Dobrý večer ,našel by se někdo ,kdo by mi pomohl s tímto příkladem a napsal podle kterých vzroců to jde spočítat? Děkuji
V pravoúhlém trijúhelníku ABC je dána odvěsna a=14cm a poloměr kružnice vepsané q=5cm. Vypočítejte zbývající velikosti stran b,c.
(vysledek je b=22,5 cm, c=26,5cm)
Pomoc s vypočtením příkladu Vyřešeno
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- Teedok
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Pomoc s vypočtením příkladu
pohledej třeba zde.
Nechce se mi absolutně zapínat mozek, ale jestli si udělám čaj, tak to možná na chvíli zkusim
Nechce se mi absolutně zapínat mozek, ale jestli si udělám čaj, tak to možná na chvíli zkusim

Freerapid 4ever
Pythagotova věta? 14(2)=10(2)+a(2)
(2)= na druhou
(2)= na druhou

-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
A na to si přišel jak? PV tam sice je, ale určitě ne takto lehce.
Odkaz na matfyz fórum: http://forum.matweb.cz/
Odkaz na matfyz fórum: http://forum.matweb.cz/
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Pro začátek by sis měl udělat náčrtek, z něj pak už snadno poznáš ze které strany do toho "zapíchnout vidle" 
Takže znáš stranu a, která má 14 cm, to je ta vlevo, a poloměr vepsané kružnice 5 cm. Tak si to tam všechno hezky nakreslíš, koukám že jsem zapomněl napsat 5 k té kolmici ke straně c, ta má samozřejmě také 5cm.
Snadno poznáš, že strana a se ti tou kolmicí rozdělila na dvě úsečky, 5 a 9 cm. Ta druhá je pro tebe důležitá, protože se dotýká úhlu který potřebuješ zjistit!
Ty kolmice ti společně s červenými čarami trojúhelník rozdělí na tři dvojice jiných pravoúhlých, a nejdůležitější z nich je orámovaný zeleně, společně s úhlem který potřebuješ vypočítat, je to protilehlá ku přilehlé, takže arkustangens 5/9 je kolik stupňů? (na kalkulačce to máš možná značené tan-1)
Součet vnitřních úhlů trojúhelníku je 180˚, od nich odečteš 90˚ které má pravý úhel u vrcholu C, těmi červenými čarami máš ty dva zbývající rozpůlené, takže ty půlky u vrcholů B a A budou mít dohromady 45˚. Odečtením toho vypočítaného dostaneš půlku úhlu vpravo dole, jejíž tangens se rovná poměru 5/?, tedy té pravé části strany b.
Otazníkem označená část strany c je stejně dlouhá, takže výsledek bude c=5+? a b=5+?.

Takže znáš stranu a, která má 14 cm, to je ta vlevo, a poloměr vepsané kružnice 5 cm. Tak si to tam všechno hezky nakreslíš, koukám že jsem zapomněl napsat 5 k té kolmici ke straně c, ta má samozřejmě také 5cm.
Snadno poznáš, že strana a se ti tou kolmicí rozdělila na dvě úsečky, 5 a 9 cm. Ta druhá je pro tebe důležitá, protože se dotýká úhlu který potřebuješ zjistit!
Ty kolmice ti společně s červenými čarami trojúhelník rozdělí na tři dvojice jiných pravoúhlých, a nejdůležitější z nich je orámovaný zeleně, společně s úhlem který potřebuješ vypočítat, je to protilehlá ku přilehlé, takže arkustangens 5/9 je kolik stupňů? (na kalkulačce to máš možná značené tan-1)
Součet vnitřních úhlů trojúhelníku je 180˚, od nich odečteš 90˚ které má pravý úhel u vrcholu C, těmi červenými čarami máš ty dva zbývající rozpůlené, takže ty půlky u vrcholů B a A budou mít dohromady 45˚. Odečtením toho vypočítaného dostaneš půlku úhlu vpravo dole, jejíž tangens se rovná poměru 5/?, tedy té pravé části strany b.
Otazníkem označená část strany c je stejně dlouhá, takže výsledek bude c=5+? a b=5+?.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Pomoc s vypočtením příkladu Vyřešeno
DÍKY MOC ! ,přesne tohle jsem potřeboval
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-