O tom mi něco povídej, do dvou do rána jsem mžoural na černobílou obrazovku na přenosné televizi, datloval příkazy, a luštil, proč to dělá to co to dělá a ne to co já chci A to jsem nejdřív neměl kazeťák co by uměl nahrávat, programy co jsem k tomu dostal jsem natahoval z upraveného walkmana, takže jsem svojí tvorbu sejvoval na starém kotoučáku Možná právě proto že jsem skoro žádný soft (samozřejmě myslím hry) neměl, jsem začal trochu víc programovat, nejdřív podle prográmků z časopisů, pak už podle sebe... Dneska není problém stáhnout tisíce her z netu, tak na co si namáhat zakrňující mozeček... I ty výkony programátorů podle toho vypadají, kdo by dnes dokázal napsat textový editor běžící v pár desítkách kilobajtů RAM? Já jsem si svůj vytvořil v BASICu, včetně českého fontu, a dodnes jsem na něj pyšný, i když to byla amatérská splácanina.
No já sem samozřejmě ve věku kdy jsem měl tento PC hrál převážně hry. Samozřejmě sem tam sem asi určitě něco zkoušel právě dle těch knížek, ale výsledky si nepamatuju
Taky jsem měl černobílou telku, ale když jsem potom sehnal hry tak jsem to zapojoval do berevného Rubína. Tam jsem potom s oblíbenou Moty vydržel i do rána. 200 úžasných úrovní. Na tom jsem strávil možná stovky hodin a ani vlastně nevím zda jsem ji dodělal. Tedy asi ano, ale vždy po dokončení dvousté úrovně se to restartovalo a hra byla pryč. Možná to byl úmysl od programátora.
No já si pamatuju akorát hru jednu, Boulder Dash, jinak bych asi musel pár her vidět a možná bych jich poznal víc. Na netu sem narazil na jedno supr video z 8mi bitovýho světa
On ten Sharp nebyl původně určený na zábavu ale na komerční používání (několik jich měla místní banka) a proto snad ani nejsou hry určené přímo pro Sharp. Nevím, ale co pamatuji tak to jsou většinou předělávky ze Spektra.
Co si vzpomínám, tak ten Sharp měl grafiku 320x200 a zvládal CGA, ne? Na svojí dobu skvěle vybavený stroj, Spectrum s rozlišením 256x192 a omezenou barevností se mu technicky nemohl rovnat. Ale zase byl mnohem levnější, což bylo pro většinu zákazníků rozhodující Hry ze Spectra se předělávaly z jednoduchého důvodu, bylo jich dvacet tisíc, takže bylo z čeho vybírat. A když ty počítače měly stejný procesor (Zilog Z80), velká část kódu mohla zůstat téměř stejná a stačilo napsat vlastní rutiny pro jiný hardware na zobrazování, zvuk, vstupy... Data se vůbec nemusela měnit. Spectrácké hry se předělávaly i pro československé PMD-85 (ten měl sice starší I8080 se kterým byl Z80 zpětně kompatibilní, jen toho proti němu uměl dvakrát tolik) a Ondru, ty měly sice černobílou grafiku, ale byl na ně zase zoufalý nedostatek programů. A na profesionální použití pomýšlela nejedna firma, třeba název Commodore Bussines Machines by o něčem mohl vyprávět. Na druhou stranu měl ale kromě skvělé grafiky i super zvuk, a navrch slot pro cartridge, na kterých se nic jiného než hry snad ani nevyskytovalo
Jak málo stačilo k radosti, třeba mít na obrazovce zároveň zdrojový kód programu i výsledky jeho činnosti:
Zvuk byl taky skvělej. Ostatně já ho koupil na inzerát od nějakého hudebního skladatele z Prahy, který na něm komponoval.
Display (Vše o MZ-800 - Monitor)
Řízený přes zákaznický obvod GDG WHID 65040-032 a paměť 2 (4) x 4416 120 ns. Metoda zobrazení bitová mapa (MZ-800), generátor znaků (MZ-700) Metoda řízení programovatelný scrooling s obrazovou frekvencí 50 nebo 60 hz
faraon: No tak takovýhle informace sem v tý době nevěděl A to video nádhera, krásný vzpomínky. Teď když to vezmu zpětně tak na tu dobu něco takovýho vymyslet, klobouk dolů. Napadla mě otázka, pokud by se dala takhle položit - Kolik nejvíc kb měla hra? Nebo jaká velikost byla největší možná.
Ty raději špekuluj jak to odvézt. Stále na to tady koukám a mohl bych si to rozmyslet. Moc tomu nechybí, jenom zapojit a hned v tom zase budu lítat.
BTW: Je k tomu kazeta s Basicem /nevím zda bude funkční/ a tam je intro kde Japonci předvádějí co to umí. Vzpomínám jak mne ta grafika a muzika uchvátila. Byl neskutečnej zážitek vidět, co takovej stroj dokáže!
No, na devadesátku kazetu se u Spectra prý daly narvat dva megabajty, jeden teda určitě Ale do paměti se vešlo původně jen těch 48 KiB (úplně původně jen 16 KiB), včetně úvodní obrazovky (7 KiB). Pozdější verze Spectra měly 128 KiB RAM. Většina her si s tím vystačila, ale bylo pár takových kde se daly přihrávat další levely. Těch 48 kilo se nahrávalo pět minut, což nebylo tak zlé, třeba u Commodore 64 by to trvalo přes 20 minut, ten měl o dost pomalejší záznam. Atari 800 také, ale k těm se dělalo Turbo. Nevýhoda té vyšší rychlosti byla zase větší chybovost, takže při nahrávání z cizích vytahaných kazet jsem seděl s uchem nataženým a šroubováčkem nasazeným v kazeťáku, abych mohl seřízením hlavy dorovnat kolísání záznamu... Přesto k nejčastěji viděným hlášením spectristů patřilo R: Tape loading error. Takže přetočit a znovu, samozřejmě to spadlo většinou až těsně před koncem nahrávání U toho Sharpa se snad dala přes nějaký port odpojit ROMka, mám pocit že na něm mohlo jet i CP/M a šlo využít celé 64 KiB. A z toho že jsi tenkrát moc nevěděl si nic nedělej, já také ne a doháním to posledních dvacet let
protože už přes 20 let dělám webové stránky mapující historii a osudy unikátních lokomotiv ( ), mám doma několik TB fotografií asi tisícovky autorů. Data si pravidelně různě zálohuju, ale v poslední době jsem našel několik jednotek případů,...
Poslední příspěvek
nějaké info je tady:
a tady starý info:
Navedlo mě to až sem, stáhnul jsem ho, ale kontroluje jen videa. Nevím jak nastavit -jpg. Dejte vědět komu by šlo nastavit -jpg. Hodilo by se mi to taky.
Dobrý den, mám starší PC s 8 GB RAM, což už je málo. Chtěl bych RAM rozšířit, ale nevím jakou vybrat správnou RAM. Na internetu jsem si našel tyto RAM:
Samsung 4GB DDR3 PC3 12800U M378B5173EB0-CK0
Mohu je nainstalovat do mého PC ? tady jsou...
Dobrý den,
na nedávno pořízeném notebooku s Windows 11 mi funguje prohledávání v průzkumníku souborů tak pomalu, že je to k nepoužití. Ve složce s několika obrázky to vyhledá soubor podle názvu v řádu sekund, ale třeba složku s 86 GB, 15000 souborů...
Poslední příspěvek
Děkuji Vám za reakce. Chyba byla jako obvykle na mé straně. Nesmyslně jsem nechal v nastavení prohledávání obsahu v neindexovaných složkách. Prostě se to zadává zase trochu jinak než v předchozích verzích. Systémy se stále upgradují, ale s uživateli...
[Ahoj, potřeboval bych pomoc s přetaktováním mého Intel Core i7-9700K na 5 GHz. Mám základní desku MSI Z390 Tomahawk a nějak se mi to nedaří. Kdyby se našla nějaká hodná duše, která by mi mohla poradit, případně zavolat, byl bych moc vděčný. Děkuji!...
Dobrý den, tvořím si vlastní web a dostal jsem do situace, jakožto začátečník ze které moc nevím jak ven. Jde o to, že jsem web udělal na jedne strance a v menu O nas,Uvod,Kontakty atd jsem odkazoval na ruzne části te jedne stranky kde dané '' tema...
Poslední příspěvek
Děkuji moc všem za radu. Vypadá to, že to tedy rozhodím do stránek a bude každá sekce mít svou stránku a nebudu to nějak hrotit.