Zvýšení napětí na nabíječce Vyřešeno

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Tycek
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Zvýšení napětí na nabíječce

Příspěvekod Tycek » 28 kvě 2013 13:24

Zdravím. Mám doma nabíječku k mobilu, který už nemám a napadlo mě, že bych ji mohl nějak využít.
Na nabíječce je psáno, že na výstupu mají být hodnoty 5V/890mA. Po změření napětí naprázdno jsem změřil 6,4V z čehož usuzuji, že nabíječka nebude ani stabilizovaná, ani vyhlazená. Po připojení zátěže tedy asi spadne to napětí na těch 5V.
Kdybych tam tedy dodal stabilizátor a kondenzátor, zvýšilo by se napětí v zátěži, případně o kolik, abych věděl jestli má cenu to nějak upravovat. :D

Reklama
karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Re: Zvýšení napětí na nabíječce

Příspěvekod karlos » 28 kvě 2013 13:33

Nabíječka je stabilizovaná a vyhlazená. Jen jde o měký zdroj, který při patřičné zátěži bude dávat, co má. Pokud bys dodal stabilizátor, třeba 7805, bude na výstupu naprázdno krásných 5V, ale v zátěži spadne napětí ke 4V.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

Tycek
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod Tycek » 28 kvě 2013 13:47

Jasně... takže transformátor z nabíječky asi nebude úplně ideální základ pro stavbu regulovatelného zdroje že? :D Protože při osazení takového transformátoru stabilizátorem LM 317 a odběru 1A by spadlo to napětí někam ke 3V mám pravdu?
Chci si totiž postavit nějaký menší regulovatelný zdroj ze součástek co mám doma a nejlepší transformátor co jsem našel, byl právě tento.

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 28 kvě 2013 13:49

Na regulovaný zdroj se to opravdu nehodí. K čemu by měl sloužit?

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 28 kvě 2013 13:52

K čemu by měl sloužit?

K čemukoliv... 1A

Tycek
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod Tycek » 28 kvě 2013 13:54

Nic velkolepého. Jelikož jsem elektrotechniku objevil celkem nedávno, tak by sloužil asi pro nějaké základní pokusy s nově objevenými součástkami, které jsem odněkud získal. :)

Edit: Ten 1A jsem napsal kvůli tomu maximálnímu proudu, který dodává ta nabíječka.

guest

Příspěvekod guest » 28 kvě 2013 13:57

Ptal jsem se s ohledem na plánované použití LM317

Výstupní napětí je nastavitelné v rozsahu 1,25 V až 37 V, přičemž rozdíl mezi vstupním napětím a výstupním napětím nesmí překročit 40 V, ale současně nesmí být menší než 3 V. To znamená, že bude-li vstupní napětí např. 24 V, dá se výstupní napětí regulovat v rozsahu 1,25 V až 21 V. Pokud bude vstupní napětí 40 V, lze výstupní napětí regulovat od 1,25 V do 37 V. V případě vstupního napětí 60 V bude maximální výstupní napětí 57 V a minimální výstupní napětí 20 V (rozdíl mezi vstupním a výstupním napětím nesmí překročit 40 V).

Nevím zda si to chceš přímo udělat sám, ale než se s tím párat, spíše bych koupil.
http://aukro.cz/regulovany-zdroj-1-2-20 ... 71275.html
Přílohy
Bez názvu.JPG

Tycek
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod Tycek » 28 kvě 2013 14:05

No byl bych radši, kdybych si ho udělal sám, protože mě to elektro teď celkem nadchlo a nějaké teoretické základy už mám ze školy.
Já osobně si totiž myslím, že když to koupím rovnou hotové, tak už to není ono. :)

guest

Příspěvekod guest » 28 kvě 2013 14:11

Tak jistě má člověk lepší pocit, když si to udělá sám. Ale není to jenom o tom, že se sestaví funkční zdroj, také se musí do něčeho umístit aby to pěkně vypadalo a to je zpravidla největší potíž. :-)

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 28 kvě 2013 14:14

Přikláním se k zakoupení hotového zdroje. S piditrafíčkem na 5V a docela diskutabilním proudem 1A, toho moc nezahraješ. Zdroj je v baslení věc, na kterou se musíš spolehnout na 100%, nehledě na proudovou pojistku na jeho výstupu, která ti ochrání napájené obvody, pokud bys udělal v zapojení chybu. A že jich bude... a to i po dvaceti letech praxe... ;-)

Tycek
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod Tycek » 28 kvě 2013 14:17

To je taky pravda no. :) Kdyžtak nebudu téma zamykat, jelikož mám ještě pár věci ve kterých nemám úplně jasno ohledně elektroniky a zrovna mi nepříjdou na mysl. :) Pak ho kdyžtak i přejmenuju nějak obecněji. :)

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 28 kvě 2013 14:27

Není problém. Bastlířů, ať ve výslužbě, nebo začínajících je tu dost a řekl bych, že tu nějakého zastihneš ve kteroukoliv denní i noční dobu.

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”