Elektrická přípojka u monitoru

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...). Témata z této sekce se NEZOBRAZUJÍ v TOPxx na hlavní straně fóra.

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Uživatelský avatar
Rimmer
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1171
Registrován: březen 03
Bydliště: Červený trpaslík
Pohlaví: Muž

Příspěvekod Rimmer » 04 črc 2005 18:26

Co se tady člověk všechno nedozví :lol:


Rimms

Reklama
Uživatelský avatar
Regulus
Level 1
Level 1
Příspěvky: 98
Registrován: březen 05
Bydliště: Praha2
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Regulus » 05 črc 2005 11:12

K napětí v rozvodné síti !
Ono tam vlastně kolísá od nuly do cca 320 V Hodnota 220 nebo 230 je tzv efektivní hodnota.
No a k dodržení normy - obávám se že rozvodné závody ručí za dodržení normy a je tedy možné případné škody reklamovat- bývá ovšem problém dokázat, že poškození vzniklo skutečně překročením mezních hodnot !
Zrada je ale v tom že rozvodné závody neručí za překročení mezních hodnot v důsledku přírodních jevů( blesk uhodí do trafostanice nebo sloupu vedení, sluneční činnost apod) takže tu máš čerte kropáč :shock:
Obávám se že hodnota 216V je reklamovatelná! - tedy pokud máš přesný voltmetr :twisted: to není zdaleka zamozřejmá věc-takže si to prověř!
No a pokud by tě zajímalo ještě něco tak bych ti doporučil si o tom něco přečíst- být tebou začal bych třeba knihou


KURS ELEKTROTECHNIKY
Ing Ladislav Voženílek
vydal SNTL v roce 1988

snad ji ještě seženeš někde v knihovně 8) [/b]

Uživatelský avatar
Cybercom
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 254
Registrován: únor 04
Bydliště: Jílové u Děčína
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Cybercom » 05 črc 2005 11:16

Jak tam vyhořely ty spotřebiče, tak to nebylo bouřkou, protože bylo krásně, modrá obloha.
Těch 216 V je tam možná proto, že je tam starý vedení po Němcích. Takový to s hadrovou izolací, každej drát odděleně.
Jiří Škorec

miras
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2159
Registrován: červenec 04
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod miras » 05 črc 2005 11:27

Sem čekal že na ten odkaz co sem dával se nikdo nepodívá :wink:. Jmenovitý napětí je 230V, povolená odchylka je +6/-10%. 10% z 230V je 23V, čili nejnižší povolený napětí je 207V. 216V tedy normu splňuje celkem s přehledem.

Uživatelský avatar
Jake
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1112
Registrován: listopad 04
Bydliště: Fox River
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Jake » 05 črc 2005 12:19

No normu to sice splnuje ale uz to nektery spotrebice bohuzel kurvi... ja nemit UPSku ktera zaroven vyrovnava to jak u nas ve vesnici kolisa napeti tak uz mam PC nekde na smetaku.

btw: asi sem do tohodle tematu poslu tatu elektrikare :) Protoze kdyz by nekde bylo 207V tak se to da povazovat za hodne ztratovy a nektery spotrebice by meli problemy...
Obrázek

miras
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2159
Registrován: červenec 04
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod miras » 05 črc 2005 12:36

Ono je to těžký... Ideálního stavu kdy by bylo na síti 230V všude za všech okolností dosáhnout nelze. Sou tam nějaký tolerance a odchylky, přidá se ztráta na vedení, ta se zas kompenzuje a člověk se pak nemůže divit že volty lítaj sem tam. A jestliže norma něco povolí, spotřebiče schválený pro provoz v daný zemi by měly bez problémů výkyvy normou povolený zvládat. Jenže to sou pak potřeba kvalitnější fitry a ty stojí víc peněz. Kvalitní výrobky by s tím neměly mít problém, rádio vod rákosníka za "padeťat" třeba vodejde i když se napětí v síti do normy ještě vleze...

Uživatelský avatar
Jake
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1112
Registrován: listopad 04
Bydliště: Fox River
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Jake » 05 črc 2005 13:37

No ono zase ... kdyz mas 207.1V a 206.9V tak je to rozdil jako nic... a spotrebic to pobere / nepobere ? hehe

Nemluve o tom ze kazdej spravnej elektrikar kdyz nameri pod 220 tak to de resit... a ne ze by rekl ze to je v norme
Obrázek

miras
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2159
Registrován: červenec 04
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod miras » 05 črc 2005 14:28

Jake píše:No ono zase ... kdyz mas 207.1V a 206.9V tak je to rozdil jako nic... a spotrebic to pobere / nepobere ? hehe

Ach jo... Takže sem to co je na tom ODKAZU, kterej dávám už potřetí stejně budu muset přepsat celý :lol: V průběhu týdne, kdybys měřil po deseti minutách napětí, tak 95 %naměřenejch hodnot se musí vejít do tolerance -10/+6 % a pak pořád danej bod měření normu splňuje :wink:
Jake píše:Nemluve o tom ze kazdej spravnej elektrikar kdyz nameri pod 220 tak to de resit... a ne ze by rekl ze to je v norme

Elektrikář možná jo, ale kdyby ti doma odcházely přístroje a měl si graf za tejden z měření po deseti minutách, kde by se 95 % hodnot vešlo do normy nemůžeš to reklamovat u elektrárny.

Btw: Zas tak dlouho to není, co byla norma 220 +/- nějaký odchylky a ty přístroje dneska fungujou normálně dál...

Uživatelský avatar
Jake
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1112
Registrován: listopad 04
Bydliště: Fox River
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Jake » 05 črc 2005 15:19

jo to vim ze to neni dlouho co byla norma 220 i kdyz ta norma stejne vyznivala jako 220/240 ale stejne s nejakejma 95% procentama namerenejch hodnot nesouhlasim, spravne by to nemelo kolisat tak aby ses vesel / nevesel do normy... uz to je spatny
Obrázek

Uživatelský avatar
Rimmer
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1171
Registrován: březen 03
Bydliště: Červený trpaslík
Pohlaví: Muž

Příspěvekod Rimmer » 05 črc 2005 16:24

Co takhle sepsat protestní petici a poslat to do ČEZu? :wink:
Rimms

miras
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2159
Registrován: červenec 04
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod miras » 05 črc 2005 16:33

Rimmer píše:Co takhle sepsat protestní petici a poslat to do ČEZu? :wink:

Bezva nápad! Dem do nich? :boxer: Já, ty, Jake, to máme tři podpisy, to už nějakou váhu má, ne? :lol:

Uživatelský avatar
Jake
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1112
Registrován: listopad 04
Bydliště: Fox River
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Jake » 05 črc 2005 16:44

Ted prisel domu tata a rikal ze jakmile by tam nameril pod nejakejch 215 tak uz by to sel zmerit na skrin (u baraku) kdyby to tam bylo dobry tak by musel prekontrolovat elektroinstalaci v baraku, kdyby to tam bylo taky blby tak by sel do nejblizsi rozvodny skrine a zmeril to tam, kdyby to bylo spatny i tam tak by uz sel za rozvodakama, kdyby to tam bylo dobry tak je jasny ze je velkej odber a doporucil by tem lidem co tam bydlej aby si to u CEZu vyridily :)
Obrázek


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Výběr monitoru
    od Explit » 11 črc 2019 13:56 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    4
    600
    od ZephyrCZ
    23 črc 2019 15:06
  • výměna monitoru
    od ibro79 » 08 črc 2019 21:26 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    4
    425
    od ibro79
    10 črc 2019 21:32
  • Výběr monitoru
    od nekrosnake » 07 srp 2019 15:27 » v Vše ostatní (hw)
    3
    683
    od Spartak1991
    10 srp 2019 00:05
  • Výber monitoru
    od WarWax_SK » 27 bře 2019 21:12 » v Vše ostatní (hw)
    3
    504
    od xbs
    28 bře 2019 04:06
  • Napájení monitoru
    od Ricicici » 24 úno 2019 09:54 » v Problémy s hardwarem
    3
    473
    od Ricicici
    02 bře 2019 21:43

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 1 host