Pro zábavu a také k pláči páni rádcové Vyřešeno

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Pro zábavu a také k pláči páni rádcové

Příspěvekod Uziv00 » 27 led 2013 22:48

2faraon: No jasně! ŠMS VÚVT! Tak to je přesně on :D

Reklama
Speed_dead
Level 6
Level 6
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 28 led 2013 08:26

Ve výstavním sálu jičínského zámku právě probíhá
Výstava historické výpočetní techniky ENTER

Já jsem na fotce zahlíd i Amstrad Schneider, na kterém jsem v létě 1987 začínal pronikat do světa počítačů. Měl jsem ho sice s kazetovou jednotkou, ale s externí disketovou jednotkou jenž měla rovný tři palce. Ještě ho mám funkční na chatě. Tenkrát jsem hodně programoval v Basicu. Ještě dneska z toho těžím, když jsem se před rokem úspěšně pokusil programovat jednočipy Atmel v Bascomu. Díky zkušenostem z Basicku z Amstradu, jsem se základy Bascomu naučil během víkendu.

cpc464.jpg
Tento jsem měl (mám) doma

col-cpc6128.jpeg
Tento (6128), nebo 664 (liší se jen paměti 64 nebo 128kb) je na fotce vlevo nebo vpravo dole za bílým počítačem v rohu.

Občas si z nostalgie zahraju nějakou tu hru na emulátoru. Mám staženo cca 5000 her a mají celkem 200Mb. Jedna hra mívala tak 40kb, což je dnes věc nevídaná.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

akem
Master Level 7
Master Level 7
Stav:

Příspěvekod akem » 28 led 2013 14:03

Já sem občas programoval v BASICu na ZX Spectrum (gumák) třeba 400 řádek a pak tam někde byla chyba :D
psal sem to podle časopisu ale nevím teď jak se přesně jmenoval. Měl disketu jako logo myslím... :) jo to byla sranda.

Load""
a šup tam s kazetou :D
Říkám co si myslím a myslím si co chci...

ASUS ROG G751JT-T7009H / i7-4710HQ 2.5Ghz / 8GB / 256 GB SSD + 1TB HDD / GeForce GTX 970M
Apple MacBook Air M1

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 28 led 2013 14:26

... pak patnáct minut cvrdlikání a... "LOAD ERROR..." :-D
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 28 led 2013 14:54

Já si pamatuju na to, jak jsem ladil snímací hlavu kazeťáku pro každou kazetu, aby měla čistý zvuk. Pak jsme přišli na to, že nej to bude kopírovat na dvojčeti, kde ta hlava je pořád na jednom místě a problémů a tak kazety chodili na první pokus. Jen do doby, co jeden kamarád přišel na to, že řadič (u Amstrada) má jen zrcadlově otočenou datovou část řadiče a tak jsem rozjel 5,25" diskety a kazety zbyly jen originálky, jenž nešly přetáhnout na disketu.

Jednodušší programy jsem opisoval z manuálu (tak do 50 řádek) a pak už jsem tvořil sám. Basic pro Amstrada měl docela dobrou detekci chyb a vždy vyhodilo chybu, kde šlo celkem snadno zjistit, co je zač a na kterém řádku vznikla.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

Adys301
člen HW spec týmu
Master Level 9
Master Level 9
Stav:

Příspěvekod Adys301 » 28 led 2013 15:28

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 28 led 2013 15:45

Speed_dead píše:Jednodušší programy jsem opisoval z manuálu (tak do 50 řádek) a pak už jsem tvořil sám.
Jejda – tos mi připomněl jednu zasutou vzpomínku; není sice z tak dávných dob, ale taky už je to moc let zpátky. Potřeboval jsem si z webu stáhnout jeden gif, ale doma jsem neměl internet a na počítači, kde byl, jsem neměl možnost strčit disketu – a tak jsem si ten obrázek otevřel v hexa a opsal. ;-)
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Clorky » 28 led 2013 16:30

Je jasný, že to bouchne, když to obsluhují kuchaři... :)

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 28 led 2013 17:45

Myloš píše:
Speed_dead píše:Jednodušší programy jsem opisoval z manuálu (tak do 50 řádek) a pak už jsem tvořil sám.
Jejda – tos mi připomněl jednu zasutou vzpomínku; není sice z tak dávných dob, ale taky už je to moc let zpátky. Potřeboval jsem si z webu stáhnout jeden gif, ale doma jsem neměl internet a na počítači, kde byl, jsem neměl možnost strčit disketu – a tak jsem si ten obrázek otevřel v hexa a opsal. ;-)

No vidíš jak se ti staré zkušenosti i dnes hodí, vždyť přesně takhle se šířily programy ve strojovém kódu (v dnešní terminologii spustitelné binárky, obvykle s příponou EXE), v časopise vyšel hexa výpis s kontrolním součtem na každém řádku, a pomocí jednoduchého programu v BASICu se pěkně naklepal do paměti, a potom uložil na kazetu.
Nejjednodušší to bylo u ZX Spectra/Didaktiku, protože tam funkce VAL() uměla nejen převést číslice, ale i načíst hodnotu z proměnné nebo vypočítat výraz(!), takže se do proměnných A až F zadala čísla 10 až 15, a ušetřila se tak spousta práce s dekódováním písmen...
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 28 led 2013 23:02

RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

HAFcool
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod HAFcool » 28 led 2013 23:09

Mám kamaráde, který si chtěl koupit takového papouška, ale mělo to několik háčků. Ten papoušek je docela drahý, ale prý největší potíž je v tom, že když cestuješ a necháš papouška doma samotného (bez. páníčka), tak se prý papoušek sám zabije (vytrhá si peří, umučí se sám). Proto smekám, když někdo něco takového dokáže.
Docela mu to jde. :clap:

unnamedic
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod unnamedic » 29 led 2013 03:29

Asi mi něco uteklo...? :D
Přílohy
Bez názvu.png
Základní Deska: GIGABYTE GA​-990FXA​-UD3 Revize 1.0