Prosím pomoc v hledání staršího kousku PC

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Luboš
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Prosím pomoc v hledání staršího kousku PC

Příspěvekod Luboš » 08 led 2012 17:15

Ze Semil do Kolína je to bratru 80 kiláků, to by stálo za to, ne?
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.

Reklama
pukasinek
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod pukasinek » 08 led 2012 17:20

Právě, teď sem koukal na mapy, to by za to rozhodně stálo! :)

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 08 led 2012 17:31

Tak vydrž, dojdu pro pivo, dodám si odvahy a třeba se domluvíme. :lol:

pukasinek
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod pukasinek » 08 led 2012 17:33

Super tak snad to dopadne :D Taky záleží na tom jestli se mi podaří sehnat na cestu, ale je to jen 300 káček to není hodně. Tak to promysli a písni :D Díky

guest

Příspěvekod guest » 08 led 2012 18:45

Tak je rozhodnuto a může to být tvoje.
a) přijedeš si
b) pošlu to za náklady + 5 plešek piva za práci :lol:

a) Je sice pro mne dobré, ale v této době dost složité. Sice tu sníh ještě není, ale za dva dny může být půl metru a cesta sem už z Turnova je celkem náročná.

b) Lenost bych nějak překonal, ale fakt nevím jak to zabalit. Koukal jsem na poštu a takové obaly tam nemají. Koukal a ptal jsem se teď v Lidlu a také ne.

Vidím že jsi mladý študák, tak něco vymysli.

Rozměry počítače najdeš ZDE, připočti ještě asi 50-60 kazet.

Více už přes SZ ať zde nespamujem. :wink:

guest

Příspěvekod guest » 10 led 2012 23:29

Tak jsme se včera s pukasínkem domluvili, že si pro ten Sharp přijde. Sešlo z toho z důvodu že nemůže nastartovat auto a že to dnes opraví.
Dnes byl přihlášen na PC-Help, ale nenapsal ani čárku. Z toho usuzuji, že už nemá zájem a nabídku beru zpět.
Nabídka končí ve 24:00 hod.

Bylo to zdarma včetně schéma zapojení.

pukasinek
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod pukasinek » 11 led 2012 12:29

Blue Spirit: Omlouvám se, moje chyba, zprávu sem odeslal omylem sobě. Auto je v servise, dneska každou chvilkou mi bude volat takže dám vědět. Zájem samozřejmě trvá, tohle bylo jen nedorozumnění :((

Hlebka
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Hlebka » 11 led 2012 12:35

Blue Spirit píše:Mám funkční a je v něm tuším 128kB RAM disk na kterém je textový editor /tuším FET?/ Basic a nějaký Turbo na spouštění programů. K tomu asi 6O kazet s programy, obsáhlý /velký A3/ originál anglický a český manuál, sice překlad ale stejná kniha a samozřejmě veškerou kabeláž -. tedy síť a monitor.

Kdysi jsem ho prodával za 2.000,- a nikdo to nechtěl. Pak jsem ho dával zadarmo, jen za poštovné a také ho nikdo nechtěl. Pak ho někdo chtěl, ale já z něho chtěl udělat ovládání paraboly satelitu. Lenost zvítězila a nebylo z toho nic.

Až bude čas tak také zkontroluju a dám na Aukro za 2.000,-, to také nikdo chtít nebude, ale je mne ho celkem líto - je to pěknej kousek a hodně jsem se s ním vyřádil (a to už jsem byl stařec :lol: ).

Navíc jsou v něm nějaké videopaměti - dokoupené v německu, zde to nebylo. Jediná vada na kráse je ten RAM disk, tenkrát to vyráběl nějaký Sharp klub v Děčíně, bylo to drahý jako prase, ale taky to vypadá jako když to prase letovalo - ale fungoval.

Je to 8bit a je tam Zilog 80/3,5MHz

128kb ram ???? si delas prdel
PC
AMD Ryzen 7 5700X 4.5Ghz | MSI B450 TOMAHAWK MAX II | G.Skill Trident Z RGB 64 GB 3600 | Sapphire PURE RX 7800 XT 16GB | ADATA XPG SX8200 Pro 1TB NVMe | EVGA 600BQ | Lian Li LANCOOL II Mesh C Performance
Peripherals
27'' Acer Nitro XV272UP 144HZ 1440P | Logitech G203 | Cougar Puri w/ Cherry MX Red | HyperX Cloud, Superlux 668B, Superlux 661B

guest

Příspěvekod guest » 11 led 2012 16:55

To pukasinek dále SZ

To hlebka , nedělám, jenom jsem to psal po 20 letech po paměti. :smile:
Je tam ROM Disk 128KB.

Na tom je Basic MZ-1Z016 pro Sharp MZ-800, Kopírovací program Turbo Copy a Textový editor FET 3.2.

V tomto texťáku v jednom díle Slunce seno ... zapisovaly samyce ok králíků :lol:

BTW: Cena toho ROM disku byla v roce 1992,-. 2000,-Kč.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 11 led 2012 18:41

Hlebka píše:128kb ram ???? si delas prdel

V jakém smyslu? Jako že by jí tam měl dvakrát tolik než osmibitové procesory dokázaly adresovat? Není problém, v jednom okamžiku se sice dalo používat jen 64 KB, ale třeba můj Didaktik Gama měl 80 KB. Říká se tomu přepínání paměťových bank.

A nebo ti to připadá strašně málo? Mám tu třeba Philips VG5000 který má jen 16 KB, nebo Sinclair ZX81 který má jen 1 KB, opravdu jen 1024 bajtů RAM! Do něj se dalo zasunout 16 KB v externím modulu, ale ten stál víc než ten počítač.
Jeho nástupce ZX Spectrum - nejslavnější počítač všech dob - měl zpočátku 16 KB (z toho skoro 7 KB zabírala videoRAM - přesně 6912 bajtů), později dostal celých 48 KB, zbylých 16 KB zabírala ROM s BASICem.

První IBM-PC v roce 1981 měl také jen 16 KB, jednu disketovou mechaniku na jednostranné 5,25" diskety s kapacitou 120 KB a možnost připojení magnetofonu. Grafiku neměl vůbec, později dost ubohou ve čtyřech barvách.
MS-DOS verze 1 neuměl adresáře, a pokud jsi tam tu disketu při spouštění nezasunul, tak naskočil BASIC umístěný v ROM vedle BIOSu. Jeden takový tu také mám, ale už s procesorem 386.

pukasinek: Docela by mě zajímalo cos to vlastně měl, jestli máš dost trpělivosti, můžeš to zkusit najít: http://www.old-computers.com/
Mají tam možná čtvrtinu všech aspoň trochu sériově vyráběných mikropočítačů z celého světa, takže by se tam i ten tvůj mohl najít :smile:
Nevzpomeneš si ještě na nějaké detaily? Že bych zkusil zapátrat v paměti své a počítačové...
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

pukasinek
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod pukasinek » 11 led 2012 21:38

faraon: Je to neskutečný co v tý době tyhle mašinky dokázaly. Skouknul sem strašně moc videí a těšim se až bude doma. K tomu BASICu mám dvě knížky, takže budu tvořit i nějaký blbinky a určitě nahodim fotky a videa v chodu. Jinak na tu stránku se du vrhnout, třeba budu mít štěstí. S těma detailama je to šložitý - opravdu si pamatuji tu klávesnici a ta myš co sem někdo dával, tak bych řekl že u toho byla též.

edit: Něvěřím vlastním očím !!! Našel sem ho :smile: Náhodně sem zadal slovo na googlu a je to on (právě podle té klávesnice). Přinejmenším se lišila barva té klávesnice, ale to je přesně takový typ. :smile:
http://kuc.cz/wo0jpc

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 12 led 2012 18:04

Tak jsem se nejdřív lekl že jsi měl něco jako na tom prvním obrázku, ten má fakt hodně bytelnou klávesnici :-D

Takže Amstrad CPC464? Modely CPC664 a CPC6128 měly vestavěnou 3" disketovou mechaniku, v Evropě dost neobvyklou.
Podobně vypadal Sinclair ZX Spectrum +2, jen byl šedivý a připojoval se k televizi. Protože v té době upadajícího Sinclaira koupil Amstrad, dostal ZX Spectrum +3 také 3" disketovku, i když v té době už byly běžné 3,5".

Připojit k osmibitovým počítačům myš třeba z Amigy nebo Atari ST nebyl vůbec žádný problém (stejně jako jakýkoliv jiný doma ubastlený hardware), ty myši totiž dávaly přímo signál z fototranzistorů na jednotlivé dráty, stejné to bylo s tlačítky (na rozdíl od PCčkových myší kde se informace o její činnosti přenáší po sériové lince), takže stačilo jí připojit na libovolný port nebo dokonce vstup joysticku (v těch tehdy byly také jen spínače) a o všechno ostatní se postaral software. Ovladač stačil úplně jednoduchý, několik desítek až stovek bytů strojového kódu!
První PC myši fungovaly ale také takhle, říkalo se jim sběrnicové a musela pro ně být speciální karta. Časem vzniklo několik různých systémů, až nakonec převládly sériové, protože se daly připojit do v té době už běžného COM portu. Ten původně byl také na zvláštní kartě, později se používaly karty se dvěma sériovými COM, jedním paralelním LPT pro tiskárnu, řadičem disket a IDE harddisků dohromady.
Pak přišlo PS/2, potom USB...

Pokud jde o BASIC, jsem k dispozici dnem i nocí. Sice tenhle jazyk (ani žádný jiný který s ním má cokoliv společného) nedoporučuji k výuce programování, ale byl to můj první jazyk, dodnes je můj nejoblíbenější, stále ho občas používám, a má obrovskou výhodu že se v něm velice rychle dají napsat jednoduché programy.
Ale o programování bych v takovém případě snad ani nemluvil ;-) Co se dnes dělá v Excelu, to se před pár desítkami let dělalo v BASICu, a v mnoha případech jednodušeji.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Program na hledání poškozených souborů JPG Příloha(y)
    od Rosta_Kolmix » 09 lis 2024 11:01 » v Design a grafické editory
    2
    4707
    od Minapark Zobrazit poslední příspěvek
    15 lis 2024 11:04
  • Přidání RAM do staršího PC Příloha(y)
    od Prorock » 18 říj 2024 12:38 » v Vše ostatní (hw)
    40
    9853
    od Prorock Zobrazit poslední příspěvek
    07 lis 2024 20:27
  • Hledání v průzkumníku Windows 11 je téměř nepoužitelné
    od -pavelk- » 20 říj 2024 18:46 » v Windows 11, 10, 8...
    6
    3098
    od -pavelk- Zobrazit poslední příspěvek
    21 říj 2024 15:36
  • Pomoc při taktu Příloha(y)
    od ondyN » 14 led 2025 15:53 » v Taktování a další úpravy PC
    2
    6922
    od Dyonysos Zobrazit poslední příspěvek
    14 led 2025 16:19
  • Pomoc s webem
    od Tay » 09 úno 2025 15:53 » v Web-tipy a vaše weby