Nakonec jsem se dobral k nějakému výsledku pomocí Théveninovy věty. Sice nevím, jestli se to tak dá spočítat, ale za pokus to stojí.
Vyřadil jsem R2 a dostal jsem nezatížený odporový dělič a výpočet je následovný:
U2=U*(Rz/(R1+Rz)) A vyšlo mi, že R1 je 150 ohmů.
I=U1:R1/75:150=0,5A -> I2=0
EDIT: Z toho vyplývá, že rezistor R2 je 0, takže R1 a Rz jsou v sérii, a když se jako kontrola spočítá Icelkové=Ucelkové/Rcelkové -> I=100/200 ->I=0,5A což je skutečný výsledek.
Ohmuv zákon-dělič ( prosím o pomoc ) Vyřešeno
Re: Ohmuv zákon-dělič ( prosím o pomoc )
Naposledy upravil(a) Tycek dne 18 čer 2013 20:43, celkem upraveno 1 x.
- fatalfanatic
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Ano dá se počítat podle thevenovi věty jenže já mám R2 vypočítat a ne ho vyřadit a tady už zas narazíme na problém. Jako samozřejmě mužů Rz a R2 dát do série a potom R1 a R2z potom sečíst na R12z jenže nemám to zadaný. A musel bych prvně vypočítat R,R2 a I,I2 potom teoreticky viz. Zkrácením rezistorů bych si to ulehčil.
[spoiler=Files]Moje tvorba
>> Here <<
Soubory, jsou bezpečné bez virů a ostatní havěti. Pamětní místo se nachazí na DropBox. Otázky,info případně SZ.[/spoiler]
>> Here <<
Soubory, jsou bezpečné bez virů a ostatní havěti. Pamětní místo se nachazí na DropBox. Otázky,info případně SZ.[/spoiler]
Tím že vyřadíš R2, se právě dá dopočítat zbytek. Jinak by se to spočítat nedalo. On se vyřadí jen ve výpočtu, ale on tam jinak je. A tím, že ti vyšlo, že I2=0, tak i R2=0.
Naposledy upravil(a) Tycek dne 18 čer 2013 20:46, celkem upraveno 1 x.
-
- Pohlaví:
Nebylo v tom zadání ještě něco? Například jak má být dělič dimenzován, či jaké má být výstupní napětí s děliče při odpojení zátěže? Nebo třeba vnitřní odpor zdroje?
Naposledy upravil(a) Uziv00 dne 18 čer 2013 20:59, celkem upraveno 1 x.
-
- Pohlaví:
Tycek píše:Tím že vyřadíš R2, se právě dá dopočítat zbytek. Jinak by se to spočítat nedalo. On se vyřadí jen ve výpočtu, ale on tam jinak je. A tím, že ti vyšlo, že I2=0, tak i R2=0.
když vyřadíš R2, tak to sice spočítat jde, ale v tomto případě nejde o odporový dělič, nýbrž o předřadník. A když by bylo R2=0 pak by to byl zkrat a na zátěži by bylo nulové napětí. Aby byl IR2=0, pak by R2 musel mít nekonečnou hodnotu, čili by tam nebyl.
Tak tím pádem když je IR2=0, tak je to prakticky sériová kombinace ne?
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nevím jestli to tu nebylo ale nemáš si napřed vypočítat V na Rezistorech a nemáš si náhodou vypočítat I protože Iz vede jen do Rz a to se má rozdělovat od I a pokud nejsem slepý I tam nemáš ale nevím to tak jistě
a to jak máš R3 jestli to vidím dobře není to nahodou Rz?

O tom je tady právě celou dobu řeč. Napětí na rezistorech je správně spočítáno hned v prvním příspěvku, ale jsou nám celkem k ničemu.
- fatalfanatic
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Právě, že ne R2 tam pevně musí být, jinak by tam učitel R2=? Vůbec nedal sám mi řekl, že v tomhle chytáky nejsou a pochybuji, že by mi dál příklad, který v kapitole máme až dál.
Příklad měl vypadat podobně, když by byl vypočítaný.
U1 = R*I
U2 = U - U1
I2 = U2 : R2
Iz = I2 - I
R1 = U1 : I1
R2 = U2 : I2
Rz = U2 : Iz
Příklad měl vypadat podobně, když by byl vypočítaný.
U1 = R*I
U2 = U - U1
I2 = U2 : R2
Iz = I2 - I
R1 = U1 : I1
R2 = U2 : I2
Rz = U2 : Iz
[spoiler=Files]Moje tvorba
>> Here <<
>> Here <<
-
- Pohlaví:
Tycek píše:Tak tím pádem když je IR2=0, tak je to prakticky sériová kombinace ne?
Jenže on má počítat dělič a ne předřadník. Běž za dveře a naliskej si.
-
- Pohlaví:
ITCrowd píše:Nebylo v tom zadání ještě něco? Například jak má být dělič dimenzován, či jaké má být výstupní napětí s děliče při odpojení zátěže? Nebo třeba vnitřní odpor zdroje?
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 6894
-
od Dyonysos
Zobrazit poslední příspěvek
14 led 2025 16:19