Všeobecné otázky k PC

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

M4RTY
Level 4.5
Level 4.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Všeobecné otázky k PC

Příspěvekod M4RTY » 03 úno 2010 14:36

Čau, mám nějaké otázky k pc :smile:. 1) Už to někde bylo, ale nemůžu to najít: Jak rozdělit disk mám 167 GB(systémový) a 130 GB rozdělený disk , jak byste vy uspořádaly hudbu , download, fotky, hry atd.. 2) Jak hodně může spomalit pc zbytečné věci na "hadru" ?? 3) Pomáhá defragmentace na viditelnou rychlost disku,pc ? Dík za odp. Martin :wink:

Reklama
CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:
Kontakt:

Re: Všeobecné otázky k PC

Příspěvekod CZechBoY » 03 úno 2010 14:59

Já to mám uspořádané takto:(250GB)
20GB systém
50GB instalačky
zbytek data :)
ale hážu vše kam se dá, protože začíná se to plnit :D
jo a už mám SSD takže na tom systémovým mám jen záložní systém
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 03 úno 2010 16:14

Za rozumné považuji při dnešní velikosti disků, rozdělení na 40 - 50GB pro systém a hlavní programy (firewall, Antivir ap., Office, prohlížeč a další) a pak další oddíl pro další programy a hry a poslední oddíl pro ukládaní dokumentů (foto, hudba, filmy a podobně). Velikost těchto oddílu závisí na zaměření uživatele. Výhodou je, že pokud dojde k poškození OS, nebudou poškozena data na posledním oddílu po nové instalaci OS na první oddíl. Ovšem při poruše disku (el. část) stejně přijdete o data i na posledním oddílu. Stejné riziko, ale máte, když data zálohujete na samostatný disk. Takže důležitá data se vyplatí zálohovat i na jiná media.
Defragmentaci je vhodné provádět na disku se systémem, případně na oddíle, kde často měníte programy ap.
Nejvíce zpomalují PC zbytečně spouštěné programy při startu počítače, které někdy ani po několikerém spuštění nepotřebujete.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

M4RTY
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod M4RTY » 03 úno 2010 20:57

OK, Dík :wink: . Další :lol: : Mám disk 320GB , jak sem dříve psal rozdělený na 167 a 130 GB , nechci to už měnit. Hry kdybych měl na druhém oddílu tak bych je při přeinstalovaní OS musel stejnak přeinstalovat , ne ?"Může" to být takhle? C: OS,Programy,hry E: Savy her,fotky,filmy/videa,instalačky programů ? A ještě jedna: Co kdybych si dal NOD32 a COMODO do rychlého spuštění a po každém spuštění pc je zapl ručně ? Zrychlilo by to start pc ? Dík za odp. :wink:

CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod CZechBoY » 03 úno 2010 22:38

Antiviry spomalujou start PC díky nějakýmu skenování při startu nebo spouštění služeb, čím víc toho spouštíš tím to je pomalejší...
Savy asi těžko hodíš na jinej oddíly vždy budou na systémovým a to ve složce Data Aplikací nebo v Roamingu :-)
můžeš to udělat pak jak chceš
OS, často spouštěný SW, data/záloha
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 03 úno 2010 22:55

Osobně jsem především pro oddělení systému od dat – systémovou partition (v současnosti 32 GB) pak zálohuji jako image a data prostým kopírováním na externí disk.

Nadto – protože používám Operu i jako poštovního klienta – jsem si vytvořil 4GB partition čistě pro Operu, ale tato partition se nehlásí písmenkem, nýbrž je připojena do c:\Program Files\Opera\. Když v případě potřeby obnovuji systém ze zálohy, nemusím se tak starat o poštu. Nadto spolu Opera a systém blbě komunikují na úrovni filesystému – přestože z těch 4 GB zabírá vždy maximálně 1 GB (cache + pošta), takže je tato partition hodně prázdná, je věčně fragmentovaná jako dobytek (mohl bych defragmentovat častěji než jednou týdně) – a pak je defragmentace vždy dílem okamžiku.

Další dělení disků považuji za zbytečné a spíš ke škodě; smysl by mohlo mít leda v případě tajných dat a kryptované partition, ale jinak mi další dělení pro jeden operační systém připadá jako pitomost.

Za ideální bych považoval stav, kdy by systém běžel z nějakého SSD a data byla uložena na rychlém „klasickém“ disku, ale to chce aspoň W7, kdteré s SSD nativně umějí pracovat; na tomhle stroji si vystačím s XP, takže leda až se mi odebere do věčných lovišť, ale doufám, že aspoň 5 let ještě vydrží a kdyby vydržel 15, vůbec bych se nezlobil.
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”