Hrací kostka

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Hrací kostka

Příspěvekod El Diablo » 19 bře 2012 21:55

RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Reklama
Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 19 bře 2012 22:23

Tam to je řešeno poněkud jinak.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 19 bře 2012 22:44

Moc jsem to neprohlížel, ale obvody jsou stejné ne?
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 20 bře 2012 00:19

Principiálně funkce ano, ale IC1 je jiný. V podstatě to generátor kmitočtu, čítač do 6, pak se nuluje a indikační obvody s diodami zobrazující stav čitače v momentu uvolnění tlačítka, to je rozsvícení příslušného počtu diod.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!

BiScHop
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod BiScHop » 21 bře 2012 20:21

Na toto zapojení jsem také koukal, ale zapojit jsem ho nezkousel pac mi chybí ta dioda.
A k tomu mému schématu ste nikdo nic nevymyslel? Ja už si totiž nevím rady

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 21 bře 2012 20:31

Toto zapojení je jednoduché, takže máš nejspíše někde chybu, nebo chybnou součástku.

BiScHop
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod BiScHop » 21 bře 2012 23:19

A to ma chybnou soucastku cela nase trida?? Fungovalo to jednomu cloveku

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 21 bře 2012 23:30

Mno proto jsem digitálním obvodům nepřišel na chuť, málokdy to fungovalo jak by mělo... :)

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 22 bře 2012 07:35

[OT]
Tak to já jsem jim na chuť docela přišel. Mně fungovalo vždy všechno... dobře, skoro všechno... a byl jsem kolikrát překvapený, co všechno si nechaly líbit staré (dobré) 74.. Tato zkušennost v ranném věku se mi vyplácí na stará kolena, kdy občas navrhuji prográmky pomocí funkčních bloků. V příloze je program pro třípodlažní výtah, který jsme stavěli kamarádovi, vozíčkáři. Jako PLC mělo být použito programovatelné relé Zelio (Schneider), nakonec použito nebylo, protože jeho kapacita paměti nepostačovala pro další funkce, které jsme od něho žádali, takže to nakonec "odneslo" PLC M91 od firmy Unitronics.
[/OT]
Přílohy
Vy-Ra.pdf
(73.47 KiB) Staženo 39 x
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 22 bře 2012 19:27

Tak jsem se konečně dostal k tomu že jsem si to ručně rozkreslil (v krabici jsem žádný 7490 nevyhrabal, takže prakticky to nemůžu ověřit), a řekl bych že problém bude někde na výstupech QB a QC, které se motají kolem toho hradla IC1C. Nemáš ho nějak blbě zapojené? Na tom plánku ti sice chybí uzel u vstupu 10, ale píšeš že o něm víš, takže předpokládám že máš zapojené oba vstupy současně, potom to hradlo funguje jako jednoduchý invertor.

Přišel jsi na to jak připojit ten zdvihací odpor?
Obrázek
Správnou hodnotu v ohmech ti neřeknu, je to přes deset let co jsem si s tímhle hrál a už mám fakt nějak velké mezery :lol:

Připoj to buď na vstup 4 hradla IC1B, nebo přímo na CKA (14) toho 7490. Pomocí mačkání tlačítka pak posílej pulsy a sleduj co se děje na výstupech. Nelekni se toho že občas nějakou kombinaci přeskočíš, není to nijak ošetřené proti zákmitům kontaktů.
Buď můžeš nejdřív prověřit samostatně ten čítač, nebo rovnou celé zapojení. Z výstupů čítače ti musí jít hodnoty 9-0-1-2-3-4, které by měly rozsvěcet diody v pořadí 1-5-3-4-2-6. Pokud je problém tam kde myslím, tak se ti místo toho bude zobrazovat 0-4-2-4-2-4 nebo 0-5-2-4-2-4, což by odpovídalo tvému popisu.

karlos: Moc pěkné, to už by skoro stálo za to použít nějaký mikrokontrolér, ne?
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 23 bře 2012 07:59

Nelíbí se mi v tom schématu zapojení LEDky z výstupu QB. Není tam bota?

[OT]
Přes PLC je to mnohem jednodušší, tam jsou již vstupy/výstupy, mnohdy i analogové, vyvedené z krabice a nemusím se babrat s tišťákem. Jelikož jsme vééééliká nadnárodní firma, tak nemusím šetřit. Na jednoduché aplikace používám Zelia, nebo Loga od Siemense a u větších aplikací přecházím na Unitronic. Zatím největší "mašinka", kterou jsem stavěl, má 73 vstupů, 47 výstupů a jejím mozkem je PLC Panasonic FP-X.
[/OT]
Přílohy
P2120007.JPG
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

BiScHop
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod BiScHop » 31 bře 2012 19:51

Tak zapojení mi už funguje :) zjistil jsem že to bylo špatným hradlem NAND :smile:

Ještě by mě zajímalo jaká by byla nejlepší baterie na napájení, shaním co nejmenší a hlavně levnou

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”