Ondoubkovy otázky Vyřešeno

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

ondoubek
Level 6.5
Level 6.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Ondoubkovy otázky

Příspěvekod ondoubek » 13 říj 2012 18:00

Tím chci navázat i na to,že potřebuju vytápět elektroniku.Proč?Protože mám venku za oknem krabici ve které mám wifi AcessPoint.To je mi ale jasné,že v létě ve vedrech 35°c bude potřeba elektroniku chladit,v zimě zase v - 10 něak zahřát.Z chlazením by porblém nebyl,ale v zimě bych to asi fakt zničil.Někde jsem viděl že tam lidi šupli 3W rezistor.Díky.

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 13 říj 2012 18:02

Proč ne, jenom 3W se mi zdají málo. Nemám s tím zkušenost ale tipnul bych 10W.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 13 říj 2012 18:04

Nebo 5W žárovku, jestli to má 12V napájení. Takhle se dřív dělalo vyhřívání zpětných zrcátek na náklaďácích, teď už jsou k sehnání samolepící folie s odporovým drátem.

P.S. Pěkný avatar, jestlipak už ses tu dvojkovou soustavu naučil z hlavy? ;-)
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 13 říj 2012 18:06

Jestli trváš na tom, že to musí být venku, pak rezistor úplně stačí, a to i 1W. Podstatné je spočítat ho tak, aby přiměřeně topil! Ta žárovka není od věci, ale zbytečně velká spotřeba. Ty nepotřebuješ, aby tam bylo 30°C, Tobě stačí, aby tam nebyl mráz!
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

ondoubek
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod ondoubek » 13 říj 2012 18:11

Díky všem za odpovědi.
to Faraon:Ne nenaučil,ale prostě se mi ten avatar líbí,když teď začínám kutit s displayi :-)
Jak poznám kolik má rezistor watů?V šuplíku tu mám něaké rezistory,hodnoty znám ale waty ne.
Ono bych chtěl aby to bylo venku,přece přes sklo je to také něaké :-)
Na odvuk mám dát ventilátor nebu v létě nebude vadit vyžší teplota?

guest

Příspěvekod guest » 13 říj 2012 18:12

pak rezistor úplně stačí, a to i 1W. Podstatné je spočítat ho tak, aby přiměřeně topil!

Něco mi uniká? Jak u rezistoru dané hodnoty 1W budeme počítat aby přiměřeně topil? Spíš je třeba počítat s teplotou např. 10+ a k tomu hledat vhodný výkon retistoru.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 13 říj 2012 18:15

Minižárovky do kontrolek mají 1,2W, paticové do podsvícení přístrojů 2W, bezpaticové do bočních světel 3W, paticové do předních obrysovek 4W, ostatní jsou 5W, 10W, 21W.

Spíš k tomu vymysli nějaký termostat, aby se to přihřívání nemuselo zapínat a vypínat ručně :idea:
Kdysi býval ve startérech k zářivkám bimetalový spínač, na takhle malý výkon by bohatě stačil, akorát bys ho musel doštelovat kleštěmi.

Když tím bude proudit vzduch a krabice bude dost světlá, aby to nežhavilo slunce, tak by ventilátor nemusel být třeba.

Watty si snadno vypočítáš z odporu a napájecího napětí, stačí znát dva základní vzorečky:

U = R . I

P = U . I
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

ondoubek
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod ondoubek » 13 říj 2012 18:18

Jak že to spočítám?Takové zvorce neznám,vůbec jsme se ja zatím neučli,asi až v 8.čce budeme brát rezistory.
Kolik by dával např. 300ohm rezistor při napájení 5v?
Ten rezistor aby topil se zapojuje tak že na jeden konec dáš + a na druhý -?

--- Doplnění předchozího příspěvku (13 Říj 2012 18:20) ---

ta krabice je černá,takže na ni bude asi dost přitahovat slunce.Ale moh bych ji přesprejovat na šedo.

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 13 říj 2012 18:21

Faraon to vysvětlil úplně vyčerpávajícím způsobem za mě, i když trochu "opisem". Jen bych se vyprd na termostat, to vytápění bych ručně zapnul někdy kolem půlky října a vypnul koncem března. To by mělo úplně stačit. Prď na rezistory, než to spočítáš, bude jaro. Dej tam 2W žárovku a máš po starostech.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

guest

Příspěvekod guest » 13 říj 2012 18:23

Co kolik by dával? Dával by tolik na kolik je stavěný, dokud by neshořel. Na + a - u něho nezáleží. Už se nauč aspoň ten Ohmův zákon. :-)

Pokud to máš tedy nějaký 0,5W

guest

Příspěvekod guest » 13 říj 2012 18:24

Velmi zjednodušeně se dá říct, že 5W rezistor vyprodukuje teplo jako 5W žárovka.

ondoubek
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod ondoubek » 13 říj 2012 18:25

Je ten ohmův zákon těžký?
Žárovky nemám,jen LEDky.Ono teb rezisotr může skořet jo?Já tu mám starrý PC zdroj,z něm budou asi něaké výkoné rezistory,vykuchám.

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”