Automatický ohřev bazénu

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

BiScHop
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Automatický ohřev bazénu

Příspěvekod BiScHop » 02 črc 2013 15:43

Ahoj, otec chce realizovat automatické spínání čerpadla na ohřev bazénu. Představuje si to tak že když vysvitne slunko tak se mu sepne čerpadlo a naopak když slunko zajde za mraky tak se vypne. Chce nějaké jednoduché a levné řešení. Napadl mě soumrakový spínač, ten ale spíná při pokledu intenzity světla. Máte někdo nějaké zkušenosti s automatickým ohřevem?

Děkuji mockrát

Reklama
Jendoslav29
nováček
Stav:

Re: Automatický ohřev bazénu

Příspěvekod Jendoslav29 » 02 črc 2013 16:19

a není rozumnější spínat čerpadlo podle teploty ?? řekl bych že se to líp hlídá ... pak postačí třeba nějaký diferenční termostat
Berte ještě v úvahu že by to zase nemělo ohřívat vodu nonstop, tj. když voda v bazénu bude 26°C tak zase čerpadlo vypnout
Zkuste vygooglit třeba SRJ-10 solární řídící jednotka

BiScHop
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod BiScHop » 02 črc 2013 22:13

rozumější to nejspíš je :) ale dávat za tu řídící jednotku 5000...to opravdu ne..
Jo omlouvám se zapoměl jsem dodat že jde o solární ohřev, tudíž kdyby to bylo řízené zeplotou tak při špatném počasí klesne teplota v bázénu a sepne se mi cerpadlo ale nebude se ohřívat ale ochlazovat
Naposledy upravil(a) BiScHop dne 02 črc 2013 22:16, celkem upraveno 1 x.

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 02 črc 2013 22:15

Já bych se asi vykašlal na soumrak a dal normální časové spínačky. Buď tohle: http://wifi.aspa.cz/spinaci-hodiny-digi ... v-z104804/
nebo pokud by nebyl velký příkon tak tohle: http://www.juwelakvarium.cz/Prislusenst ... odiny.html
Naposledy upravil(a) Uziv00 dne 02 črc 2013 22:18, celkem upraveno 1 x.

guest

Příspěvekod guest » 02 črc 2013 22:17

Ten soumrakový spínač se dá nastavit. Ale také bych to řídil spíš něž světlem teplotou vody.

Jak píše kolega, spinačky jsou také řešení.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 02 črc 2013 22:19

Teplota vody mě taky napadla, jenže to by bylo vždycky hrk, pak by se čidlo ochladilo, tak zase hrk...nevím, jestli je zrovna tohle dobré řešení..

guest

Příspěvekod guest » 02 črc 2013 22:28

No ano, ale tak funguje akvarium a to vyžaduje celkem velkou přesnost. Nejsem akvarista :-) Jinak spínáč, tedy časový je za 300,-Kč /sám jsem je vyráběl/.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 02 črc 2013 22:47

Tak pak koupit solární panel, snímat napětí (energii), kterou dá a při určité úrovni spínat čerpadlo. A umístit ho vedle ohřevu.

guest

Příspěvekod guest » 02 črc 2013 22:56

Myslím že na to jdete moc vědecky a hlavně aby to nestálo mnoho. Hlídat bazén podle světla je pitomost, protože i v noci a POTMĚ může být teplá voda. Pokud se hlídá teplota, pak se hlídá teplota.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 02 črc 2013 22:59

No, ono, pokud jsem to správně pochopil jde o to, že pokud na ohřívací těleso nedopadá dostatek slunečních paprsků (mraky, tma), pak je zbytečný běh čerpadla, které přes ohřívač žene vodu. Kromě toho, kdyby např. v noci teplota hodně klesla, tak se přes ten ohřívač bude ochlazovat.
A co se týče teploty, tak když se mi v ohřívači ohřeje voda např. na 30°C, tak mi spustí čerpadlo, to natáhne studenou vodu z bazénu a čerpadlo se mi zastaví a zasse bude čekat. (To je to hrk, hrk :D).
Naposledy upravil(a) Uziv00 dne 02 črc 2013 23:03, celkem upraveno 1 x.

guest

Příspěvekod guest » 02 črc 2013 23:03

Tak jsem to pochopil také, jenomže sluneční světlo a teplota není přímo úměrné. Klidne může sluníčko vesele svítit a zima může být jako na Sibiři.
Proto bych to stavěl na teplotě vody.

Ale nechci se přít. :?-)

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 02 črc 2013 23:16

Ještě mě napadlo - použít teplotní čidlo jak navrhuje BS a spolu s tím časový spínač. Pak by to bylo tak, že by se čerpadlo zaplo po dosažení určité teploty vody v panelu a byl by tam doběh třeba půl hodiny. za půl hoďkyby se zastavilo, a po dosažení teploty zase spustilo.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”