Zdravím, koupil jsem zboží přes internet a chtěl bych ho vrátit prodejci zpět. Mám dva dotazy, se kterými si nevím rady.
1. Když zboží pošlu zpět 14. den od nákupu tak je to ještě v pořádku, nebo musí mít zboží prodejce do 14 dnů zpět u sebe?
2. Mám napsat na papír, že odstupuji od smlouvy a přibalit to ke zboží, nebo stačí jen kontaktovat prodejce e-mailem a odstoupení nemusím psát?
Vrácení zboží do 14 dnů
-
- Pohlaví:
Re: Vrácení zboží do 14 dnů
Na takové otázky nejsou univerzální rady. Co na to říká reklamační řád prodejce?
A co na to říká OZ - http://zakony-online.cz/?s6&q6=57
A co na to říká OZ - http://zakony-online.cz/?s6&q6=57
OZ doporučuje odstoupit písemně, ale o tom termínu jsem se nedočetl. Obchodní podmínky prodejce jsou velmi krátké a o tomto se nijak nezmiňují.
- peyrac10
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
1. Nejpozději 14. den se prodejce musí dozvědět o tom, že zboží vracíš v zákonné 14tidenní lhůtě.
2. Viz 1., a dobré je, aby to, že se to nejpozději ten 14. den dozvěděl, bylo prokazatelné - dodejka!
Viz též http://www.novinky.cz/finance/297605-e- ... zbozi.html - poslední odstavec!
2. Viz 1., a dobré je, aby to, že se to nejpozději ten 14. den dozvěděl, bylo prokazatelné - dodejka!
Viz též http://www.novinky.cz/finance/297605-e- ... zbozi.html - poslední odstavec!
Naposledy upravil(a) peyrac10 dne 03 dub 2013 19:58, celkem upraveno 1 x.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
-
- Pohlaví:
Já bych se zeptal toho prodejce. Ono je to spíše než o zákoně o domluvě. Ty mu tam sice můžeš písemné odstoupení přibalit, ale on ho může popřít atd.
Za 6 kaček a minutu s mobilem bych věděl jak dál.
Za 6 kaček a minutu s mobilem bych věděl jak dál.
Ok zítra tam zavolám :) no docela mě vypekli a využili toho, že si člověk zboží neprohlédne, tak snad budou aspoň spolupracovat při vrácení.
- peyrac10
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Se spoluprácí moc nepočítej, pokud nejsi v časové tísni, pošli jim to rovnou zpět na dodejku, abys měl doklad o tom, kdy to převzali. Zároveň doporučuji to před balením a při balení fotit, protože nikdy nevíš, co na Tebe vymyslí, aby Ti nemuseli vracet plnou cenu.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
-
- Pohlaví:
Může si nafotit seriál a pokud prodejce bude hajzl, tak nic nezmůže. Nedá se prokázat, že to co nafotil opravdu prodejci došlo. To by tam musel jít osobně!
Je to vše jen na domluvě a slušném jednání, ani zákony nepomůžou, jelikož zde jsou nevymahatelné!
Je to vše jen na domluvě a slušném jednání, ani zákony nepomůžou, jelikož zde jsou nevymahatelné!
- peyrac10
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Úplně přesně naopak: Je to o tom dobře znát svá práva a umět jich použít. V případě, že se prodejce projeví jako hajzl, tak ta práva tvrdě vymáhat. A věřte, že ta znalost práv zatraceně pomáhá. Když prodejce zjistí, že nemluví s někým, koho utáhne na vařené nudli, jeho přístup se většinou rychle změní a začne se chovat podle zákona. U vracení do 14 dnů bez udání důvodu není na čem se domlouvat, podmínky jsou dané Občanským zákoníkem, jen se nesmí prodejci dát možnost využít sbemenší nesrovnalosti ve vašem postupu. Fotodokumentace je pochopitelně pádný důkaz pro to, že jsi zboží odeslal v pořádku.
Připouštím, že se možná najdou i slušní prodejci, ale to spíš v kamenných obchodech. Na netu využijí do mrtě svých práv i mezer ve znalostech druhé strany.
Připouštím, že se možná najdou i slušní prodejci, ale to spíš v kamenných obchodech. Na netu využijí do mrtě svých práv i mezer ve znalostech druhé strany.
- warcraftan
- Master Level 7
- Pohlaví:
- Stav:
Kdyby autor jednoduše napsal, od jakého prodejce produkt koupil, tak by jsme neřešili, jestli je/bude prodejce slušný nebo ne :-)
př: koupil jsem jsi GK z alfy...
př: koupil jsem jsi GK z alfy...
"You don't need to say sorry, it's poker" Antonio Esfandiari
"Poker actually isn't about winning or losing, poker is about making a right decision" Doyle Brunson
"Poker actually isn't about winning or losing, poker is about making a right decision" Doyle Brunson
On ten můj nákup s PC vůbec nesouvisí
Koupil jsem tady. Na fotkách to vypadá pěkně, ale jinak je to jak z tržnice, kde bych to koupil za 1/3 ceny.

-
- Pohlaví:
Stručně.
Znalost práv a jejich uplatnění je ti k ničemu, ,pokud se svého majetku za 3 tisíce budeš domáhat soudně 3 roky a ještě možná platit náklady řízení. Jako znalec práva, Peyracu bys měl vědět, že soud je může přisoudit i straně, která spor vyhraje.
Pokud je prodejce hajzl a ne debil, pak ho svými znalostmi zákonů jenom rozesměješ a vyrazí s tebou dveře.
O tom jak si to balil, co si balil atd. můžeš mít natočený celovečerní film, ale prodejce to v to balíku prostě neměl a tečka! Neprokážeš, že to v tom balíku bylo!
Takže jak říká Halina Pawlovská: "Moje rada na závěr". Slušné jednání, komunikace, nedělat velkýho chytráka /i když si o druhé straně myslím že je úplně pitomá/ a dá se to řešit.
Je to o lidech a zpravidla platí zabalit, poslat a vyřízeno.
To o čem zde píšem jsou do jisté míry extrémy - i když i těch je dost.
Znalost práv a jejich uplatnění je ti k ničemu, ,pokud se svého majetku za 3 tisíce budeš domáhat soudně 3 roky a ještě možná platit náklady řízení. Jako znalec práva, Peyracu bys měl vědět, že soud je může přisoudit i straně, která spor vyhraje.
Pokud je prodejce hajzl a ne debil, pak ho svými znalostmi zákonů jenom rozesměješ a vyrazí s tebou dveře.
O tom jak si to balil, co si balil atd. můžeš mít natočený celovečerní film, ale prodejce to v to balíku prostě neměl a tečka! Neprokážeš, že to v tom balíku bylo!
Takže jak říká Halina Pawlovská: "Moje rada na závěr". Slušné jednání, komunikace, nedělat velkýho chytráka /i když si o druhé straně myslím že je úplně pitomá/ a dá se to řešit.
Je to o lidech a zpravidla platí zabalit, poslat a vyřízeno.
To o čem zde píšem jsou do jisté míry extrémy - i když i těch je dost.
Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”