ITCrowd píše:Promiň, ale asi jsi nikdy neslyšel o inkvizici, vymítání ďábla a honech na čarodějnice. Procesy s podezřelými lidmi vedla církev a té taky za tu práci připadl majetek odsouzených.
Měl bych k tomu odkaz:
http://oulicky.blog.idnes.cz/c/241846/T ... kvich.html ► Zobrazit spoiler
My lidé se vzájemně nenávidíme (prakticky už po staletí, tisíciletí …). A proč? Protože si závidíme. A ponejvíce si závidíme to, co je zřejmé – majetek. Mnozí z autorů článků i diskutujících zastávají jednoznačné stanovisko: „NEVRACET NIC, CÍRKVE TO STEJNĚ NAKRADLY“. Ani jeden z nich však nepředložil jediný skutečný důkaz svého tvrzení. Pro svoje tvrzení pak především použili příklady inkvizice a čarodějnických procesů. Má ovšem člověk, který přikládá inkvizici takový vliv na rozšiřování majetku církve představu, jak to vůbec bylo v otázce propadnutí majetku? V čí prospěch k tomu docházelo? Myslím, že nejspíše ne. Stačilo by však pouze zajít do archivu české kinematografie, shlédnout Vávrův film podle Kaplického knihy „Kladivo na čarodějnice“ a ten princip by byl poodkryt. Nejčastějšími iniciátory inkvizičních procesů nebyla církev (respektive její představitelé), ale, světe div se, světská šlechta, světský panovník. Bylo tomu tak i v procesech na Losíně (dnešní Velké Losiny), ale taktéž při protireformačním tažení v Nizozemí, Španělsku (tam tomu vévodila španělská větev Habsburků), ve Francii (Filip Sličný). Kupříkladu templářský proces byl jednoznačnou iniciativou tehdejšího krále Filipa IV. Sličného a jeho královské rady a šlo nikoli o víru, ale o peníze do královské pokladnice. Templáři byli, z dnešního pohledu by se dalo říci něco jako bankéři, spravovali a starali se mimo jiné o velké majetky, ale také půjčovali peníze. Filip byl u nich docela dost zadlužen a tak templáři dopadli tak, jak dopadli. Byli obviněni z čarodějnictví, majetky byly zabaveny a mnozí představitelé řádu skončili po fantasktních obviněních na hranici jako kacíři. Templářský řád byl papežem Klementem V. v roce 1312 po nařčení z hereze zrušen. Stalo se tak v době, kdy papežský dvůr přesídlil z Říma do Avignonu a dostal se de facto do přímého vlivu francouzského krále. (mimochodem souboj o vliv mezi mocí světskou a církví byl v té době veden na více frontách a …. prakticky všude církevní představitelé o svou skutečnou moc přišli – to jen pro ty diskutéry, kteří neustále do zblbnutí opakují, jak církev byla všemocná) Kdo nevěří, nechť si na wikipedii nalistuje heslo Templáři, tam pár informací je.
O Benešových dekretech příliš nevím. Vím, že byl na jejich základě odebrán majetek řádu německých rytířů, ale že by konfiskace na základě dekretů tvořila 80 % církevního majetku, o tom fakt pochybuji.
Odpustky netřeba zavádět, jsou stále zavedeny, katolická církev je udílí dodnes.
A desátek? Kdyby byla daňová zátěž pouhých 10 %, nezlobil bych se.
A není-li mě hoden argument o 70 %, opravdu si myslíš, že lze nahrazovat právo plebiscitem? Já se domnívám že nelze.
A C. Svoboda? Ne, toho pána jsem nikdy výrazně nesledoval, ani jsem nikdy nevolil jeho stranu. Jak už jsem napsal – i kdyby se nějaký křesťanský politik zachoval jako dobytek, nijak to nesouvisí s restitucemi.