Mapa zemského povrchu ASTER

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Radix
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Mapa zemského povrchu ASTER

Příspěvekod Radix » 30 čer 2009 21:44

V těchto dnech byla představena dosud nejucelenější terénní mapa zemského povrchu.
Získaná data vycházejí z 1,3 milionu snímků povrchu Země, které jsou výsledkem spolupráce mezi americkým Národním úřadem pro letectví a kosmonautiku (NASA) a japonským ministerstvem obchodu.
Obrázky byly pořízeny japonským zařízením Aster (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer), které se nacházelo na palubě satelitu Terra.
Výsledná celosvětová digitální výšková mapa pokrývá 99 % zemského povrchu. Bude si ji možné volně stáhnout a pracovat s ní.
Japonským zařízením byla na povrchu Země měřena výška bodů vzdálených od sebe pouhých 30 metrů.
Domovská stránka je zde:
http://asterweb.jpl.nasa.gov/gdem.asp

Ukázka (powerpoint 129 MB) je zde:
http://asterweb.jpl.nasa.gov/aster_talk.zip

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Mapa zemského povrchu ASTER

Příspěvekod guest » 30 čer 2009 21:53

Zajímavý, už to stahuju, ale 1,3 milionu snímků povrchu Země mi přijde moc málo.

alenka_v_říši_divů
Level 6
Level 6
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod alenka_v_říši_divů » 30 čer 2009 21:56

Obecně to málo je...ale záleží...kolik plochy pobrala jedna fotka....což zase ovlivňuje měřítko přiblížění...asi si to taky stáhnu..a až pak budu pronášet rádobymoudra .... :lol:

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 30 čer 2009 22:52

Tak jsem to stáhl a mám z toho rozporuplné pocity. Zítra spočítám jak velký , resp. jakou plochu zabírá jeden snímek, teď jdu koukat na bednu.
Tak jsem to ještě stihl a snad je to O.K.
Při poloměru země 6378 km a ploše 4x3,14xr2 = 510 926 783,04 km2 /1.300 000 vyjde snímek o ploše 393,02 km2 což je čtvercová fotka 18,82 x 18,82 km. Což je dobré. :lol:

Nepočítám s tím rozdílem 1%

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”