Anténa pro FM rádio Vyřešeno
Anténa pro FM rádio Vyřešeno
Dobrý den, potřeboval bych pomoct s volbou antény pro FM rádio. Teďkom mám pod střechou kruhový dipól a je to hrůza. Na prutové anténě toho chytím více. Chtěl bych přijímat stanice z Třince a Opravy, která je od nás asi 37-46km. Zase ale nechci směrovou anténu, protože chci přijímat z více směrů. Nevíte jakou zvolit?
Naposledy upravil(a) ondoubek dne 06 úno 2014 14:23, celkem upraveno 1 x.
Re: Anténa pro FM rádio
Podle toho jestly nemas nejake stineni signalu (hory,domy,atd) akde mas antenu umistenou jestly na strase nebo kde podle toho se da vybrat optimalni antena.
-
- Pohlaví:
Co je to za vysílač že nepokreje 35km? Který zde - http://www.radiokomunikace.cz/tv-a-rozh ... position=1
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Mozno este nevies, ale akykolvek dipol ma smerove ucinky, tudiz sa to da chapat aj tak ze je smerovy. Existuje jeden typ anteny (ktory sa mimochodom neda fyzicky skonstruovat), ktory sa vola izotropna antena. Ta by v idealnom pripade mala vyzarovat (prijimat) v rozmedzi vsetkych smerov.
Kruhovy dipol ma osmickovu (niekedy kardiodnu) charakteristiku, t.j. prijima z dvoch smerov (zpredu a zozadu).
Prutova antena (teleskopicka) prijima rovnako z dvoch smerov a to podla toho ako ju natocis. Ak je zvislo prijima vsetko v kruhu 360 stupnov. Hore a dole skoro nic. Ak je vodorovne, tak prijima zpredu a zozadu.
Kruhovy dipol ma osmickovu (niekedy kardiodnu) charakteristiku, t.j. prijima z dvoch smerov (zpredu a zozadu).
Prutova antena (teleskopicka) prijima rovnako z dvoch smerov a to podla toho ako ju natocis. Ak je zvislo prijima vsetko v kruhu 360 stupnov. Hore a dole skoro nic. Ak je vodorovne, tak prijima zpredu a zozadu.
Blue Spirit píše:Co je to za vysílač že nepokreje 35km? Který zde - http://www.radiokomunikace.cz/tv-a-rozh ... position=1
Tam není, je to Čas Rock, vysílal i zde na Novojičínsku, ale zrušili ho protože rušil jinou stanici. Z Ostravy nemám signál.
Wordstar14: Já vím jak dipól a prutová anténa vyzařuje. Na střeše mám kruhový dipól, prostě dipól zkroucený do kruhu. Normální dipól příjmá ze předu a ze zadu, tentu z 360°.
Nemá ten vysílač vertikální polarizaci?
Jen se ptám.
Pak by byl kruhový dipól k ničemu. S tou vertikálkou to musí jít potom lépe.
Pak by byl kruhový dipól k ničemu. S tou vertikálkou to musí jít potom lépe.
Jakou má ten vysílač polarizaci jsem nezkoumal. Na webu rádia jsem jenom frekvence.
Vysílače VKV s horizontální polarizací jsou dnes již v menšině.
Oba vysílače (Třinec i Oprava) mají vertikální polarizaci.
Vysílač Třinec 37km ode mne a vysílač Oprava 46km.
Vysílač Třinec 37km ode mne a vysílač Oprava 46km.
-
- Pohlaví:
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 1433
-
od zeus