Ahoj, otec chce realizovat automatické spínání čerpadla na ohřev bazénu. Představuje si to tak že když vysvitne slunko tak se mu sepne čerpadlo a naopak když slunko zajde za mraky tak se vypne. Chce nějaké jednoduché a levné řešení. Napadl mě soumrakový spínač, ten ale spíná při pokledu intenzity světla. Máte někdo nějaké zkušenosti s automatickým ohřevem?
Děkuji mockrát
Automatický ohřev bazénu
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Automatický ohřev bazénu
a není rozumnější spínat čerpadlo podle teploty ?? řekl bych že se to líp hlídá ... pak postačí třeba nějaký diferenční termostat
Berte ještě v úvahu že by to zase nemělo ohřívat vodu nonstop, tj. když voda v bazénu bude 26°C tak zase čerpadlo vypnout
Zkuste vygooglit třeba SRJ-10 solární řídící jednotka
Berte ještě v úvahu že by to zase nemělo ohřívat vodu nonstop, tj. když voda v bazénu bude 26°C tak zase čerpadlo vypnout
Zkuste vygooglit třeba SRJ-10 solární řídící jednotka
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
rozumější to nejspíš je :) ale dávat za tu řídící jednotku 5000...to opravdu ne..
Jo omlouvám se zapoměl jsem dodat že jde o solární ohřev, tudíž kdyby to bylo řízené zeplotou tak při špatném počasí klesne teplota v bázénu a sepne se mi cerpadlo ale nebude se ohřívat ale ochlazovat
Jo omlouvám se zapoměl jsem dodat že jde o solární ohřev, tudíž kdyby to bylo řízené zeplotou tak při špatném počasí klesne teplota v bázénu a sepne se mi cerpadlo ale nebude se ohřívat ale ochlazovat
Naposledy upravil(a) BiScHop dne 02 črc 2013 22:16, celkem upraveno 1 x.
-
- Pohlaví:
Já bych se asi vykašlal na soumrak a dal normální časové spínačky. Buď tohle: http://wifi.aspa.cz/spinaci-hodiny-digi ... v-z104804/
nebo pokud by nebyl velký příkon tak tohle: http://www.juwelakvarium.cz/Prislusenst ... odiny.html
nebo pokud by nebyl velký příkon tak tohle: http://www.juwelakvarium.cz/Prislusenst ... odiny.html
Naposledy upravil(a) Uziv00 dne 02 črc 2013 22:18, celkem upraveno 1 x.
-
- Pohlaví:
Ten soumrakový spínač se dá nastavit. Ale také bych to řídil spíš něž světlem teplotou vody.
Jak píše kolega, spinačky jsou také řešení.
Jak píše kolega, spinačky jsou také řešení.
-
- Pohlaví:
Teplota vody mě taky napadla, jenže to by bylo vždycky hrk, pak by se čidlo ochladilo, tak zase hrk...nevím, jestli je zrovna tohle dobré řešení..
-
- Pohlaví:
No ano, ale tak funguje akvarium a to vyžaduje celkem velkou přesnost. Nejsem akvarista
Jinak spínáč, tedy časový je za 300,-Kč /sám jsem je vyráběl/.

-
- Pohlaví:
Tak pak koupit solární panel, snímat napětí (energii), kterou dá a při určité úrovni spínat čerpadlo. A umístit ho vedle ohřevu.
-
- Pohlaví:
Myslím že na to jdete moc vědecky a hlavně aby to nestálo mnoho. Hlídat bazén podle světla je pitomost, protože i v noci a POTMĚ může být teplá voda. Pokud se hlídá teplota, pak se hlídá teplota.
-
- Pohlaví:
No, ono, pokud jsem to správně pochopil jde o to, že pokud na ohřívací těleso nedopadá dostatek slunečních paprsků (mraky, tma), pak je zbytečný běh čerpadla, které přes ohřívač žene vodu. Kromě toho, kdyby např. v noci teplota hodně klesla, tak se přes ten ohřívač bude ochlazovat.
A co se týče teploty, tak když se mi v ohřívači ohřeje voda např. na 30°C, tak mi spustí čerpadlo, to natáhne studenou vodu z bazénu a čerpadlo se mi zastaví a zasse bude čekat. (To je to hrk, hrk
).
A co se týče teploty, tak když se mi v ohřívači ohřeje voda např. na 30°C, tak mi spustí čerpadlo, to natáhne studenou vodu z bazénu a čerpadlo se mi zastaví a zasse bude čekat. (To je to hrk, hrk

Naposledy upravil(a) Uziv00 dne 02 črc 2013 23:03, celkem upraveno 1 x.
-
- Pohlaví:
Tak jsem to pochopil také, jenomže sluneční světlo a teplota není přímo úměrné. Klidne může sluníčko vesele svítit a zima může být jako na Sibiři.
Proto bych to stavěl na teplotě vody.
Ale nechci se přít.
-)
Proto bych to stavěl na teplotě vody.
Ale nechci se přít.

-
- Pohlaví:
Ještě mě napadlo - použít teplotní čidlo jak navrhuje BS a spolu s tím časový spínač. Pak by to bylo tak, že by se čerpadlo zaplo po dosažení určité teploty vody v panelu a byl by tam doběh třeba půl hodiny. za půl hoďkyby se zastavilo, a po dosažení teploty zase spustilo.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Windows Update automaticky přepisuje ovladače grafiky. Příloha(y)
od kellne » 19 led 2025 17:02 » v Windows 11, 10, 8... - 9
- 4741
-
od kecalek
Zobrazit poslední příspěvek
22 led 2025 11:01
-
-
-
Telefon s opětovně automaticky nepřipojí přes Bluetooth k autu
od Peťa » 12 pro 2024 13:55 » v Vše ostatní (z oblasti IT) - 0
- 18610