Bastlírna (Slaboproud)

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Schéma (slaboproud) Blikač aktivovaný nízkou intenzitou osvě

Příspěvekod mike007 » 03 bře 2009 11:18

Nebo taky můžete zkusit Pads, Ferdu Mravence, OrCAD Capture či Formicu.
Je toho opravdu dost na výběr ;)
Nejlepší hra je Excel!
Pravidla fóra PC-helpJak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy pište do fóra. Od toho tu je.

Reklama
Teedok
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Teedok » 03 bře 2009 11:49

Už jsem zkoušel mnoho programu ale ten co jsem jiz psal mi vyhovoval nejvíce....taky jsem zvedav jestli když to dam do tagu img tak jestli mi to přečte...
Freerapid 4ever

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 03 bře 2009 13:21

To karlos ono je otázka co je produktivnější jestli potit krev nad neznámím programem a malovat v něm nárazově jedno schema nebo jestli se potit nad schematem v "malování" které znám zdá se docela obstojně. A protože předpokládám že tohle je jednorázová akce (jsme přece jen PC fórum) poděkuji za radu a dopotím to schema v malování. Pokud by se vyskytla potřeba malovat v pc schemata častěji snad si vzpomenu kde se zeptat nebo spíše kde hledat.

To Teedok Než dorazím definitivní schema zapojení skýtá možnost uděllat si vlastní pevný program jak se budou rozsvědcet jednotlivé LED potažmo jejich barevné kanály. pokud použijeme 3Ks MHB4024 a zapojíme je jako následný dělič z předchozího IO dostaneš 21 výstupů jejichž stavy se prokombinují stylem každý s každým. Možná že by bylo dobré ukázat ti možnosti naprogramování a schéma nechat jako stavební díly s očíslovanými svorkami a uvést tak max 3 píklady funkčních tabulek celého zařízení v závislosti na propojení jednotlivých dílů. Pro mě je to pracnější ale z hlediska praxe pro tebe poučnější ve finále by si mohl zvládat funkční tabulku IO MHB4024 s prstem v nose. Takže chceš definitivní schema nebo schema stavebních dílů a pokusit se odvozovat si samozřejmě dle příkladu funkční tabulky tedy zařízení si naprogramovat?
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.

Teedok
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Teedok » 03 bře 2009 14:03

Na naprogramování si moc netroufám ale dost me to láká takže bych to chtěl 100% vyzkoušet a navíc by to pro me byla veliká zkušennost...takže bych zkusil si to naprogramovat...
Freerapid 4ever

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 03 bře 2009 14:42

Dobrá naprogramování pokusíme se o to Bude to o tom jak propojit jednotlivé díly a v závislosti na tom se bude měnit funkce spínání Led. POkusím se dnes snad to časově vyjde.

Nyní ještě doplním to co jsem předtím nevěděl synchronní a asynchronní čítač. BUde to něco jako najdi rozdíl ale zas si na to prijdeš sám. Otázka: Který z obrázků je podle toho co jsme si již o synchronních a asynchronních čítačích již napsaly ten správný asynchronní čítač MHB 4024?
Přílohy
4024_1.gif
4024_1.gif (5.81 KiB) Zobrazeno 616 x
4024.gif
4024.gif (5.83 KiB) Zobrazeno 925 x
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.

Teedok
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Teedok » 03 bře 2009 16:10

Jan Pašek píše:Dále se čítače dělí na synchronní a asynchronní. rozdíl mezi těmito dvěmi skupinami je v tom kdy přijde změna na výstupy čítače v závislosti na ipulsu na vstupu čítače.
Synchronní čítač přenáší změnu na své výstupy s náběžnou hranou vstupního pulzu. Tedy když vstupní impulz začíná.
Asynchronní čítač přenáší změnu na své výstupy se sestupnou hranou vstupního pulzu. Tedy když vstupní impulz končí.

Podle tohoty bych si typl že asynchrinní čítač je ten dolní
Freerapid 4ever

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 03 bře 2009 18:10

Ano je tomu tak.

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 03 bře 2009 20:16

Tak UF Dodělal jsem schémátko tak jak jsme se domluvili. Chybí všechny propojky pomocí nichž lze zvolit funkci zařízení. hodnoty součástek stále ještě nejsou důležité pro vysvětlení funkce a následné "programování". Příště si ukážeme funkci ovládací logiky při různém propojení výstupů Qx IO2 na vstup Clock IO3, výstupů Qx IO3 na vstup Clock IO4 a to za pomoci pravdivostních tabulek zhotovených v Excelu. Následně pro kontrolu že jsi pochopil dostaneš za úkol zhotovit vlastní pravdivostní tabulku vycházející z konkrétního zapojení vstupů a výstupů IO 2 až 4.
Přílohy
Blikátko.JPG

Teedok
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Teedok » 03 bře 2009 20:56

už mám skoro hotový návrh plošňáku takže zejtra dopoledne to dodělám a jak se vrátím domů tak to sem hodím společně s tou pravdivostní tabulkou...
Freerapid 4ever

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 04 bře 2009 06:45

Jak jsme si již řekli MHB4024 je asynchronní čítač. Aby se projevila změna na vstupu dalšího IO musí být dokunčena změna na výstupu předchozího čítače kam je vstup zapojen.
Obecně to lze udělat takto okopíruješ si celou funkční tabulku MHB4024 a řádek nula přiložíš k poslednímu H první změny zvoleného výstupu. všechny řádky směrem nahoru budou ve stavu L. Snad sem to napsal srozumitelně stím že cyklus prvního čítače se po jeho dokončení opakuje od řádku nula.
Tabulku dodám během dne.

Teedok
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Teedok » 04 bře 2009 07:22

dobrá a tedy návrh plošného spoje mám dělat pouze pro NE555???
Freerapid 4ever

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 04 bře 2009 08:24

To záleží jak to chceš pojmout jestli jako stavebnici tedy několik jednodušších tištěných spojů. Což je lepší na testování. Nebo jeden celistvý tišťák což je lepší na rozměry.

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”