryzen 7 5700X 4.5Ghz | MSI B450 TOMAHAWK MAX II | G.Skill Trident Z RGB 64 GB 3600 | Sapphire PURE RX 7800 XT 16GB | ADATA XPG SX8200 Pro 1TB NVMe | EVGA 600BQ | Lian Li LANCOOL II Mesh C Performance
Peripherals
27'' Acer Nitro XV272UP 144HZ 1440P | Logitech G203 | Cougar Puri w/ Cherry MX Red | HyperX Cloud, Superlux 668B, Superlux 661B
AMD Ryzen 7 5700X 4.5Ghz | MSI B450 TOMAHAWK MAX II | G.Skill Trident Z RGB 64 GB 3600 | Sapphire PURE RX 7800 XT 16GB | ADATA XPG SX8200 Pro 1TB NVMe | EVGA 600BQ | Lian Li LANCOOL II Mesh C Performance
Peripherals
27'' Acer Nitro XV272UP 144HZ 1440P | Logitech G203 | Cougar Puri w/ Cherry MX Red | HyperX Cloud, Superlux 668B, Superlux 661B
-
- Pohlaví:
To pukasinek dále SZ
To hlebka , nedělám, jenom jsem to psal po 20 letech po paměti.
Je tam ROM Disk 128KB.
Na tom je Basic MZ-1Z016 pro Sharp MZ-800, Kopírovací program Turbo Copy a Textový editor FET 3.2.
V tomto texťáku v jednom díle Slunce seno ... zapisovaly samyce ok králíků
BTW: Cena toho ROM disku byla v roce 1992,-. 2000,-Kč.
To hlebka , nedělám, jenom jsem to psal po 20 letech po paměti.

Je tam ROM Disk 128KB.
Na tom je Basic MZ-1Z016 pro Sharp MZ-800, Kopírovací program Turbo Copy a Textový editor FET 3.2.
V tomto texťáku v jednom díle Slunce seno ... zapisovaly samyce ok králíků

BTW: Cena toho ROM disku byla v roce 1992,-. 2000,-Kč.
Hlebka píše:128kb ram ???? si delas prdel
V jakém smyslu? Jako že by jí tam měl dvakrát tolik než osmibitové procesory dokázaly adresovat? Není problém, v jednom okamžiku se sice dalo používat jen 64 KB, ale třeba můj Didaktik Gama měl 80 KB. Říká se tomu přepínání paměťových bank.
A nebo ti to připadá strašně málo? Mám tu třeba Philips VG5000 který má jen 16 KB, nebo Sinclair ZX81 který má jen 1 KB, opravdu jen 1024 bajtů RAM! Do něj se dalo zasunout 16 KB v externím modulu, ale ten stál víc než ten počítač.
Jeho nástupce ZX Spectrum - nejslavnější počítač všech dob - měl zpočátku 16 KB (z toho skoro 7 KB zabírala videoRAM - přesně 6912 bajtů), později dostal celých 48 KB, zbylých 16 KB zabírala ROM s BASICem.
První IBM-PC v roce 1981 měl také jen 16 KB, jednu disketovou mechaniku na jednostranné 5,25" diskety s kapacitou 120 KB a možnost připojení magnetofonu. Grafiku neměl vůbec, později dost ubohou ve čtyřech barvách.
MS-DOS verze 1 neuměl adresáře, a pokud jsi tam tu disketu při spouštění nezasunul, tak naskočil BASIC umístěný v ROM vedle BIOSu. Jeden takový tu také mám, ale už s procesorem 386.
pukasinek: Docela by mě zajímalo cos to vlastně měl, jestli máš dost trpělivosti, můžeš to zkusit najít: http://www.old-computers.com/
Mají tam možná čtvrtinu všech aspoň trochu sériově vyráběných mikropočítačů z celého světa, takže by se tam i ten tvůj mohl najít

Nevzpomeneš si ještě na nějaké detaily? Že bych zkusil zapátrat v paměti své a počítačové...
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
faraon: Je to neskutečný co v tý době tyhle mašinky dokázaly. Skouknul sem strašně moc videí a těšim se až bude doma. K tomu BASICu mám dvě knížky, takže budu tvořit i nějaký blbinky a určitě nahodim fotky a videa v chodu. Jinak na tu stránku se du vrhnout, třeba budu mít štěstí. S těma detailama je to šložitý - opravdu si pamatuji tu klávesnici a ta myš co sem někdo dával, tak bych řekl že u toho byla též.
edit: Něvěřím vlastním očím !!! Našel sem ho
Náhodně sem zadal slovo na googlu a je to on (právě podle té klávesnice). Přinejmenším se lišila barva té klávesnice, ale to je přesně takový typ.
http://kuc.cz/wo0jpc
edit: Něvěřím vlastním očím !!! Našel sem ho

http://kuc.cz/wo0jpc
Tak jsem se nejdřív lekl že jsi měl něco jako na tom prvním obrázku, ten má fakt hodně bytelnou klávesnici 
Takže Amstrad CPC464? Modely CPC664 a CPC6128 měly vestavěnou 3" disketovou mechaniku, v Evropě dost neobvyklou.
Podobně vypadal Sinclair ZX Spectrum +2, jen byl šedivý a připojoval se k televizi. Protože v té době upadajícího Sinclaira koupil Amstrad, dostal ZX Spectrum +3 také 3" disketovku, i když v té době už byly běžné 3,5".
Připojit k osmibitovým počítačům myš třeba z Amigy nebo Atari ST nebyl vůbec žádný problém (stejně jako jakýkoliv jiný doma ubastlený hardware), ty myši totiž dávaly přímo signál z fototranzistorů na jednotlivé dráty, stejné to bylo s tlačítky (na rozdíl od PCčkových myší kde se informace o její činnosti přenáší po sériové lince), takže stačilo jí připojit na libovolný port nebo dokonce vstup joysticku (v těch tehdy byly také jen spínače) a o všechno ostatní se postaral software. Ovladač stačil úplně jednoduchý, několik desítek až stovek bytů strojového kódu!
První PC myši fungovaly ale také takhle, říkalo se jim sběrnicové a musela pro ně být speciální karta. Časem vzniklo několik různých systémů, až nakonec převládly sériové, protože se daly připojit do v té době už běžného COM portu. Ten původně byl také na zvláštní kartě, později se používaly karty se dvěma sériovými COM, jedním paralelním LPT pro tiskárnu, řadičem disket a IDE harddisků dohromady.
Pak přišlo PS/2, potom USB...
Pokud jde o BASIC, jsem k dispozici dnem i nocí. Sice tenhle jazyk (ani žádný jiný který s ním má cokoliv společného) nedoporučuji k výuce programování, ale byl to můj první jazyk, dodnes je můj nejoblíbenější, stále ho občas používám, a má obrovskou výhodu že se v něm velice rychle dají napsat jednoduché programy.
Ale o programování bych v takovém případě snad ani nemluvil
Co se dnes dělá v Excelu, to se před pár desítkami let dělalo v BASICu, a v mnoha případech jednodušeji.

Takže Amstrad CPC464? Modely CPC664 a CPC6128 měly vestavěnou 3" disketovou mechaniku, v Evropě dost neobvyklou.
Podobně vypadal Sinclair ZX Spectrum +2, jen byl šedivý a připojoval se k televizi. Protože v té době upadajícího Sinclaira koupil Amstrad, dostal ZX Spectrum +3 také 3" disketovku, i když v té době už byly běžné 3,5".
Připojit k osmibitovým počítačům myš třeba z Amigy nebo Atari ST nebyl vůbec žádný problém (stejně jako jakýkoliv jiný doma ubastlený hardware), ty myši totiž dávaly přímo signál z fototranzistorů na jednotlivé dráty, stejné to bylo s tlačítky (na rozdíl od PCčkových myší kde se informace o její činnosti přenáší po sériové lince), takže stačilo jí připojit na libovolný port nebo dokonce vstup joysticku (v těch tehdy byly také jen spínače) a o všechno ostatní se postaral software. Ovladač stačil úplně jednoduchý, několik desítek až stovek bytů strojového kódu!
První PC myši fungovaly ale také takhle, říkalo se jim sběrnicové a musela pro ně být speciální karta. Časem vzniklo několik různých systémů, až nakonec převládly sériové, protože se daly připojit do v té době už běžného COM portu. Ten původně byl také na zvláštní kartě, později se používaly karty se dvěma sériovými COM, jedním paralelním LPT pro tiskárnu, řadičem disket a IDE harddisků dohromady.
Pak přišlo PS/2, potom USB...
Pokud jde o BASIC, jsem k dispozici dnem i nocí. Sice tenhle jazyk (ani žádný jiný který s ním má cokoliv společného) nedoporučuji k výuce programování, ale byl to můj první jazyk, dodnes je můj nejoblíbenější, stále ho občas používám, a má obrovskou výhodu že se v něm velice rychle dají napsat jednoduché programy.
Ale o programování bych v takovém případě snad ani nemluvil

"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Program na hledání poškozených souborů JPG Příloha(y)
od Rosta_Kolmix » 09 lis 2024 11:01 » v Design a grafické editory - 2
- 4707
-
od Minapark
Zobrazit poslední příspěvek
15 lis 2024 11:04
-
-
- 40
- 9853
-
od Prorock