Prosím pomoc v hledání staršího kousku PC

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Prosím pomoc v hledání staršího kousku PC

Příspěvekod guest » 12 led 2012 18:11

Já k tomu dávám obsáhlé manuály a tam je Basic pro Sharp podrobně a hlavně velmi přehledně i s krátkými příklady popsán.
Také jsem v něm tvořil. :-D

Reklama
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod faraon » 12 led 2012 18:25

O tom mi něco povídej, do dvou do rána jsem mžoural na černobílou obrazovku na přenosné televizi, datloval příkazy, a luštil, proč to dělá to co to dělá a ne to co já chci :-D
A to jsem nejdřív neměl kazeťák co by uměl nahrávat, programy co jsem k tomu dostal jsem natahoval z upraveného walkmana, takže jsem svojí tvorbu sejvoval na starém kotoučáku :lol: Možná právě proto že jsem skoro žádný soft (samozřejmě myslím hry) neměl, jsem začal trochu víc programovat, nejdřív podle prográmků z časopisů, pak už podle sebe...
Dneska není problém stáhnout tisíce her z netu, tak na co si namáhat zakrňující mozeček... I ty výkony programátorů podle toho vypadají, kdo by dnes dokázal napsat textový editor běžící v pár desítkách kilobajtů RAM? Já jsem si svůj vytvořil v BASICu, včetně českého fontu, a dodnes jsem na něj pyšný, i když to byla amatérská splácanina.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

pukasinek
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod pukasinek » 12 led 2012 18:38

No já sem samozřejmě ve věku kdy jsem měl tento PC hrál převážně hry. Samozřejmě sem tam sem asi určitě něco zkoušel právě dle těch knížek, ale výsledky si nepamatuju :D

guest

Příspěvekod guest » 12 led 2012 18:43

Jó to bylo doba. :D

Taky jsem měl černobílou telku, ale když jsem potom sehnal hry tak jsem to zapojoval do berevného Rubína. Tam jsem potom s oblíbenou Moty vydržel i do rána. 200 úžasných úrovní. Na tom jsem strávil možná stovky hodin a ani vlastně nevím zda jsem ji dodělal. Tedy asi ano, ale vždy po dokončení dvousté úrovně se to restartovalo a hra byla pryč. Možná to byl úmysl od programátora.
Přílohy
MOTY_Screenshot_Level1.jpg

pukasinek
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod pukasinek » 12 led 2012 18:59

No já si pamatuju akorát hru jednu, Boulder Dash, jinak bych asi musel pár her vidět a možná bych jich poznal víc. Na netu sem narazil na jedno supr video z 8mi bitovýho světa :D

// Ještě Donkey Kong.

guest

Příspěvekod guest » 12 led 2012 19:03

On ten Sharp nebyl původně určený na zábavu ale na komerční používání (několik jich měla místní banka) a proto snad ani nejsou hry určené přímo pro Sharp. Nevím, ale co pamatuji tak to jsou většinou předělávky ze Spektra.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 12 led 2012 19:48

Co si vzpomínám, tak ten Sharp měl grafiku 320x200 a zvládal CGA, ne? Na svojí dobu skvěle vybavený stroj, Spectrum s rozlišením 256x192 a omezenou barevností se mu technicky nemohl rovnat. Ale zase byl mnohem levnější, což bylo pro většinu zákazníků rozhodující ;-)
Hry ze Spectra se předělávaly z jednoduchého důvodu, bylo jich dvacet tisíc, takže bylo z čeho vybírat. A když ty počítače měly stejný procesor (Zilog Z80), velká část kódu mohla zůstat téměř stejná a stačilo napsat vlastní rutiny pro jiný hardware na zobrazování, zvuk, vstupy... Data se vůbec nemusela měnit.
Spectrácké hry se předělávaly i pro československé PMD-85 (ten měl sice starší I8080 se kterým byl Z80 zpětně kompatibilní, jen toho proti němu uměl dvakrát tolik) a Ondru, ty měly sice černobílou grafiku, ale byl na ně zase zoufalý nedostatek programů.
A na profesionální použití pomýšlela nejedna firma, třeba název Commodore Bussines Machines by o něčem mohl vyprávět. Na druhou stranu měl ale kromě skvělé grafiky i super zvuk, a navrch slot pro cartridge, na kterých se nic jiného než hry snad ani nevyskytovalo 8)

Jak málo stačilo k radosti, třeba mít na obrazovce zároveň zdrojový kód programu i výsledky jeho činnosti:

Didaktik Gama.jpg

guest

Příspěvekod guest » 12 led 2012 19:54

Zvuk byl taky skvělej. Ostatně já ho koupil na inzerát od nějakého hudebního skladatele z Prahy, který na něm komponoval.

Display (Vše o MZ-800 - Monitor)

Řízený přes zákaznický obvod GDG WHID 65040-032 a paměť 2 (4) x 4416 120 ns.
Metoda zobrazení bitová mapa (MZ-800), generátor znaků (MZ-700)
Metoda řízení programovatelný scrooling s obrazovou frekvencí 50 nebo 60 hz

Rozlišitelnost

Mód 1 320x200 4 barvy vram 16 kb
Mód 2 320x200 16 barev vram exvram 32 kb
Mód 3 640x200 2 barvy vram 16 kb
Mód 4 640x200 4 barvy vram exvram 32 kb
Border 1z16 barev

Textový režim 8x8 bodů 80/40 znaků na řádek, 25 řádků

Výstup 16 barev MZ-800
8 barev MZ-700
Border 16 barev

VF modulovaný do TV pásma 33 - 39 kanál systém PAL
Videosignál systém PAL
RGBI kompatibilní s IBM PC deska CGA

GENERÁTOR ZVUKU (Vše o MZ-800 - Zvukový generátor)

Řízený přes programovatelný zvukový generátor PSG SN76489AN.
Tříkanálový a jeden šumový generátor v rozsahu 6 oktáv.
Audiovýstup z CTC 0.

pukasinek
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod pukasinek » 12 led 2012 19:57

faraon: No tak takovýhle informace sem v tý době nevěděl :D A to video nádhera, krásný vzpomínky. Teď když to vezmu zpětně tak na tu dobu něco takovýho vymyslet, klobouk dolů. Napadla mě otázka, pokud by se dala takhle položit - Kolik nejvíc kb měla hra? Nebo jaká velikost byla největší možná. :wink:

guest

Příspěvekod guest » 12 led 2012 20:04

Ty raději špekuluj jak to odvézt. Stále na to tady koukám a mohl bych si to rozmyslet. Moc tomu nechybí, jenom zapojit a hned v tom zase budu lítat. :lol:

BTW: Je k tomu kazeta s Basicem /nevím zda bude funkční/ a tam je intro kde Japonci předvádějí co to umí. Vzpomínám jak mne ta grafika a muzika uchvátila. Byl neskutečnej zážitek vidět, co takovej stroj dokáže! :D

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 12 led 2012 20:29

pukasinek píše:Kolik nejvíc kb měla hra?

No, na devadesátku kazetu se u Spectra prý daly narvat dva megabajty, jeden teda určitě 8) Ale do paměti se vešlo původně jen těch 48 KiB (úplně původně jen 16 KiB), včetně úvodní obrazovky (7 KiB). Pozdější verze Spectra měly 128 KiB RAM. Většina her si s tím vystačila, ale bylo pár takových kde se daly přihrávat další levely.
Těch 48 kilo se nahrávalo pět minut, což nebylo tak zlé, třeba u Commodore 64 by to trvalo přes 20 minut, ten měl o dost pomalejší záznam. Atari 800 také, ale k těm se dělalo Turbo.
Nevýhoda té vyšší rychlosti byla zase větší chybovost, takže při nahrávání z cizích vytahaných kazet jsem seděl s uchem nataženým a šroubováčkem nasazeným v kazeťáku, abych mohl seřízením hlavy dorovnat kolísání záznamu... Přesto k nejčastěji viděným hlášením spectristů patřilo R: Tape loading error. Takže přetočit a znovu, samozřejmě to spadlo většinou až těsně před koncem nahrávání :evil:
U toho Sharpa se snad dala přes nějaký port odpojit ROMka, mám pocit že na něm mohlo jet i CP/M a šlo využít celé 64 KiB.
A z toho že jsi tenkrát moc nevěděl si nic nedělej, já také ne a doháním to posledních dvacet let :lol:

Tip na podzimní výlet: http://www.bytefest.org/

pukasinek
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod pukasinek » 12 led 2012 21:06

Blue Spirit: Já servis neurychlim a kámoš stávkuje :D Bohužel nikdo jinej k dispozici pro odvoz zatím není, jak dlouho bude auto v servise netuším :((

// A když bych hodně chtěl toho kámoše, tak to bych mu musel dát na naftu 200 :( A to bys pak neměl ty píva.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Program na hledání poškozených souborů JPG Příloha(y)
    od Rosta_Kolmix » 09 lis 2024 11:01 » v Design a grafické editory
    2
    4707
    od Minapark Zobrazit poslední příspěvek
    15 lis 2024 11:04
  • Přidání RAM do staršího PC Příloha(y)
    od Prorock » 18 říj 2024 12:38 » v Vše ostatní (hw)
    40
    9853
    od Prorock Zobrazit poslední příspěvek
    07 lis 2024 20:27
  • Hledání v průzkumníku Windows 11 je téměř nepoužitelné
    od -pavelk- » 20 říj 2024 18:46 » v Windows 11, 10, 8...
    6
    3098
    od -pavelk- Zobrazit poslední příspěvek
    21 říj 2024 15:36
  • Pomoc při taktu Příloha(y)
    od ondyN » 14 led 2025 15:53 » v Taktování a další úpravy PC
    2
    6922
    od Dyonysos Zobrazit poslední příspěvek
    14 led 2025 16:19
  • Pomoc s webem
    od Tay » 09 úno 2025 15:53 » v Web-tipy a vaše weby