Hoj, mám tu menší elektrotechnickej problém, na zesilovači mi nejde levej kanál, hraje hrozně potichu (mnohonásobě míň než pravej), když zesilovač vypnu/zapnu tak to chvilku hraje normálně (cca 6 vtěřin, málokdy se stane že to hraje dýl), někdy to přitom šumí (to jenom když to hraje těch pár vteřin) a pak to hrát přestane.
Když zesilovač vypnu tak že ho odpojim od sítě a zase zapojim, tak to hraje dýl, někdy minutu, někdy hodinu, ale pak to zase chcípne.
Je možný že je to jinou polohou zesilovače? Včera jsem ho přestěhoval, dal ho vedle, PC, tak jestli na to nemůže mít vliv nějaký rušení.
Taky to dělalo divný zvuky když jsem na to nasměroval anténu wifi routeru, nějaký přerušovaný pravidelný šumění, tak jsem ho odpojil, ale jestli to na tom nemohlo zanechat nějaký následky.
Dopoledne stačilo zesílit zvuk, reprák zachrochtal a začal zase hrát, pak to začalo šeptat ještě tišeji a tohle už na to nefungovalo.
Zesilovač je nějakej starej krám, někdy z roku 80', vůbec ho nevypínám, takže bych se nedivil kdyby byl po smrti, ale spíš to vypadá na nějakej vadnej kondenzátor, nebo studenej spoj. Může mi aspoň říct co hledat, pokud to půjde opravit?
Když chcípne ten kanál, tak přestane reagovat i VU metr, takže ve výstupu bych problém nehledal.
Nehraje levej kanál (hw) Vyřešeno
Nehraje levej kanál (hw)
Just Fucking Google It!
- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Nehraje levej kanál (hw)
oboje je asi tak stejně pravděpodobné, ale těch možností kterej spoj nebo kterej kondenzátor je spousta, to se dá bez měření jen těžko určit.vadnej kondenzátor, nebo studenej spoj
Nemusí být, VU metry jsou někdy "krmené" signálem z výstupu.Když chcípne ten kanál, tak přestane reagovat i VU metr, takže ve výstupu bych problém nehledal
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
Ok, takže mám přepájet všechny obvody a vyměnit všechny kondenzátory? Nebo jak mám zjistit co tomu je?
Just Fucking Google It!
-
- Pohlaví:
To si představuješ moc jednoduše. Tohle může dělat spousta věcí, taky vadný tranzistor, integráč ad. To by chtělo nějakou nf sondu, anebo měřit.
Pokud nemáš schéma tak měřit na funkčním kanálu a porovnávat s nefunkčním, ale je také třeba vědět co měřit. :-)
Nemůžeš ten vnitřek vyfotit? Sice se nic nezjistí, ale co kdyby?
Pokud nemáš schéma tak měřit na funkčním kanálu a porovnávat s nefunkčním, ale je také třeba vědět co měřit. :-)
Nemůžeš ten vnitřek vyfotit? Sice se nic nezjistí, ale co kdyby?
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Pro začátek pozorně prohlédni desku z obou stran. Ze strany součástek, jestli nemá někdo uhnilou nohu a hlavně kondenzátory. Pokud bude některý nafouklý, nebo bude vidět, že z něho vytekl elektrolyt, pak vyměnit. Elektrolyt dělá na desce modré, žluté, zelené krystalky, to podle toho, co se mu povedlo naleptat. Ze strany spojů se zaměř na hledání "studeňáků". Poznáš je podle toho, že pájený spoj je matný, jakoby rozpraskaný a po mnoha letech může být doslova vydrobený. Dobře provedený spoj je i po letech krásně lesklý. Pokud neuspěješ, proklepni tranzistory. Stačí ohmetrem (ručičkovým). Jeden fous na bázi a druhý na kolektor a emitor. Podle toho, jestli je tranzistor PNP, nebo NPN, naměříš u dobrého tranzistoru v obou případech výchylku, nebo nic. Pak fousy přehoď. Ten co byl na bázi, bude měřit a ten co měřil bude na bázi. Měl bys naměřit obrácený výsledek, než v předchozím měření, když byla výchylka, nesmí být nic, když nebylo nic musí být výchylka. Hlavně nezapomínej, že pokud bude tranzistor v desce, měříš i obvody na desce, takže je lepší jej nejdříve vyletovat z desky. Pokud tam budou operační zesilovače, tak ty takhle jednoduše neproklepneš, takže by asi bylo nejjednodušší je rovnou vyměnit. Vzhledem k jejich ceně, bych v tom neviděl nejmenší problém.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
To, co píše Karlos o studeňácích, je jen jedna možnost. Daleko častější bývá krásný lesklý spoj - ploška cínu, ale při pohledu pod silnou lupou je kolem středu plošky (kolem zapájeného vývodu) vlasová kruhová trhlinka, kterou obvykle pouhým okem nevidíš, ale dokáže udělat spoj úplně nevodivým. Proto při kontrole na studeňáky doporučuji silnou lupu a hledat tyhle vlasové kruhové trhlinky. Ty "Karlosovy" obvykle poznáš pouhým okem.
Při měření tranzistorů taky pozor: Pokud bys náhodou měřil i "odpor" mezi kolektorem a emitorem, tak až na vzácné výjimky, dané neobvyklou konstrukcí některých tranzistorů, musíš naměřit v obou směrech nekonečný odpor. A bacha u některých (a dost často u nf výkonových tranzistorů) je uvnitř odpor mezi emitorem a bází - obvykle 20 - 50ohmů - a ten pochopitelně naměříš v obou směrech.
Při měření tranzistorů taky pozor: Pokud bys náhodou měřil i "odpor" mezi kolektorem a emitorem, tak až na vzácné výjimky, dané neobvyklou konstrukcí některých tranzistorů, musíš naměřit v obou směrech nekonečný odpor. A bacha u některých (a dost často u nf výkonových tranzistorů) je uvnitř odpor mezi emitorem a bází - obvykle 20 - 50ohmů - a ten pochopitelně naměříš v obou směrech.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
Re: Nehraje levej kanál (hw) Vyřešeno
Trochu jsem na to tady zapoměl, tak to tu obnovím.
Jak vypadaj studeňáky vim, to není potřeba zmiňovat.
Nicméně, trochu jsem neovládnul emoce, dal pořádnou pěst do zesilovače, a od tý doby mi to už přes dva týdny funguje, takže tomu stačilo jen domluvit xD
Jak vypadaj studeňáky vim, to není potřeba zmiňovat.
Nicméně, trochu jsem neovládnul emoce, dal pořádnou pěst do zesilovače, a od tý doby mi to už přes dva týdny funguje, takže tomu stačilo jen domluvit xD
Just Fucking Google It!
Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”